Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Chocolademuffins van kokosmeel

Wat is Facebook toch een leuk medium. Ik volg de pagina’s van een boel gelijkgestemden. Mensen die net als ik gezonder willen eten. Deze mensen bloggen veel over eten, lekkere recepten, achtergrondinformatie, noem maar op. Een van de blogs die ik op deze manier volg is Eet goed, voel je goed.

Het leuke aan deze site is dat het naast recepten ook regelmatig aandacht besteed aan achtergrond informatie. Waar ik vooral blog over recepten, af en toe een boek bespreek en soms iets over een interessant filmpje of zo op internet kun je op deze site lezen over het belang van magnesium of zwavel. Heel interessant om eens rond te kijken op deze site!

Via Facebook blijf je op de hoogte van de laatste berichten op de site en wordt je geïnformeerd over allerhande zaken. Zo plaatste Heleen van Eet goed, voel je goed het volgende bericht op haar timeline:

Uit de comments op dit bericht bleek dat ze een recept maakte van Elena Amsterdam van Elena’s Pantry. Een site waar ik ook veel inspiratie vandaan haal.

Even later kwam dit berichtje:

Ik stelde voor om de muffins hier te bakken met kokosmeel, bij wijze van test. Heleen vond dit ook een leuk idee!

Zodoende plaatste ik deze foto’s op de pagina van Eet goed, voel je goed:

En dat allemaal in de middag pauze (het bakken, dan). Wat is thuiswerken toch fijn! Het was een leuk experiment! Omdat het recept toch wel erg lekker is en prima lukt zolang je maar kokosmeel gebruikt. We hebben dus ervaren dat gemalen kokosrasp geen vervanger is voor kokosmeel. Helaas, want dat had nogal wat kunnen schelen in de kosten!

Ik wil jullie het recept niet onthouden:

voor ongeveer 12-13 kleine cupcakes:

 • 40 gram kokosmeel
 • 20 gram cacao
 • 80 ml honing
 • 60 ml kokosolie
 • 4 eieren
 • snuf zout
 • 1/4 theelepel baking soda

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe het kokosmeel, de cacao, het zout en de baking soda in een kom en meng dit goed door elkaar.

Meng in een andere kom de eieren, honing en gesmolten kokosolie door elkaar.

Voeg de natte ingredienten bij de droge en meng dit met een mixer goed door elkaar. Je krijgt een behoorlijk vloeibare massa. Dus ben niet bang dat het te nat is. Het komt helemaal goed!

Doe het beslag in de muffin vormpjes. Ik gebruik meestal een siliconen vorm die ik een beetje invet met kokos olie. Wanneer je het beslag tot een stukje onder de rand doet is het perfect. Het beslag zal nog een stuk rijzen in de oven.

Zet voor ongeveer 16 minuten (als je kleine cupcakes maakt) en 18 – 20 minuten in de oven als je de normale maat cupcakes maakt.

Het is gaar als je een sateprikker in de muffin kan stoppen en hij er zo goed als droog uit komt. Laat de cakejes afkoelen voordat je ze op eet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

27 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dankjewel voor dit heerlijke recept! Ik heb ze met xylitol gemaakt ipv honing, ook heel lekker!

 2. Ik heb de muffins in een korte tijd 3 keer gemaakt en ik ben bepaald geen keukenprinses maar ze zijn elke keer weer super goed gelukt. Ik gebruik xl eieren en een theelepeltje baking soda en er komen 12 flinke gerezen muffins uit. Mijn zoon van 4 neemt ze altijd mee in zijn broodtrommeltje naar school en is er gek op. Jammer dat ik geen foto bij kan sluiten.

 3. Hoi,
  Helaas niet voor herhaling vatbaar. Dochter vond t wel lekker en de rest niet. Volgende keer weer de vanille muffins.

 4. Mmmm! Dit lijkt me echt heerlijk!
  Zojuist kokosmeel gekocht bij De Tuinen.
  Maar ik lees overal dat het heel droog spul is met heel veel vezels. Mijn kokosmeel heeft echter dezelfde voedingswaarden als geraspte kokos en is dus helemaal niet droog. Is dit dan wel echt kokosmeel? Want hiermee heb je dan toch weer gelijk een heel andere bakmethode?
  *confused…*

  Groetjes Francine

 5. Hi,

  Heel leuk recept! Bij mij komt het allemaal echter als een soort mousse it te zien als ik de mixer kortstondig heb gebruikt. Wat gaat er fout bij mij? Ik heb alle ingrediënten op op de gram en ML gevolgd maar een vloeibare massa is het niet. Als dit het resultaat is, moet ik er dan bijvoorbeeld nog een extra ei bij doen? Of meer kokosolie?

