Bietensoep is heerlijk in de herfst en in de winter. Bietjes zijn aards van smaak. Door een appeltje en gember toe te voegen aan de soep maak je het wat frisser. Je kunt de soep zo eten of serveren met wat geitenkaas of zure room om een zuurtje toe te voegen.
Ik maak altijd ruim voldoende omdat ik het heel fijn vind om restjes een volgende dag in een thermobeker mee naar mijn werk te nemen. Dan heb ik meteen een goede verantwoorde lunch! Wanneer ik de soep meeneem, laat ik de geitenkaas en garnaaltjes weg.
Je hebt nodig
Voor 8 personen
- 1 kilo rauwe bietjes of voorgekookte bietjes
- 1 uitje, geschild en grof gehakt
- 1 teentje knoflook, geschild en grof gehakt
- 1,5 liter runderboullion
- 1 grote appel, geschild, klokhuis verwijderd en in kwarten
- 1 stukje gember van ongeveer 15 gram, geschild
- 75 gram Hollandse garnaaltjes
- Verse bieslook
- Zachte geitenkaas, of zure room (laat weg voor de zuivelvrije variant)
- Beetje olijfolie
Kookgerei
- (highspeed) Blender, staafmixer of keukenmachine
- Pan van ca 3 liter
Bereiding
Verwarm een scheutje olijfolie in de pan. Voeg de knoflook, en uit toe en fruit even aan.
Voeg vervolgens de gember, bietjes en bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat koken totdat de bietjes gaar zijn. Doe daarna de appel in de pan en laat dit nog even mee koken. Wanneer je al gare bietjes gebruikt kun je de appel meteen toevoegen en de bouillon aan de kook brengen.
Pureer de soep fijn.
Voor het serveren leg je een schijfje geitenkaas in het midden van het bord. Zet de borden klaar wanneer je de soep aan het maken bent of opwarmt. Dan kan de kaas een beetje op kamertemperatuur komen. Zet ook de garnaaltjes ruim voor het serveren uit de koelkast.
Doe de soep in het bord en leg daarna wat garnaaltjes op de kaas. Garneer met wat bieslook.
Voor een Paleo of variant, kun je de geitenkaas prima weglaten. Je kunt ook wat uitgelekte kokosyoghurt gebruiken.
Enjoy!