Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

IJstaart met dulce de leche

Had jij dat ook? Dat er vroeger op verjaardagen vaak ijstaart geserveerd werd? Ik kan het me nog goed herinneren. Op de verjaardag van mij en mijn broer, was het vaste prik. Mijn moeder kocht altijd een heerlijke nougatine ijstaart omhuld met chocolade. Zo lekker!

Nog niet zo lang geleden hadden mijn ouders tijdens een etentje als toetje weer een ijstaart gekocht. Gewoon bij de bakker. Ongelofelijk duur. Ik geloof iets van 25 euro. En de smaak? Die haalde het bij lange na niet bij de taart die we vroeger hadden. De taart uit dit recept wel. En hij is lang niet zo duur.

Ik herinnerde me dat een van mijn nichtjes vertelde over een ijstaart waar zij de show mee steelt. Thanks Claudine! Onderstaand recept is op basis van het recept wat zij mij gaf.

Oh en de taart is uiteraard niet zuivelvrij en verre van gezond. Glutenvrij is het wel. Haha! Maar het is een recept wat ik niet meer kwijt wil raken. Vandaar dat ik het hier ook met jou deel.

Om de taart te maken moet je geduld hebben, er is veel wachttijd. Maar ik beloof je, het is absoluut de moeite waard!

Je hebt nodig

 • 450 gram mokka schuimpjes (te koop bij de jumbo)
 • 1 liter slagroom
 • 1 reep pure chocolade
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 150 gram nougatine
 • een flinke scheut melk (ca 10 ml)

Bereiding

Stap 1: Dulce de leche

Dit kost tijd omdat het lang op moet staan. Je kunt dit prima een dag van te voren maken.

Neem een pan, vul hem met water zodanig dat het blikje gecondenseerde melk helemaal onder water komt te staan. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat dit met de dekstel op de pan 3 uur op een laag vuur sudderen. Zorg te allen tijde dat het blikje onder water blijft staan. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Doe de afgekoelde dulce de leche in een kom en voeg een scheut melk toe. Meng dit goed door elkaar totdat je weer een homogene massa hebt. Dit gaat heel goed met een staafmixer. Het is de bedoeling dat je een dikke saus krijgt.

Stap 2: Het smelten van de chocolade

Zet een pan met een bodem water op het vuur. Hierop zet je een schaaltje of een diep bord. Het schaaltje of bord mag het water niet raken. Doe hierin de chocolade en laat het smelten. Wanneer de chocolade gesmolten is zet je het vuur laag. Laat de chocolade afkoelen.

Stap 3: Taart

Terwijl je wacht totdat de chocolade is afgekoeld verkruimel je de schuimpjes tot fijne en wat grovere kruimels.

Klop de slagroom stijf en meng de koekkruimels er doorheen. Spatel de helft van de nougatine door het slagroom mengsel.

Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier. Dan komt de ijstaart straks makkelijker uit de vorm.

Doe 1/3 deel van het slagroom mengsel in de taartvorm. Verdeel een deel van de karamel (ongeveer 1/4) en daarna wat chocolade over de slagroom. Herhaal dit proces nog 2 keer waarbij je de bovenste laag helemaal bekleed met karamel en het vervolgens versiert met de chocolade en overgebleven nougatine.

Nu wordt je geduld op de proef gesteld. De taart mag minimaal 6 uur in de vriezer. Maar je wachten wordt beloond. Het is echt smullen!

Haal de taart 5 tot 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Dan is het makkelijker te snijden.

Laat de complimenten maar komen!

Enjoy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

6 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi,
  Voor kerst wil ik de ijstaart maken. Welke maat springvorm gebruik jij hiervoor?

 2. Wat een succes is deze taart!!!
  Ik had een dingetje anders gedaan: oploskoffie door de Leche gedaan. Het is een blijvertje voor onze verjaardagen. Dankjewel voor het delen