Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Gevulde inktvisjes

Ik schreef vorige week al dat ik steeds vaker op de markt te vinden ben. Ik vind de viskraam geweldig. Je kunt daar voor niet al te veel geld heerlijke dingen vinden. Vooral de dingen die niet in het supermarktassortiment zitten zijn vaak niet zo duur. Zo kocht ik een kilo pijlstaartinktvisjes voor € 4,50! Niet duur toch? Wel even werk om ze schoon te maken. Op een zaterdag of zondag middag vind ik het bijna therapeutisch om heerlijk in de keuken te rommelen.

Ik vulde de inktvisjes met een paprika-venkel mengsel en stoofde ze in de tajine tot ze gaar waren. Uiteraard kan dit ook in een gewone (gietijzeren) pan. Helaas staat een gietijzeren pan van Le Creuset al jaren op mijn wishlist. Ik ben bang dat dat gezien de prijs voorlopig nog zo zal blijven….

De tajine heb ik nu toch en het staat prachtig wanneer je die op tafel zet.

Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe je de inktvis schoonmaakt. Als je het eenmaal weet is het helemaal niet moeilijk!

De inktvis…
Je snijdt de tentakels net boven de ogen af
Je pakt het kopje vast en trekt zo voorzichtig de kop en alle ingewanden uit het lijfje.
Vervolgens pak je het kraakbeen en dat trek je ook voorzichtig uit het lijfje.
Je houdt nu dit en de tentakels over.

De ingewanden en het kraakbeen gooi je weg. Spoel de lijfjes van binnen goed uit en voel nog een keer met je vinger na of je echt alle ingewanden er uit hebt gehaald.

Dit hield ik over van een kilo inktvis.

Voor de vulling heb je nodig:

  • 1 kleine venkelknol
  • 1 kleine paprika
  • 1 ui
  • de tentakels
  • 2 el kappertjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • Beetje kokos of olijfolie

 

En voor de tomatensaus:

  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl chilipoeder
  • een flinke scheut wittewijn, of een klein scheutje pernod, pastis, ouzo of andere anijslikeur
  • Beetje kokos of olijfolie
  • 1 hand verse peterselie, grofgehakt

 

Snijdt de venkel, paprika en ui in hele kleine blokjes. Hak het extra fijn met een groot mes. Of doe ze even kort in de keukenmachine zodat je alles heel fijn hebt.

Snijdt de tentakels in stukjes.

Verwarm wat olijfolie in een koekenpan.

Ik ben nog steeds helemaal blij met mijn pan van de Buyer. Geen vieze aanbaklaag die loslaat. Hier kun je lezen wat ik al eens eerder over deze pan schreef.

Doe het groentemengsel in de pan en laat dit even aanfruiten. Voeg daarna de oregano, kappertjes en de tentakels toe en verwarm heel even mee. Breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.

Het aanfruiten van de groente en de tentakels
De vulling

Begin nu met de tomatensaus. Pureer hiervoor de tomaten in een keukenmachine of snijd ze in blokjes. Verwarm de kokos of olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook. Doe de tomaten en saus, chilivlokken en scheut wijn of likeur bij de knoflook in de pan. Zet het vuur laag en laat de saus een half uurtje pruttelen.

Vul ondertussen de inktvisjes met het venkel-paprika mengsel. Doe ze niet te vol, de inktvis krimp namelijk een beetje als hij verwarmd wordt. Wanneer er te veel vulling in zit dan barst hij open en dat is zonde. Sluit de opening af met een prikkertje zodat de vulling er niet uit kan.

De gevulde inktvisjes nu nog zonder prikkertje

Wanneer alle inktvisjes gevuld zijn kun je de vulling die eventueel over is nog door de saus roeren. Doe de inktvisjes in de pan met de saus en laat dit met de deksel op de pan op een laag vuur nog 30 minuten stoven.

Zo stond het op tafel

Garneer met peterselie. Heerlijk met wat rijst of (glutenvrije) pasta.

En zo zien de inktvisjes er uit

Smakelijk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *