Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Warme vanillevla met gebakken appeltjes

Bij warme vanillevla met gebakken appeltjes denk ik altijd terug aan mijn jeugd. Mijn moeder maakte dit regelmatig en daarvoor haar moeder. Ik weet niet of het verder teruggaat dan dat.  Het zo zomaar kunnen. Custardpoeder, waar mijn moeder de vla mee maakte, werd al in 1837 gemaakt. De vla was in ieder geval heerlijk! Echt een herfst en wintertoetje. Het kan zowel warm als koud gegeten worden. Ik vond het beetje wat overbleef als kind al heerlijk als ontbijt. En nu nog. Soms met een beetje havermout er door. Even opwarmen en smullen maar! Onderstaand recept is een aangepaste versie van het gerecht wat mijn moeder maakte. Nu is het zuivelvrij.

Vanillevla met appel-3

Doe de ei-dooiers, kokosbloesemsuiker, arrowroot in een kom. Roer dit goed door elkaar. Leng dit aan met 3 el amandelmelk en meng alles goed.

Haal het merg uit de vanilleboon. Snijd hiervoor de boon over de lengte door midden. Schraap vervolgens met een mesje het merg uit de boon.

Doe de amandelmelk samen met de kokosmelk in een pan. Doe hier het ei-mengsel bij. Voeg vervolgens het vanillemerg en de overgelegen vanilleboon toe. Roer alles goed door elkaar. Breng dit langzaam aan de kook en laat ongeveer 2 minuutjes doorkoken. Het ei zal garen en de arrow root zorgt voor de binding.

Schil de appels en snijd ze in partjes. Bak de appels in wat kokosolie met de kaneel totdat ze half zacht zijn. De appels hoeven geen moes te worden. Het is lekker als ze nog een beetje een bite hebben. Roer de appels voorzichtig door de pudding.

Vanillevla met appel-2

Afhankelijk van de zoetheid van de appels kun je nog een beetje kokosbloesemsuiker toevoegen.

Eet warm of koud.

Wanneer je de volgende dag nog wat over hebt, is dat helemaal niet erg. Wat dacht je van een heerlijk ontbijt? Ik voegde hiervoor nog een beetje havermout toe. Even opwarmen en zorgen dat de havermout zacht is en smullen maar!

Vanillevla met appel-1

Vanillevla met appel-4

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *