Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Bietjes spread

Deze spread was zo snel op dat het al op was toen ik er aan dacht om een foto te maken!  Ik raakte geïnspireerd om deze spread te maken door het Food Film Festival waar ik in maart was. In het restaurant werd als hapje een soortgelijke spread geserveerd met boter en brood. Ik heb deze spread gegeten met worteltjes, komkommer en bleekselderij. Het was heerlijk. Ik denk dat ik de volgende keer nog een beetje mierikswortel ga toevoegen voor wat extra pit. Neemt niet weg dat ik het zo ook al heerlijk vind!

De spread is ook heerlijk op een rijstwafel of op een cracker van amandelpulp of meel (uiteraard is het ook lekker op (stok)brood, maar dat eten we hier thuis nauwelijks meer.)

  • 3 rauwe bietjes
  • 2 el mayonaise
  • klein knoflookteentje
  • 2 medium lente uitjes
  • 2tl citroensap
  • 1/4 van een grote appel
  • peper
  • zout
  • olijfolie

 

Was de bietjes en leg ze in een ovenschaal waar je een klein beetje olijfolie in hebt gedaan. Besprenkel de bietjes met wat olijfolie en zet ze in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze daar een uur of 2 staan. Draai ze af en toe om en controleer of de bietjes al gaar zijn. Wanneer ze gaar zijn, laat je ze afkoelen.

 

Als de bietjes afgekoeld zijn dan doe je ze samen met 2 el mayonaise een klein knoflookteentje, de lente ui, appel  en wat citroensap in een keukenmachine. Pureer alles tot een smeuïge massa. Je zult soms wat van het mengsel naar beneden moeten schrapen zodat alles goed door elkaar gemengd wordt. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat citroensap. Ze de spread in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen en het goed koud wordt.

 

Smakelijk!
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Net gemaakt (ook met gekookte bietjes want de oven is tijdelijk stuk :() en het is erg lekker! Die kleur is ook zo mooi hè?

 2. Dit is heerlijk!
  Ik heb een hele appel gebruikt waardoor hij wat zoeter werd.
  Ook heb ik er een flinke lepel (gele) sambal doorheen gedaan.
  Hmmmm, hele fijne site trouwens! Ik ga hem gelijk bookmarken en veel van proberen!!

 3. Hoi Barbara, ik had nog wat bietjes over van de bietencarpaccio van gisteren (ook heerlijk trouwens) en zag t recept op je site. Heb dus zojuist de spread gemaakt en hij was erg lekker! Had de bietjes gisteren al gekookt dus niet uit de oven maar dat gaat ook prima!