Wortelmuffin

12
619

Op special verzoek van manlief heb ik vanmiddag weer wortelmuffins gemaakt. Nu heb ik wel precies meegeschreven met de ingrediënten. Onderstaand recept is genoeg voor ongeveer 20 muffins. Je kunt ze prima in de vriezer bewaren, al ben ik bang dat dat niet echt nodig is. Ze waren hier de oven nog maar nauwelijks uit of de eerste 5 muffins waren al op!

Ingrediënten

  • 400 gram geraspte winterwortel (3 cups)
  • 350 gram amandelmeel (3 cups)
  • 140 gram honing (1/2 cup)
  • 40 gram kokosolie (1/4 cup) (zou 1 op 1 vervangen moeten kunnen worden door roomboter, dit heb ik zelf nog niet getest)
  • 160 gram rozijnen (1 cup)
  • 115 gram walnoten (1 cup), gehakt
  • 5 eieren (gesplits in witten en dooiers)
  • 1 tl zout
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 el kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de 40 gram kokos olie in een schaaltje en zet dit in de oven zodat de kokos olie kan smelten.
Doe in een grote kom de amandelmeel, kaneel, nootmuskaat, zout, rozijnen en gehakte walnoten in een kom en meng door elkaar. Klop in een andere kom de ei-dooiers tot een schuimige massa. Doe de honing erbij en roer dit door de ei-dooiers. Vervolgens kan ook de kokosolie hier doorheen gemengd worden.
Klop in een derde kom de ei-witten stijf.
Nu kan alles door elkaar gemengd worden. Voeg eerst het ei-dooier mengsel bij amandelmeel. Meng dit door elkaar. Roer de geraspte wortel erdoor. Het is nu nog een vrij stevige massa. Als laatste kunnen de geklopte eiwitten beetje voor beetje door het amandelmengsel gespateld worden.
Doe dit mengsel in ca 20 cups en bak ongeveer in 40 minuten in het midden van de oven gaar. Laat de muffins afkoelen voordat je ze op eet. De volgende dag zijn ze nog lekkerder!

12 REACTIES

  1. Ik heb jouw recept gevolgd, maar de muffins worden niet gaar. Het deeg zit er nog als deeg in. Het is dus superkruimelig en niet eetbaar. Kloppen de verhoudingen wel?

  2. Wauw! Ik heb ze gisterenavond gemaakt en ze roken fantastisch toen ik ze uit de oven haalde. Het kostte moeite om er vanaf te blijven, maar het is gelukt. Zelf heb ik het recept omgeveer door vieren gedeeld want anders wordt het wat veel voor mezelf. Ik voegde bovendien een beetje cacaopoeder, en vooral bakpoeder toe. Zojuist heb ik er één weggehapt … zalig!

    Doei,
    Harrie

    • Dank je wel voor het compliment Harrie! En inderdaad heel herkenbaar. Als ik iets bak, dan moet ik niet te veel bakken want het gaat hoe dan ook veel te snel op! Klinkt trouwens lekker, die cacao door het deeg heen!

    • Hi Bianca,

      Ik snap je vraag niet helemaal. In een van de vorige reacties kun je lezen dat je ipv de geraspte wortel ook wortelpulp kan gebruiken. Mocht deze heel droog zijn dan adviseer ik om er een klein beetje water bij te doen.

      Mocht je toch iets anders bedoelen met je vraag dan hoor ik het wel weer.

      Groetjes
      Barbara

  3. Echt een super leuke website. Echt een super lekker cakeje en je proeft de wortel niet eens. Super knap gemaakt 🙂 😉 Jammer dat je niet nog meer dingen hebt verzonnen 🙁 groetjes cato en sophie

  4. Hallo! Nog een vraagje…
    Als je wortelpulp uit de juicer gebruikt, hoe moet dan de verhouding zijn? Of kun je alles vervangen met de pulp?
    Ik heb trouwens ook op Markplaats een juicer gekocht, voor 70 euro… Kwamen ze hem zelfs voor naar mijn woonplaats brengen… Geweldig ding, maar ja, ik zit nu te kijken naar manieren om de pulp te gebruiken die vol met gezonde vezels etc. zit!
    Leuke site gevonden:
    http://www.choosingraw.com/question-of-the-week-what-do-you-do-with-your-juice-pulp/

    • Hoi Paula,

      Je kunt de geraspte wortel vervangen door wortelpulp. Ik heb niet zo’n hele dure slowjuicer, waardoor de pulp nog redelijk vochtig is. Mocht jouw pulp heel droog zijn, dan moet je er misschien ook nog een klein beetje water bij doen. Ik denk dat je het het beste op gevoel kunt proberen.

      Dan je wel voor de link, ik ga het eens bekijken. Zelf vries ik de pulp die ik niet meteen gebruik ik voor een later moment. Dit werkt in ieder geval prima!

      Laat je me weten hoe de cakejes gelukt zijn? (en ook de mayo?)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here