Gluten- en zuivelvrije cake

Ik was van plan om een appelcake te maken. Ik had geen appel door het deeg gedaan en maar 2 appels over de bovenkant verdeeld. Dat wat achteraf veel te weinig om het een appelcake te noemen. Geen appelcake dus. Maar wel een heerlijke beetje kruidige cake. Het kruidige komt door de kaneel in combinatie met de maple syrup. Dat gaf een heerlijk effect. Ik weet dat ook maple syrup een kostbaar ingrediënt is. Als alternatief kun je kiezen voor honing.

Vandaag tijdens Koninginnedag is hij getest door vrienden, vriendinnen, de kids en mijn moeder. Iedereen vond de cake erg lekker.

Onderstaand recept is voor een bakvorm van 24 centimeter doorsnee en 4 centimeter hoog. Mocht je het te veel vinden (ook misschien omdat amandelmeel nou eenmaal niet het goedkoopste meel is om te gebruiken) kun je altijd de helft van het recept nemen en een kleine bakvorm gebruiken.

600 gram amandelmeel
6 eieren
1/2 tl (Keltisch) zout
2 opgehoopte tl baking soda (te koop bij een toko)
2 opgehoopte tl kaneel
3 tl appel cider azijn
14 el maple syrup (of honing)

Extra lekker:
Abrikozenjam om als laag tussen de cake te doen. Ik maak de abrikozenjam tegenwoordig van ongezwavelde abrikozen. Behalve dat dit beter is voor je gezondheid geeft het ook een heerlijke volle smaak.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng het amandelmeel met kaneel, zout en baking soda. Klop de eieren los met de maple syrup. Meng het ei-mengsel door het de amandelmeel.
Doe dit in een ingevette (siliconen)bakvorm. Schil de appel en snijd hem in partjes. Leg deze appelstukjes boven op het beslag. Zet de cake 1 uur in de oven.

Controleer of de cake gaar is door een sateprikker in de cake te prikken. Wanneer deze er droog uitkomt dan is de cake gaar.

Laat de cake nu afkoelen. Wanneer de cake afgekoeld is haal je hem uit de vorm en snijd je hem voorzichtig horizontaal door midden. Smeer de onderste laag lekker dik in met de abrikozenjam en leg de de bovenkant er weer op.

Smakelijk!

Doe mee met de conversatie

 1. Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
 4. Avatar
 5. Avatar
 6. Avatar

9 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi hoi.
  Even een praktisch vraagje. Wat voor soort oven gebruik jij??
  Ik heb deze cake vanmorgen gebakken, na 3 kwartier heb ik de oven uitgezet (energiebesparing 🙂 ) toen was de cake nog net niet gaar.
  Toen ik de cake uit de vorm haalde was hij wel erg donker geworden..
  Groetjes Linda.

 2. Hoi.
  Even een praktisch vraagje. Wat voor oven gebruik jij??
  Ik heb deze cake vanmorgen gebakken maar hij is erg donker uit de oven gekomen terwijl ik deze na 3 kwartier bakken al had uitgezet (toen was de cake nog niet helemaal klaar)
  Groetjes Linda.

  1. Ik heb een 14 jaar oude combi oven van Siemens. Hopelijk lukt het een volgende keer wat beter!

   1. Dank je.
    Volgende keer zet ik de temperatuur iets lager want hij smaakt wel super!!
    Groetjes Linda.

 3. hoi Barbara,

  ook deze cake klinkt erg lekker. Ik mag alleen geen amandelmeel, wat is een goede vervanging hiervoor?
  hoor het graag, ben verzot op alles met appel!
  dank je Annelies

  1. Hoi Annelies, Ik heb er even over nagedacht en weet zo 1-2-3 geen vervanging. Ik maak veel met amandelmeel omdat het glutenvrij is. Je kunt het natuurlijk ook met meel maken, maar dan zijn de verhoudingen wellicht weer anders.

   1. Misschien is hazelnootmeel een alternatief? Het is wel iets minder zoet dan amandelmeel. Hazelnootmeel is gemakkelijk zelf te maken, ik heb het namelijk nog niet ergens kunnen vinden in de winkel, maar je kunt het gewoon zelf malen net als amandelen.

    Met vriendelijke groet
    Fenna van der Velde

 4. Lijkt me heerlijk!
  Baking soda (natriumbicarbonaat) kan je ook kopen bij een drogist/apotheek (onder naam zuiveringszout) maar daar is het wel 3x zo duur (maar als je geen toko in de buurt hebt wellicht wel een oplossing)