Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Pompoensoep met rucola-dressing

Zaterdag was ons mannetje jarig. Vanaf 14:00 was het party time! Op verzoek van Tom had ik wortelmuffins, chocolademuffins en vanille-vijgencupcakes gemaakt. Iedereen vond alles heel lekker. De kinderen aten ze alsof het chipjes waren. Niet te houden. Ik was bang dat ik daardoor niet voor iedereen genoeg had. Gelukkig viel het mee en hebben we ook op zondag nog wat kunnen snoepen.

Voor bij de borrel maakte ik een lekkere eiersalade en de tomatentappenade. Als avondeten had ik op het verzoek van Tom deze heerlijke pompoensoep en wortelstamp gemaakt. Tom vindt het maar stom dat we alleen wortelstamp in de koudere seizoenen eten terwijl het zo lekker is! Daarom hebben we afgelopen zaterdag heerlijk buiten in de tuin genoten van deze Hollandse kost.

De pompoensoep was heerlijk. Ik maak ‘m al jaren ongeveer op deze manier. De verhoudingen van de ingrediënten komen niet zo spits. Een lekker contrast met de zalvige soep is de pittige en notige rucoladressing.

De soep kun je makkelijk invriezen en op een later moment eten. Wanneer je een grote pompoen hebt of je wilt niet zoveel soep maken dan snijd je de pompoen in blokjes en kook je deze tot ze net gaar zijn. Als ze afgekoeld zijn kun je ze invriezen. Ze zijn dan klaar voor smoothies of om te gebruiken in cakejes of wat dan ook.

Soep:

  • 1 pompoen
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 4 groentebouillon blokjes
  • Paar takjes verse tijm
  • Peper en zout
  • Kokosolie
  • Kurkuma
  • Water

Was de pompoen, snijd doormidden. Verwijder de pitten en hak de pompoen in stukken. Je kunt de schil gewoon gebruiken. Pel de uien en hak ook in stukken. Verhit in een grote pan wat kokosolie. (Je maakt ongeveer 2,5 liter soep)

Doe de uien in de pan en bak even aan. Voeg de pompoen en knoflook toe en roer ook even om. Doe vervolgens het water in de pan zodanig dat de pompoen en de uien helemaal onder water staan.  Doe de bouillonblokjes en takjes tijm in het water. (Eventueel met keukentouw bij elkaar gebonden) Breng dit alles aan de kook en laat in een 20-25 minuten de pompoen goed gaar worden.

Verwijder de tijm. En pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met kurkuma, peper en zout en eventueel nog een bouillonblokje.

Rucoladressing:

  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • 1/2 tl tijmblaadjes
  • 1/2 zakje Rucola
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 3 el geroosterde pijnboompitjes
  • 1 tl citroensap
  • keltisch zeezout

Ik heb de hoeveelheid van de ingrediënten geschat. Helaas heb ik het niet precies opgeschreven. Wanneer de dressing te dik is voeg je nog wat olijfolie toe. Is hij veel te dun dan kun je wat rucola en/of pijnboompitten toevoegen

Doe alle ingrediënten in een hoge mengbeker en meng dit met een staafmixer tot een pesto-achtige dressing.

Sorry voor de lelijke pot….
Heerlijk dus in de pompoensoep, maar ook super lekker op een quinoa salade! Je kunt de dressing / pesto een paar dagen in een afgesloten potje in de koelkast bewaren.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

6 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. We zitten hier te smullen op deze druilerige hetfstmiddag van deze heeeerlijke soep!
    Ook manlief geniet. Echt verrukkelijk
    Groetjes Gera

  2. Gisteren je kaartje gekregen op de lezing van julia kang. en zojuist de soep gemaakt. heerlijk!!!! De pesto gaat terug de koelkast in. ik ga zeker meer proberen. fijn dat je zoveel deelt.
    groetjes lianne

  3. Wow super lekker soepje! De pesto is ook heerlijk trouwens, en ik heb nog lekker wat over voor de lunch salades deze week! 🙂
    Groetjes Esther