Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Tomatensoep

1 September was ons mannetje weer jarig. Het was een groot feest op zondag 31 augustus. Hij mocht kiezen wat voor gebak er kwam. “Helaas” voor mij werd dat een slagroomtaart van de Hema. Waar zijn foto op moest komen. Argggg. Ach ja, je bent maar een keer jarig toch? Dus vooruit maar.

Er was ook cola en wat sinas in huis. Er zijn ooms en tantes die dit drinken. Dus vandaar. Helaas geven een oom en tante aan hun kinderen van 3 en 5  cola (light). Zo zonde. Ik begrijp daar helemaal niets van. Zelfs als ik voor alle kinderen wat diksap op tafel zet, laten ze dat staan en wordt er cola ingeschonken. Tom die ziet dat natuurlijk ook. Hij wil dan ook frisdrank. Dan is het moeilijk om nee te zeggen. Hij heeft dus kunnen genieten van 2 of 3 glazen fris.

taart
Een slechte foto, maar volgens Tom heeeeel lekker! (en stoer 😉

Na de taart en de frisdrank had hij wel last van buikpijn. Tja dat is vervelend, maar toch ook zijn eigen schuld. Hij koos voor deze dingen. Het blijft een lastig dilemma. We proberen Tom zo veel mogelijk te leren wat de consequenties zijn van zijn keuzes. Hij moet vervolgens leren met deze consequenties om te gaan zonder dat wij daar last van hebben.

Maar ik moet zeggen dat hij het goed doet. De traktatie die hij maandag mee wilde nemen naar school veranderde al van een magnum (ik geloof niet dat ik dat ooit goed zou vinden) naar een waterijsje. Ik moest de traktatie nog kopen dus dat kwam goed uit… alles op het laatste moment, ik weet het. Zijn er meer moeders die hier last van hebben?!

Watermeloen
Niet alleen taart maar ook meloen!

Vaste lezers weten dat het bij ons de gewoonte is om voor alle gasten wat eten te hebben. Omdat je niet precies weet hoeveel mensen er blijven eten en je ook geen zin hebt om tijdens de verjaardag zelf uren in de keuken te staan maak ik vaak dingen die alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Vaak een soep en een ovenschotel. Nu is Tom zijn lievelingseten wortelstamp, dus dat is makkelijk. Ja, ook in september…haha! Ik maakte er nog een heleboel gehaktballetjes bij. Ook zoiets wat makkelijk op te warmen is in de oven en het altijd goed doet.

Hutspot met gehaktballetjes

Nu er tomaten in overvloed zijn maakte ik natuurlijk een grote pan tomatensoep! Omdat er aan deze soep geen druppel water toegevoegd wordt is hij heerlijk vol van smaak. Ik maak graag een grote voorraad. Wat over is kan ingevroren worden voor een later moment. Zo heb je altijd iets achter de hand. Je kunt ook altijd de helft of minder van dit recept maken.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dat doet met verjaardagen? Eet iedereen mee? Heb je een mix van verantwoord en niet verantwoord, of……??

Tomatensoep 2

  • 5 kilo tomaten
  • 5 winterwortels
  • 5 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • handje basilicum
  • eventueel 1 bouillonblokje

Zet een grote pan met een scheut olijfolie klaar. Pel de uien en snijd in stukken. Doe hetzelfde met de knoflook. Was de wortels en snijd ook in stukken. Doe dit allemaal in de pan. Zet het vuur aan op een middelhoge stand. Fruit de ui en knoflook even aan. Roer af en toe door. Voeg de wortels toe en roer ze even om.

Was de tomaten en snijd ze in kwarten. Je kunt er voor kiezen om de harde stukjes te verwijderen. Doe de tomaten in de pan en schep alles om. Laat alles op een middelhoog vuur warm worden. Houd de deksel op de pan en laat de soep 30 minuten op een laag pitje zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer. Omdat ik de velletjes en zaadjes graag uit de soep wil hebben haal ik alles door een passeerzeef.

Breng de soep vervolgens op smaak met wat tomatenpuree, zout, peper en eventueel een bouillonblokje of 1 el bouillonpoeder. Warm de soep voor gebruik langzaam op.

Enjoy!

Tomatensoep 3

Tomatensoep

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

9 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Laatst ook voor het eerst tomatensoep gemaakt. Leek me altijd al leuk om te doen en is mij zeker niet tegengevallen. Enige is dat die van mij er nogal oranje uitkwam, dus denk dat ik iets meer tomatenpuree moet toevoegen of rijpere tomaten moet gebruiken.

    1. Hi Kevin! Leuk dat je deze tomatensoep gemaakt hebt. Die van mij is ook meer oranje dan rood hoor. Misschien zit er wel extra “rood” in de kant en klare tomatensoepen.

  2. deze soep lijkt me heerlijk maar voor hoeveel personen is die? ik wil liever niet teveel maken
    gr jessy

    1. Ik denk dat deze soep voor zo’n 10 personen is. Ik maak altijd veel soep zodat ik er een volgende dag nog een keer van kan genieten. Wat je te veel hebt gemaakt kun je eventueel ook invriezen.

  3. Hoi,

    ik lees met zeer veel interesse je recepten en probeer ze soms ook uit, maar wat mij opvalt is dat je in paleo-recepten toch nog gebruik maakt van bouillon, maar dat is tegen de “regels” van paleo…

    groeten Karen

    1. Hoi Karen, Er zijn zo veel verschillende “regels” en iedereen past ze ook weer net anders toe. Ik kijk vooral naar de samenstelling van de bouillonblokjes. Wanneer daar geen gekke dingen in zitten vind ik het prima om af en toe te gebruiken.

    1. Hoi Amy,

      Geen domme vraag hoor. Ik voeg geen water toe. Er zit al zoveel vocht in de tomaten dat je vanzelf soep krijgt.

      Groetjes,
      Barbara

  4. Hoi Barbara! Ja bij ons eet ook altijd iedereen mee. T liefst makkelijk en makkelijk op te warmen zodat ik zoals jij niet uren in de keuken hoef. En verantwoord vind ik ook belangrijk. Dus ik kies vaak dezelfde dingen oa.; nasi al dan niet met kipsaté, kip in rode saus (van mama), kip uit de oven, couscous salade, soep, grote groene salade met paprika tomaat maïs komkommer rucola feta pijnboom pitten etc., roergebakken garnalen, Turks brood, zelfgemaakte tzaziki, zelfgemaakte pesto of tapenade. Niet alles uiteraard! Er is ook taart en chips. Geen frisdrank voor kinderen overigens. Misschien is t de leeftijd?