  Groetjes,
  Ruud

 6. ik had helaas geen cupcake vormpjes in huis, dus heb het in een lage ovenschaal gedaan. De smaak is prima (heerlijk zelfs) maar rijzen??? ho maar… wat heb ik verkeerd gedaan?

 7. Mmmm zalige muffins; heb er vanmiddag 8 gemaakt en heb er
  nog 2 over:-). Af en toe zondigen mag wel is é

 8. Ook even een tegengeluid op alle loftrompetten: ik heb ze vandaag volgens recept gebakken. Ze zijn wel luchtig, maar smaken erg ‘droog’, hier gaan ze helaas niet in de herhaling.

 9. Ik ga ze vandaag maken, verjaardagsmuffins! Thanks Barbara! Ze klinken superlekker en zullen het ook wel zijn, hihi, je hoort het nog!

 10. Hi Barbara,

  Ziet er goed uit zeg, wil ze ook maken, maar moet het niet 400 gr of 200 gr kokosmeel zijn voor 12 muffins? Er staat 40 gr…

  Groetjes,
  Laura

 11. Ooooh wat een heerlijk site is dit Barbara 😀
  Ik heb gister de choco muffins gemaakt en ze waren echt heerlijk! Lekker luchtig maar goed vullend.
  Ik heb er ook een paar gemaakt met cranberry’s erin: mmm.
  Morgen ga ik proberen de cacao weg te laten en er wat fruit door te gooien.

 12. Ik was een beetje eigenwijs en dacht als ik het beslag in de keukenmachine maak, met messen, wordt de kokosrasp dan niet heeeel klein… En jawel hoor, ik heb het vijf minuten laten draaien en ze komen gerezen en wel de oven uit!

  1. Hi Janneke,

   Dus in plaats van kokosmeel heb je ze met kokosrasp kunnen maken door het beslag 5 minuten in een keukenmachine te laten draaien?

   Dat moet ik ook eens proberen!

   Barbara

 13. Grappig, ik volg de laatste paar weken jullie beide sites/blogs en heb van jullie beiden al heel veel lekkers geprobeerd, dus niet zo gek dat jullie elkaar op die manier treffen 🙂

 14. oh shit dacht dat die ene niet geplaatst was…nou ja ben er dus erg enthousiast over ;-))

 15. Mijn weekend is goed begonnen! En dat komt niet alleen door het heerlijke weer!
  Wat een goed recept is dit. De meergranencrackers en amandelzadenrepen waren al heerlijk…maar dit. Ik eet al een tijd suikervrij en was nog op zoek naar lekkere makkelijk te maken muffins. Deze voldoen daar helemaal aan!
  Bedankt voor dit geslaagde experiment en ga zo door!

 16. Wat een super goed recept! Het zoveelste…de meergranencrackers, amandelzadenrepen het is allemaal even lekker. Maar dit is echt een topper. Ik eet al een hele tijd suikervrij en was nog op zoek naar lekkere makkelijk te maken muffins. Dit recept voldoet hier helemaal aan. Bedankt voor het zeer goed geslaagde experiment! Ik gebruik trouwens yaconsiroop ipv honing maar dat smaakt dus ook prima! Mijn weekend is goed begonnen!

 17. Hoi Barbara, heb je van die mini cupcake vormpjes gebruikt of de “normale” maat?
  Ik ga ze morgen maken, ben benieuwd! Wil de honing vervangen door agave, denk gewoon maar 1 op 1, wat denk jij?
  Lijk wel gek om met die warmte te gaan bakken haha…
  Maar ben zo nieuwsgierig hoe ze zijn!

  Fijn weekend verder, hopelijk ben je weer wat opgeknapt?
  Groetjes!

  1. Hi Loes,

   Ik heb mini cupcake vormpjes gebruikt. Die van mij hebben een doorsnede van 5cm en zijn 3cm diep. Succes! Ik ben benieuwd hoe je ze vindt!

   Barbara

 18. Grappig medium dat facebook 😀
  Ik was al erg benieuwd of het Heleen zou lukken met pulsen (mij namelijk niet, niet met de koffiemolen en ook niet met pulsen).
  Maar die van jou zien er geweldig uit, ik eet alleen geen honing :S

  1. Hi Laura,

   Je kunt de honing vast vervangen voor een andere zoetstof. Maple of agave? Ik weet niet of je dit wel eet? Zelf gebruik ik ook veel maple syrup en dat is 1 op 1 uitwisselbaar met honing.

   1. Nope 🙂 Als ik iets gebruik is het stevia, heb alleen druppels trouwens en al 6 jaar ofzo, flesje van 30ml. Maar ik ben dan ook niet van de zoete baksels.

  1. Hi Heleen,

   Ik koop het kokosmeel bij de EkoPlaza. Ik ga gauw naar jouw site om ook ff te lezen!

   Doei!
   Barbara