Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Pizza night!

Dit blijft een favoriet van de kinderen. Iedere vrijdagavond mogen de kinderen mee beslissen met het menu voor de komende week. Van Tom moest er echt weer hoog nodig een pizza gebakken worden. Ik moet toegeven. Het was weer te lang geleden. Wat hebben we weer genoten van een heerlijke pizza. Het mooie is dat de pizza de volgende dag nog lekkerder smaakt. Ik had vanmorgen 2 stukken meegenomen naar mijn werk. Heel de dag had ik zin in de 2 laatste stukken in de koelkast. Toen ik thuiskwam keek ik in de koelkast en de pizza was weg! Manlief dacht er vanmorgen precies zo over en had dus de allerlaatste stukken meegenomen naar zijn werk! Dat is balen.

Nou ja, hier mijn pizza-recept:
  • 300 gram volkoren meel
  • 100 gram harde tarwe (semola di grano duro van de Cecco)
  • 1 zakje gist
  • 250 ml lauw water
  • 7 gram zout
  • pasta-saus
  • paar plakjes salami
  • ontbijtspek
  • 2 handen vol geraspte kaas
  • 2 bollen mozzarella
  • olijfolie
Maak een hoopje meel op je aanrechtblad of in een deegkom. Maak een kuiltje in het midden en voeg zout en gist toe. Doe wat water in het kuiltje en begin met het mengen van meel met het water. Langzaamaan vormt er zich een bal. Blijf dit minimaal 15 minuten kneden zodat de structuur van het deeg kan veranderen. Wanneer het deeg gekneed is tot een mooie bol laat je het deeg minimaal 2 uur rusten. Ik doe hiervoor meestal eerst wat bloem in een kom, de deegbal erin en nog een keer een klein laagje bloem. Ik heb het idee dat het deeg dan minder aan de kom blijft plakken. Dek de kom af met een theedoek zodat het deeg niet uitdroogt. Het kan ook geen kwaad om het deeg veel langer dan 2 uur te laten rijzen. Soms staat het bij mij wel een uur of 6 in de bijkeuken voordat ik de pizza ga bakken.
Wanneer je de pizza gaat bakken verwarm je de oven voor op de hoogst mogelijke stand. In mijn geval is dat 260 graden.
Vet 2 bakblikken in met ruim olijfolie.
Verdeel de deegbal in tweeën. Rol ieder stuk uit tot een plak die op je bakblik past. (mijn bakblikken zijn ongeveer 25 x 32 centimeter). Doe een laag saus op het deeg en laat een randje rondom vrij. Beleg met stukjes salami en spek. Doe plakjes mozzarella en de geraspte kaas op de pizza.

Bak de pizza in ongeveer 15 minuten totdat de bodem licht gebruind is en de kaas gesmolten is.

Lekker met een scheut goede olijfolie en verse basilicumblaadjes of rucola!

Smakelijk!
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. 🙂
    250 gr. bloemkool
    250 gr. mozzerella
    1 eitje
    wat knoflook, zout en italiaanse kruiden naar smaak

    Bloemkool fijn maken en 8 min. In de magnetron
    mozzerella raspen, door de bloemkool, kruiderij en een eitje erbij.
    Op een vel bakpapier uitsmeren, besprenkelen met olijfolie en 15/20 min. op 225 graden bakken.
    Daarna beleggen met wat je maar wil en nog een paar minuten onder de gril.

    Wij eten hier met 2 personen van, maar als je er nog een lekkere salade bij maakt kun je er ook met vieren van eten.

    Een paar weken geleden heb ik ook een bodem gemaakt van lijnzaad, een eitje en parmezaanse kaas. Ook lekker, mijn vriend vond het wat weghebben van roggebrood op plekken waar het wat dikker was. Voordeel van deze bodem is dat hij ook echt knapperig wordt en je een puntje vast kunt houden 🙂 Leuk om kleine borrelhapjes mee te maken.

    Het is allemaal een beetje experimenteren 😀