Mayonaise

10
291

Omdat ik geen kunstmatige toevoegingen wil eten, maak ik mijn mayonaise zelf. Veel mensen denken dat dit moeilijk is, maar eigenlijk is het heel makkelijk! Je hebt er een hoge mengbeker en een staafmixer voor nodig. Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wanneer dit niet zo is dan gaat het geheid mis! Daar weet ik alles van. Na poging 3 was de mayonaise perfect. Toen was ook alles echt op kamertemperatuur. (Ik herinner me pogingen bij een vriendin waar het ook niet meteen lukte….)

  • 2tl citroensap
  • 1tl mosterd
  • 1 ei dooier
  • 200 ml milde olijfolie (geen extra vergine! dan wordt de mayo niet lekker)
  • snufje zout
Doe de citroensap, mosterd eidooier en de olijfolie in de mengbeker. Zet de staafmixer op de bodem en zet hem aan. Trek de staafmixer langzaam omhoog. Et voila!
Wat ook goed gaat is om de ei-dooier, mosterd, citroensap en zout in een kom te doen en dan al kloppend met een garde beetje bij beetje de olijfolie toevoegen. Iedere keer als de olijfolie is opgenomen voeg je weer een beetje toe.
In de koelkast kun je de mayonaise een paar dagen bewaren.

10 REACTIES

  1. Hoi, die snelle methode heb ik ook geprobeerd maar dan blijft het mengsel vloeibaar.
    Moet dat misschien een heel snelle mixer zijn, of anderszins speciaal?

    Caroline

  2. Was op het internet aan het speuren naar recepten en kwam je site tegen.

    Een andere manier om mayo te maken is sojamelk en olie.

    100ml sojamelk (voor culinair gebruik) ijskoud
    300ml olie

    Doe de sojamelk in een blender en draai op de laagst mogelijke stand. De olie in dunne draadvorm en heel rustig toevoegen. