Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Vanille-vijgen cupcakes

Deze muffins zijn een groot succes hier in huis. Morgen is Tom jarig. Uiteraard mag hij kiezen wat we voor lekkers bij de koffie en thee eten. Een van de dingen die hij koos zijn deze muffins. Ze zijn niet te zoet. En door de vijgen krijgen ze een aparte bite. Die pitjes knisperen zo lekker!

Ik kwam er vandaag achter dat ik niet echt de kleine muffinvorm heb maar een soort tussenmaat. Mijn kleine vorm is 5 cm in doorsnede en ongeveer 3 cm diep. Ik kwam er achter toen ik op zoek was naar leuke papieren vormpjes voor in deze vorm. Dat wat ik vond was allemaal te klein. Dus als iemand een tip heeft waar ik mijn maat papieren vormpjes kan kopen dan houd ik me aanbevolen!

Daar ben ik weer met mijn cups. Ik vind ze zo makkelijk! Ze waren eerst niet makkelijk te vinden. Maar ik zag ze vandaag van Joseph Joseph bij een Kook Ook winkel. En als ik me niet vergis liggen ze zelfs bij de HEMA. Ook van Joseph Joseph. Je kunt ze ook online bestellen bij bijvoorbeeld bol.com.

 • 1/2 cup – 80 gram kokosmeel
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 1/2 theelepel appelciderazijn
 • 5 eieren
 • 1/2 cup – 120 ml kokosolie
 • 1/2 cup – 120 ml honing
 • 3/4 cup gedroogde vijgen (ongeveer 7 stuks)
 • 1 tl vanille essence of het merg van 1 vanillestokje
 • Snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de eieren in een kom en klop deze met een elektrische mixer tot ze schuimig zijn. Doe dit voor een minuut of 2. Dit komt de luchtigheid van De cupcakes straks ten goede.
Doe nu de gesmolten kokosolie, honing en appelciderazijn bij de eieren en meng dit goed door elkaar.

Nu kan het kokosmeel, bakingsoda, zout en vanille door het eiermengsel gemixt worden.

Snij de vijgen in kleine stukjes. Zorg dat ze niet te groot zijn, zeker niet als je kleine muffins maakt. Het deeg zal dan niet zo luchtig worden. Schep de vijgen door het beslag.

Vet de muffinvormen en vul ze tot net iets onder de rand met het beslag. Na ongeveer 22 minuten zijn ze klaar. Test met een sateprikker of hij droog uit de cupcake komt.

Laat afkoelen. De cupcakes kunnen een paar dagen in de koelkast bewaard blijven.

Met deze hoeveelheid beslag maak je ongeveer 10 grote muffins en 14 kleinere.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

6 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Al een flink aantal keer gebakken, maar ze vervelen nooit.! Voor mij ook het meest makkelijke om te bakken, niet omdat ik geen bakvrouwtje ben, maar om alle mensen en kinderen binnen onze vrienden en familiekring met gluten-, melk-, noten-, en/of suikerallergie iets lekkers voor te schotelen! Onze zoon met glutenallergie wordt morgen 1 jaar en ik hoop dat hij er lekker van zal smullen! Bedankt voor dit heerlijke recept!!

 2. Wat zijn ze lekker! De dag erna smaken ze zelfs nóg beter. Ideaal ook voor als je onverwacht bezoek hebt, want ze zijn werkelijk in een handomdraai gemaakt, en ik heb alle ingrediënten standaard in huis. Dit is dus echt een blijvertje bij ons thuis! 🙂 Net als je bananenmilkshake trouwens, en de amandel-zadenreep. Je andere recepten ga ik binnenkort ook maar eens proberen!

  1. Bedankt voor de complimenten Marieke! Hoop ook te horen hoe je de andere recepten vindt!

 3. Wow Barbara,

  Ze zijn echt zalig! Ik kon mezelf niet bedwingen toen ze net uit de oven waren, zo lekker! Naast de torte caprese is dit mijn nieuwe favoriet 🙂