Tomatensoep

1 September was ons mannetje weer jarig. Het was een groot feest op zondag 31 augustus. Hij mocht kiezen wat voor gebak er kwam. “Helaas” voor mij werd dat een slagroomtaart van de Hema. Waar zijn foto op moest komen. Argggg. Ach ja, je bent maar een keer jarig toch? Dus vooruit maar.

Er was ook cola en wat sinas in huis. Er zijn ooms en tantes die dit drinken. Dus vandaar. Helaas geven een oom en tante aan hun kinderen van 3 en 5  cola (light). Zo zonde. Ik begrijp daar helemaal niets van. Zelfs als ik voor alle kinderen wat diksap op tafel zet, laten ze dat staan en wordt er cola ingeschonken. Tom die ziet dat natuurlijk ook. Hij wil dan ook frisdrank. Dan is het moeilijk om nee te zeggen. Hij heeft dus kunnen genieten van 2 of 3 glazen fris.

taart
Een slechte foto, maar volgens Tom heeeeel lekker! (en stoer 😉

Na de taart en de frisdrank had hij wel last van buikpijn. Tja dat is vervelend, maar toch ook zijn eigen schuld. Hij koos voor deze dingen. Het blijft een lastig dilemma. We proberen Tom zo veel mogelijk te leren wat de consequenties zijn van zijn keuzes. Hij moet vervolgens leren met deze consequenties om te gaan zonder dat wij daar last van hebben.

Maar ik moet zeggen dat hij het goed doet. De traktatie die hij maandag mee wilde nemen naar school veranderde al van een magnum (ik geloof niet dat ik dat ooit goed zou vinden) naar een waterijsje. Ik moest de traktatie nog kopen dus dat kwam goed uit… alles op het laatste moment, ik weet het. Zijn er meer moeders die hier last van hebben?!

Watermeloen
Niet alleen taart maar ook meloen!

Vaste lezers weten dat het bij ons de gewoonte is om voor alle gasten wat eten te hebben. Omdat je niet precies weet hoeveel mensen er blijven eten en je ook geen zin hebt om tijdens de verjaardag zelf uren in de keuken te staan maak ik vaak dingen die alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Vaak een soep en een ovenschotel. Nu is Tom zijn lievelingseten wortelstamp, dus dat is makkelijk. Ja, ook in september…haha! Ik maakte er nog een heleboel gehaktballetjes bij. Ook zoiets wat makkelijk op te warmen is in de oven en het altijd goed doet.

Hutspot met gehaktballetjes

Nu er tomaten in overvloed zijn maakte ik natuurlijk een grote pan tomatensoep! Omdat er aan deze soep geen druppel water toegevoegd wordt is hij heerlijk vol van smaak. Ik maak graag een grote voorraad. Wat over is kan ingevroren worden voor een later moment. Zo heb je altijd iets achter de hand. Je kunt ook altijd de helft of minder van dit recept maken.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dat doet met verjaardagen? Eet iedereen mee? Heb je een mix van verantwoord en niet verantwoord, of……??

Tomatensoep 2

  • 5 kilo tomaten
  • 5 winterwortels
  • 5 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • handje basilicum
  • eventueel 1 bouillonblokje

Zet een grote pan met een scheut olijfolie klaar. Pel de uien en snijd in stukken. Doe hetzelfde met de knoflook. Was de wortels en snijd ook in stukken. Doe dit allemaal in de pan. Zet het vuur aan op een middelhoge stand. Fruit de ui en knoflook even aan. Roer af en toe door. Voeg de wortels toe en roer ze even om.

Was de tomaten en snijd ze in kwarten. Je kunt er voor kiezen om de harde stukjes te verwijderen. Doe de tomaten in de pan en schep alles om. Laat alles op een middelhoog vuur warm worden. Houd de deksel op de pan en laat de soep 30 minuten op een laag pitje zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer. Omdat ik de velletjes en zaadjes graag uit de soep wil hebben haal ik alles door een passeerzeef.

Breng de soep vervolgens op smaak met wat tomatenpuree, zout, peper en eventueel een bouillonblokje of 1 el bouillonpoeder. Warm de soep voor gebruik langzaam op.

Enjoy!

Tomatensoep 3

Tomatensoep

Mijn favoriete boeken