Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Tiramisu

Dit is een recept wat totaal niet verantwoord of gezond is. Tiramisu is vooral enorm lekker. Een échte guilty pleasure. Omdat ik te vaak in mijn aantekeningen moest terugzoeken hoe de verhoudingen van de ingrediënten zijn, besloot ik dit recept toch maar eens hier te plaatsen. Dan kan ik het eenvoudig terugvinden. En zo heb jij er ook nog iets aan. 😃

Je hebt nodig

(voor ongeveer 6 personen)

  • 250 gram mascapone
  • ½ verpakking lange vingers, liefst de echte Italiaanse lange vingers, Savoiardi genaamd. Deze zijn wat steviger
  • 2 eieren (2 ei-gelen, 1 ei wit)
  • 35 gram suiker
  • 30 ml amaretto
  • 3 el Muscat of een andere desertwijn
  • 1 kopje espresso
  • 1 blaadje gelatine
  • Cacao
  • Ca 30 gram pure chocolade

Kookgerei

Bereiding

Week de gelatine in wat koud water.

Verdeel de lange vingers over de bodem van de schaal. Doe de Muscat wijn bij de espresso en verdeel vervolgens de espresso met een eetlepel over de lange vingers. Laat de lange vingers de koffie lekker absorberen. Het kan zijn dat je wat koffie overhoudt. Het is de bedoeling dat alle koffie wordt opgenomen door de lange vingers. Niet dat het een grote soep wordt.

Splits de eieren. De witten in een kom en het ei-geel in een andere kom. Doe een klein snufje zout bij het ei-wit. Klop het eiwit stijf. Gebruik hiervoor een brandschone kom en mix haken, (hoe heten die dingen eigenlijk?) want als de kom vies en vooral vet is, zal het eiwit niet stijf worden.

Voeg de suiker bij het eigeel en klop het eigeel zachtgeel en romig.

Klopt tot slot de mascarpone in een 3e kom los. En klop met de mixer vervolgens het eigeel erdoorheen.

Knijp de gelatine uit en doe dit samen met de amaretto in een glas. Zet dit glas in een wat groter bakje waar je kokend water bij doet. Zorg dat het water iets hoger staat dan de amaretto in het glas. Roer af en toe door. De gelatine moet oplossen in de amaretto.

Klop de amaretto / gelatine met de mixer door het mascarpone – ei mengsel. Spatel vervolgens het eiwit hier voorzichtig doorheen.

Verdeel dit mengsel over de lange vingers. Bestrooi met cacao en laat de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast opstijven.

Bestrooi de tiramisu voor het serveren met wat geraspte chocolade.

Enjoy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *