Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Amandelmelk maken

Vaak krijg ik de vraag: Ik wil graag amandelmelk maken, hoe doe ik dat? Het is helemaal niet moeilijk en nog leuk om te doen ook!

Regelmatig maak ik “milk shakes”. Ik maak deze van bevroren fruit met amandelmelk of kokosmelk. Ik en de kids vinden de shakes het lekkerst op basis van amandelmelk. Helaas is amandelmelk best kostbaar.

Voor 1 liter – en een beetje – amandelmelk heb ik 250 gram biologische, rauwe amandelen gebruikt. De prijs voor deze 250 gram was ook ongeveer  € 2,80. (in de aanbieding bij Gezond & Wel) Misschien had ik de amandelmelk meer moeten verdunnen waardoor de prijs per liter omlaag gaat. Ik heb mijn gemaakte amandelmelk samen met een gekochte amandelmelk kunnen vergelijken. Maar zoals je dadelijk hieronder kunt zien houd je ook behoorlijk wat amandel pulp over. Dit kun je verder verwerken tot amandelmeel of zo invriezen en gebruiken om bijvoorbeeld glutenvrije crackers mee te maken.

Opmerking: 11-12-2014: Inmiddels is de prijs van amandelen flink gestegen. Daardoor is het helaas niet altijd voordeliger om zelf amandelmelk te maken. Maar wanneer je meetelt dat je ook nog eens zo’n 200 gram amandelmeel overhoudt, dan is het per saldo wel voordeliger!

EXHIBITION

Je hebt nodig:

  • 250 gram rauwe amandelen (met of zonder velletje)
  • water om te weken
  • 1 liter water (of wat meer naar smaak)

Amandelmelk-1

Doe de amandelen in een kom en doe er net zoveel water bij zodat ze goed onder water staan. Week de amandelen gedurende minimaal 8 uur in een kom met water. De amandelen zullen zich volzuigen met water waardoor het eindresultaat beter is.

Amandelmelk-2

Laat de amandelen uitlekken (restwater gooi je weg) en doe ze in een blender. Voeg 1 liter water toe. (of minder, afhankelijk van je blender. Je kunt later het water aanvullen tot 1 liter) Laat de blender ongeveer 1 minuut op de hoogste stand draaien. Je krijgt een mooie schuimende massa.

Amandelmelk-3

Doe een stuk kaasdoek of een linnen glazen doek in een puntzeef of in een bolzeef. Hang deze in een kom. Giet de inhoud van de blender door de zeef.

Amandelmelk-4

Je merkt dat het vocht steeds minder goed door de zeef loopt. Pak dan de punten van het doek en neem ze bij elkaar. Wring nu al het resterende vocht uit de amandelpulp totdat er niets meer uitkomt. Je amandelmelk is nu klaar! Je kunt het in een fles doen en een paar dagen bewaren in de koelkast.

De pulp kun je in porties invriezen voor een lekker baksel. Wanneer er in recepten om amandelmeel gevraagd wordt, kun je dit 1 op 1 vervangen door de pulp. Je kunt de pulp ook drogen in de oven of dehydrator. Daarna kun je de pulp nog een keer malen in een keukenmolen. Je houdt nu een fijn meel over. Dit kunt je in een glazen pot in de koelkast of vriezer bewaren tot gebruik.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Denk wel dat amandelen zonder schilletje niet meer rauw zijn. Ze worden gestoomd om het schilletje te kunnen verwijderen en daarna weer geroosterd.

  2. Een tip.. Niet heel natuurlijk maar wel reuze handig. Ik koop bij zeeman goedkope pantysokjes. Dat zijn perfecte zeefjes om in een keer de boel doorgeen te mikken boven een ruime kom. Houd de bovenkant vast en uitknijpen maar. Werkt echt heel gemakkelijk en prima. Makkelijk uit te spoelen en het pulp keer je ook zo om. Als je een kom hebt met een tuut eraan is het nog makkelijker, daar haak ik zelf één kan van de opening van de sok aan. Tussen de vingers kan ook maar moet je iets voorzichtiger schenken in een kleinere straal. Ik vond het vanaf het begin handig, maar ook hier zal gelden hoe vaker hoe handiger je erin zal worden en je eigen favoriete keukenspullen erbij te vinden.