google.com, pub-5123327830521360, DIRECT, f08c47fec0942fa0

De fijnste pan *ever*!

34
3909

Wie heeft er niet met zo’n fijne pan met anti-aanbaklaag gebakken en gebraden? Of doet dit nu nog? Wat zijn/waren ze handig, die Tefal pannen met onverslijtbare laag *ahum*. Ik vond het altijd al een beetje raar. Die laag die slijt en waar blijft hij dan? Niet alle resten verdwijnen via de vaat in het riool. Daar ben ik zeker van. We eten dus zelf beetje bij beetje die zogenaamde krasvaste laag op. Lekker hoor!

Sinds ik het boek 100% gifvrij van Julia Kang heb gelezen ben ik daar meer en meer over na gaan denken. Mijn 3 tefal pannen  staan daardoor al een poos ongebruikt in de kast. Ik gebruikte daarna een stalen hapjespan en een andere koekenpan met speciale koperen tussenlaag voor een optimale warmte geleiding. Beide van Sigg. Op zich niet zo heel veel mis mee. Nu schijnt nikkel wat in sommige stalen pannen gebruikt wordt ook niet ideaal te zijn. Wanneer er een magneet aan de pan kan blijven plakken is de pan vrij van nikkel. Makkelijk te testen dus. Beide pannen waren niet magnetisch. Met nikkel dus. Wat nu?

Ik kwam op het spoor van plaatstalen pannen doordat mijn moeder zo goed als iedereen in haar omgeving voor Kerst, verjaardag of andere speciale gelegenheid het Handboek voor de perfecte steak cadeau gedaan. Uiteraard kreeg ik ook dit leuke boek.

Na lang wikken en wegen (geen idee waarom zo duur zijn deze pannen naar mijn mening niet) heb ik eindelijk een plaatstalen pan van De Buyer gekocht. Daarnaast heb ik me voorgenomen alles voor in de keuken nog maar 1x te kopen. Dan misschien maar wat duurder, maar het moet van goede kwaliteit zijn. Nou dat is iets wat ik echt eerder had moeten doen! Wat een genot om in te bakken. Voor dat je de pan in gebruik neemt moet je hem eerst inbranden. De pan moet altijd met de hand en met alleen heet water worden afgewassen anders gaat hij roesten. Dat kan voor mensen een belemmering zijn. Maar geloof me het is het beetje extra werk meer dan waard! De pannen zijn goed te vinden op internet. Onder andere bij bol.com. Ik heb nu een grote pan, mijn volgende aanschaf wordt een kleintje voor als ik eens 1 eitje of 1 stukje vlees wil bakken.

34 REACTIES

 1. Ik heb een vispan (ovaal) en later een crepe-pan er bij gekocht; op inductie voldoen ze idd zoals de vele lovende commentaren bewijzen. Nu merk ik echter dat de bodem van zowel de vispan als de crepe-pan blijvend is vervormd en niet meer vlak is hetgeen bij inductie toch wel een vereiste is. De bolling van de vispan is naar beneden gericht en die van de crepe-pan naar boven. Bij de vispan heb ik er niet zoveel moeite mee, maar bij de crepe-pan is dit hinderlijk omdat de olie naar de randen loopt. Heeft iemand hier ervaring mee en/of is dit normaal bij plaatstalen pannen?

 2. Ik heb mijn De Buyer koekenpan nu een half jaar en ben er helaas niet verliefd op geworden. Ik heb echt het idee dat ik hem goed heb ingebrand, maar er blijven zwarte stukjes loskomen van het patina en die belanden op/in mijn eten. Ook niet echt gezond lijkt me, misschien wel net zo slecht als Teflon? Zijn er meer mensen met dit probleem?

  • Ik realiseer me dat deze vraag al 2 jaar oud is, maar misschien voor de volgende die langskomt.
   Het kan zijn dat je de pan niet goed hebt schoongemaakt. Probeer eens als de pan nog heet is er heet water in te doen en dan met een houten spatel alle “stukjes” die overblijven van je gerecht uit de pan te schrapen.
   Het kan namelijk zijn dat wat je niet goed schoonmaakt later loslaat en in je eten komt.

   Als je gerechten met zuren maakt (tomatensaus bijvoorbeeld) dan bijt dit zuur de patina weg. Niet erg, maar je moet de pan even opnieuw inbranden.

 3. Le creuset is prima om te stoven ,maar om snel iets te bakken kan je beter een stalen of koperen pan gebruiken.
  Met de stalen of koperen pan wachten totdat het vlees vis of ei loslaat van de bodem .

 4. Ik heb een de buyer wok gekocht en ingebrand zoals beschreven. Maar vandaag een gerecht met saus erin gemaakt, nu laat de ingebrande laag helemaal los en kom in het eten. Heb jij een tip?

  • Hoi Corine, Het kan zijn dat de zuren in de saus de ingebrande laag aantasten. Zolang je er alleen in bakt in vet en eventueel een jus maakt die je niet heel lang laat pruttelen is er (bij mij) niets aan de hand.

 5. Als je last heb dat je pan roest kan je het wegschuren en overnieuw de pan inbranden. Om roest te voorkomen adviseer ik nadat je de pan schoon hebt gewassen de pan eerst droog te maken met een theedoek en daarna de pan nog even een minuutje of misschien 2 minuten op het fornuis zetten op hoog vuur. Dan is hij echt droog daarna.

  • Bedankt voor de tip! Ik olie de pan ook nog even in door een beetje olie in de pan te doen en dit met een stukje keukenpapier in de pan te wrijven.

