Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Boerenkool chips met coconut aminos

Ruim 3 jaar geleden plaatste ik op dit blog hoe je boerenkool chips kunt maken. Ik at het toen voor het eerst in Amerika en wilde het thuis ook maken. Inmiddels zie je de boerenkool chips ook steeds meer in Nederland te koop. Mijn vriendin Mieke van Puur Mieke heeft 4 soorten in het assortiment. Eerlijk is eerlijk. Chips van boerenkool is niet goedkoop. Voor 25 gram betaal je € 2,95! Het is echt superlekker vind ik. Zeker die chips met een smaakje.

Boerenkoolchips-1

Boerenkool is een hele goedkope groente, ook de biologische. Waarom dan niet zelf maken? Ik heb deze keer mijn favoriete smaak gemaakt: soja. Niet met sojasaus, omdat ik ook soja producten probeer te vermijden. In sojasaus zit ook vaak tarwe verwerkt. Daarom gebruik ik coconut aminos Dit is een saus de gemaakt wordt gefermenteerd sap van de kokospalm. Hier wordt enkel nog zeezout aan toegevoegd. De smaak is te vergelijken met die van sojasaus. De edelgist die ik in dit recept toevoeg zorgt voor een extra hartige – kaasachtige smaak.

Begin met de boerenkool. Knip de blaadjes van de boerenkool van de nerf af. Scheur of knip het blad in hapklare stukjes. Was het blad en droog het met een sla centrifuge. Je hebt nu ongeveer 150 gram blad over. Laat de blad op een theedoek nog verder drogen. Gooi de nerven niet weg! Je kunt ze nog gebruiken in een juice of smoothie.

Maak nu de smaakmaker voor de chips. Dit doe je door de cashewnoten samen met de coconut aminos en edelgist in een kleine kom van een keukenmachine. Sommige staafmixers hebben ook een klein hak-bakje bijgeleverd. Dit kun je prima gebruiken. Meng alles door elkaar totdat je een gladde pasta hebt. Het kan zijn dat je de keukenmachine af en toe moet stoppen om het mengsel wat naar beneden te duwen. Op die manier wordt alles vermengd tot een egale pasta. Mochten er nog kleine stukjes noot in zitten, dan is dat niet erg.

Boerenkoolchips-2

Doe de boerenkoolchips in een kom en verdeel met je handen de pasta over de bladeren. Je kunt het met iets anders proberen, maar geloof me, je handen werkt het allerbeste.

Verdeel de koolbladeren over de roosters van een dehydrator. Laat de kool in ongeveer 3 uur veranderen in heerlijke chips. (de tijd hangt af van het droogapparaat af. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat, en volg de instructies die daarin staan beschreven op. Ik heb er een van expressions die ik bij de Sligro kocht voor ongeveer € 75,-

Heb je geen dehydrator? Niet getreurd. Zet de oven op de laagste stand mogelijk. Verdeel de boerenkool op een bakblik wat is bekleed met bakpapier. Houd de chips in de gaten. Ze zijn klaar wanneer het droog en knapperig is.

Boerenkoolchips-3

De chips kun je bewaren in een afgesloten bakje. Mocht de knapperigheid verdwenen zijn dan kun je de chips weer knapperig krijgen door ze nog een klein uurtje op de laagste stand van de oven te verwarmen.

Boerenkoolchips-4

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *