Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Eenvoudige hutspot

Het is bijna lente en gelukkig lijkt het soms al heel even lente te zijn. Heerlijk dat de deuren weer open kunnen en we weer buiten kunnen zijn! Omdat ik gisteren getriggerd werd door de workshop die ik volgde: Bietjes bij Betty’s toch nog een post over mijn wortelstampot.

Een poosje geleden hadden we mijn schoonouders uitgenodigd om op zaterdag te komen eten zodat we weer konden bijkletsen. Onder het genot van een hapje en een drankje is dat toch gezelliger nietwaar? Mijn schoonvader houdt het meest van Hollandse pot. Het werd hutspot. Mijn schoonouders vonden de hutspot heerlijk. Mijn schoonmoeder vroeg me naar het recept. Eigenlijk kun je het niet eens een recept noemen. Het is zo basic.

Ik denk dat de lekkere smaak vooral te danken is aan het feit dat alle ingrediënten biologisch zijn.

Wortelstamp

Op de valreep, nu het nog net winter is (voor 4 personen):

  • 1 kilo biologische winterwortelen
  • 600 gram biologische aardappelen licht kruimig
  • 2 biologische uien
  • 100 gram verpakking biologische spekjes
  • peper naar smaak

Hallo

Ik heb de hoeveelheden een beetje gegokt. Ik doe in ieder geval meer wortelen dan aardappelen door de puree. Het komt allemaal niet zo precies.

Schil en was de aardappelen en de wortels en snijd in grove stukken. Schil de uien en snijd ook in grove stukken. Doe alles in een pan en vul de pan met water zodanig dat de groente 1/3 onder staat.

Breng het water aan de kook en kook de groente in een minuut of 15 gaar. Ik houd de tijd nooit precies bij. Ik prik af en toe in de groente om te beoordelen of het gaar is. “Het is gaar wanneer het gaar is”. Bak ondertussen de spekjes uit. Ik doe de spekjes in een pan, zet het vuur aan. Langzaamaan komt er genoeg vet in de pan van de spekjes zelf. Het is niet nodig om hier nog ander vet aan toe te voegen.

Als de groenten gaar zijn dan giet je het kookvocht af in een aparte bak. (niet weggooien, je hebt dit nog nodig!).

Stamp de groente fijn met een stamper. (nooit met een mixer, dan wordt het veel minder lekker) Voeg het spekvet toe en meng dit met de stamppot. Doe nu beetje bij beetje het kookvocht bij de stamp totdat je een lekkere smeuïge stamp hebt. Roer nu de spekjes er door heen. En dat is alles. Je hebt geen zout nodig. De groenten en spekjes zelf geven al zo veel smaak dat je het echt niet mist!

Heerlijk met verse worst, rookworst of zoals wij gedaan hadden met speklappen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *