Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Gepofte kastanjes + een paar recepten!

Het is herfst. Overal kleuren de bladeren oranje-rood. En de kastanjes vallen weer van de bomen. Vandaag zag ik bij de groenteboer dat ze maar liefst € 3,95 per 500 gram kosten.  Ik vond dat echt veel. Maar ook niet erg. Ik had toevallig nog geen uur daarvoor een heleboel kastanjes geraapt. Gratis en voor niets.

Verwar de tamme kastanje niet met de, niet eetbare, wilde kastanje. De tamme kastanje heeft een klein puntje ondereen. De wilde kastanje is helemaal rond.

Raap alleen glanzende stevige kastanjes. Een kastanje die al even ligt, of al langer bewaard is, is wat doffer en zit losser in de schil.

Kastanjes-1

Er zijn verschillende manieren om de kastanjes te bereiden. Ten eerste moet de schil verwijderd worden. Wanneer je ze uit de schil haalt kun je ze heerlijk oppeuzelen. Zeker wanneer ze nog een beetje warm zijn. Yum!

Bewaren

Wanneer ik kastanjes geraapt heb, was ik ze meteen, om het zand en vuil te verwijderen. Daarna droog ik ze. Hiervoor leg ik ze in één laag op een theedoek. Je kunt kastanjes ongeveer een week in de koelkast bewaren. Wanneer ze gaar en gepeld zijn kun je ze vacumeren en in de vriezer bewaren. Een andere optie is om de gepelde kastanjes op een lage temperatuur (80 graden) in de oven te drogen. Dit duurt een aantal uren. Je bewaart ze dan in een glazen pot op een koele donkere plek.  In beide gevallen blijven ze maanden goed.

Bereiden

Welke bereiding je vervolgens ook kiest: de kastanjes moeten altijd ingekerfd worden. Met een scherp mes maak je een kruis in de schil. Het meest eenvoudig is om ze op de platte kant te leggen en vervolgens het kruis erin kerven. Door de platte kant liggen ze stevig en is de kans op kerven in je vingers een stuk kleiner! Door het kruis gaat het omhulsel van de kastanje openstaan tijdens het verhitten. Hierdoor kun je ze ook eenvoudig pellen. Verwijder zowel het bruine omhulsel als het dunne velletje wat om de kastanje zit. Dat laatste is vaak een hele klus. Omdat je kastanjes het makkelijkste pelt wanneer ze nog warm zijn adviseer ik om er niet te veel tegelijk te maken. Heb je een grote voorraad te verwerken doe dit dan batch-gewijs.

Wanneer het pellen van het dunne schilletje lastig is, kun je de kastanjes nog wat langer roosteren of koken. Hierdoor gaat het gemakkelijker. Maar het blijft een lastig klusje!

De lekkerste manier, vind ik, is om de kastanjes te roosteren in een grilpan of in een speciale kastanjepan. Deze pan heeft gaten in de bodem en kun je ook op de BBQ of boven een vuurkorf gebruiken.

Kastanjes-2

Geroosterde kastanjes van de grilpan

Verwarm de grilpan voor totdat hij goed warm is. Leg de kastanjes op de plaat. Schud ze af en toe om. Na ongeveer 10-15 minuten staat de schil open en zijn ze gaar. Begin met pellen zodra je de kastanjes vast kunt pakken. Vergis je niet, ze zijn erg heet!

Lekker om zo als snack op te eten.

Geroosterde kastanjes uit de oven

Ook in de oven kun je de kastanjes prima bereiden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de kastanjes op een bakplaat. Zet ze in de oven. Na ongeveer 30 minuten zijn ze klaar.

Gekookte kastanjes

Als je de kastanjes op deze manier maakt, is het mijn ervaring dat de kastanjes het makkelijkste te pellen zijn. Breng een pan met water aan de kook. Kook hierin de kastanjes zo’n 10-15 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de grootte en de schil van de kastanjes. Indien ze nog niet goed te pellen zijn, kook je ze nog wat langer. Als het velletje nog niet goed loslaat, dan kook je de kastanjes nog wat langer.

Kastanjes gepeld

Ik was van plan deze week wat verschillende recepten te plaatsen met kastanjes. Helaas gaat dat niet lukken. Druk, druk, druk.  Neemt niet weg dat er best het een en ander op het wereld wijde web te vinden is. Hieronder wat inspiratie:

Ideetjes om de kastanjes verder te verwerken:

Cruesli
De beste cruesli ever!
 • Een heerlijke hartige snack is kastanjes in bacon. Je rolt een gepelde kastanje in plakje bacon, zet dit vast met een prikkertje. Dit bak je in een koekenpan totdat de bacon crispy is.
 • Een gare kastanje dompelen in chocolade geeft een verrassende bonbon.
 • Puree van kastanjes: heerlijk bij bijvoorbeeld spruitjes of rode kool. Kook 500 gram kastanjes in 35 minuten helemaal gaar. Fruit een ui in wat kokosolie. Pureer de ui samen met de kastanjes tot een mooie puree.  Breng op smaak met peper en zout. Je kunt dit ook maken met bijvoorbeeld een mix van kastanjes en knolselderij.
 • Dit lijkt me ook een heerlijk recept. Tamme kastanjes met rijst en sesamolie. In het recept wordt gebruik gemaakt van kastanjes uit blik. Dit mogen natuurlijk ook verse zijn!
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

13 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wij koken ze en daarna pellen en maak ik er purree van, heerlijk met spruitjes, rode kool en wild vlees.
  Als ik er te veel van heb, maak ik porties en doe ze in de diepvries.

 2. Mijn kastanjes zijn in oktober vorig jaar geraapt. Ze zijn droog en hard en nog in de schil. Kan ik er nog iets mee , ik bedoel natuurlijk om ze te eten?.

 3. Ik heb de kastanjes in de lengte doorgesneden en daarna de buitenschil eraf gehaald.
  Daarna de kastanjes in een metalen ovenschaal gelegd, met de opengesneden kant naar onder.
  10 minuten op ca 180gr. De vliesjes vallen er dan bijna vanzelf af.
  Niet teveel kastanjes tegelijk, anders koelen ze te snel af tijdens het pellen.

 4. Tamme kastanjes zijn in het seizoen te koop via marktplaats. Er is heel veel aanbod.

 5. Als je de kastanjes in bacon wilt klaar maken moeten ze van te voren eerst gepoft worden?

 6. Hoi Barbara,
  Je schrijft dat je tamme kastanjes kunt drogen in de oven om ze zo langer te kunnen bewaren.
  Hoe lang moeten ze ongeveer in de oven en hoe weet/zie ik dat ze droog genoeg zijn om te bewaren?
  Ben sinds kort in het bezit van een droogoven en zou dit graag uitproberen maar kan nergens informatie vinden.
  Alvast heel erg bedankt.

 7. hallo Barbara

  Even een vraagje!
  Kerf je bij het koken van de kastanjes de kastanjes ook in??

  M.v.g.
  Ferry.

  1. Wij zijn verhuisd en hebben nu een tamme kastanjeboom in de tuin, al zoekende naar recepten kom ik op deze site.
   Mijn vraag is gelijk aan die van Ferry, ik zie alleen geen antwoord…
   Moeten ze bij koken ook ingekerfd?

   Bedankt!
   Groeten Yvonne