 6. Beste Barbara,
  Ik ben blij te horen dat je zo enthousiast bent over de BUYER pannen. Ik heb er recentelijk ook twee angeschaft, om dezelfde reden die jij ook beschrijft.
  Echter, de crepepan bakt nog steeds aan en is inmiddels ook roestig geworden.
  Wat ik ook probeer, olie, heet water, met of zonder zout, de pan blijft er roesitg uitzien en geeft bruin af na het schoonmaakprocess. Ook de randjes krijg ik ook niet echt schoon. Is dat normaal? Heb je nog een tip voor me?

  Bij voorbaat hartelijk bedank!!
  groetjes, Monique

  • Hoi Claudia, Inbranden doe ik 1x per 2 maanden schat ik. Mijn pan is ook een keer een beetje roestig geworden (ik nam hem mee naar de camping en liet het buiten in een kastjes staan….) Door weer in te branden en steeds licht in te olieeen is er nu niets meer aan de hand.

    • gelukkig kan je het direkt in de al ingebrande pan doen.
     Gewoon even afwassen en drogen, op het vuur zetten en met een stuk keukenpapier met olie insmeren.
     Verhitten tot de rook er af komt. Vuur uit, en laten afkoelen.
     Indien gewenst nog eens herhalen.
     Daarna met olie dun insmeren en opbergen.

 7. Hi Barbara,

  Toevallig heb ik de pannen zaterdag ontvangen. Ik heb ze besteld dankzij jouw review. De kleine pan (20 cm) is erg fijn alleen de pannekoekenpan is een miskoop, althans voor inductie. De hitte komt alleen in het midden terecht waardoor de randen zacht blijven, jammer.

  Welke spatels gebruik jij? Ook om bijvoorbeeld een pannenkoek om te draaien voor deze pannen? Een plastic (bpa vrije) spatel is niet zo handig heb ik gemerkt…

  Groetjes Ellen

 8. Wat betreft testen met een magneet. Dit werkt ook met b.v. met mijn pannen van demeyere. En deze pannen zijn gewoon van buiten RVS, dus chroom-nikkel, met in de bodem meerdere lagen van speciaal materiaal. Super warmte-geleiding en hierin kun je b.v. ook gewoon zetmeel-gerechten bakken, denk aan rijfkoek. Mits juist gebruiken, bakt hierin niets aan. Tevens bespaar je met dit soort pannen ook geld tijdens het koken omdat de warmteoverdracht beter is. Er zijn echter genoeg alternatieven in plaats van een merkpan als demeyere, die uiteraard heel wat kost. Tevens heeft demeyere tegenwoordig ook een wat goedkopere lijn. Zelf hebben we de apollo en de mistral, en dan is de mistral nog beter in gebruik dan de apollo. Een beetje kort door de bocht, maar in het algemeen kun je zeggen dat de zwaardere pannen beter zijn dan de lichte. Over nikkel gesproken, als je zout neemt, dan bestaat dit ook gewoon uit natrium en chloor, wat je normaal dus niet zou kunnen eten.

 9. Hallo ik heb een andere vraag, waarom zijn (gietijzeren) braadpannen zo duur, en heeft iemand ervaring met het merk Habonne ? Is nl een stuk goedkoper, alvast bedankt! Groet

 10. Super!
  Ik heb een webshop gevonden waarvan de koekenpannen van DeBuyer in de aanbieding zijn. Het enige minpunt is dat je onder de 50 euro verzendkosten betaald (bij Bol.com is dit nu onder de 20 euro)

  Misschien toch de moeite waard voor iedereen dit leest:
  http://www.pannenwebshop.nl/zoek/?fq=debuyer
  Ik weet alleen niet of ik hier links mag plaatsen.

  Ik heb er meteen 2 besteld (inderdaad ook voor een eitje of iets anders kleins), dus ik zat boven de 50 euro.

  Groetjes!

  • Je kunt in deze pannen ook met metaal. Er is geen teflonlaag die je kapot kunt maken. Zelf gebruik ik meestal houten spatels.

   Fijn weekend!

 11. door jou ben ik me ook in deze pannen gaan verdiepen en heb een vraag; weet jij het verschil tussen de mineral en de carbon serie…ik kom er niet uit (behalve het prijsverschil dan…)

  • Volgens mij is het een oude en een nieuwe lijn. Er zit weinig verschil tussen de 2 soorten pannen. De duurste heeft een beschermende coating van bijenwas die je er voor gebruik moet afwassen…. Dus al je de goedkopere versie nog kunt vinden kun je daar net zo goed voor kiezen.

   • dat dacht ik eigenlijk ook, ik vind het prijsverschil voor zo’n beetje bijenwas wat veel dus ik dacht dat er vast meer mee aan de hand was….maar bedankt!!!

 12. Wat een mooie pan! Ik kan nog wel een kleine pan gebruiken voor erbij.

  De pannen van Le Creuset kunnen toch ook, die zijn van gietijzer?
  Die heb ik bewust gekozen omdat ik geen aluminum etc. wilde.

 13. Alles voor de keuken nog maar één keer kopen, moet je eigenlijk voor alles doen he? 😉 Maar die De Buyer gaat op het kerstlijstje!! Welke maat heb je nu? Ik denk dat 20 en 28cm de meest handige maten zijn.

  • Helemaal waar! Ik heb nu een 32. Is redelijk groot op het fornuis. Prima voor 4 personen. Voor de kleine pan is 20cm denk ik prima inderdaad.

 14. Ik heb ook een paar Sigg pannen, al vele jaren. Ze blijven prima, maar ben nu wel aan een nieuwe toe maar mijn vraag is, is hij zwaar? Dat is nml met mijn reuma handen een bezwaar.
  Maar het is een goeie tip van je.

 15. Heb me ditzelfde al vaker afgevraagd: wat eet ik nu eigenlijk van die anti-aanbaklaag! Bedankt voor de tip! Mooi cadeau met de komende feestmaanden en verjaardagen in zicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here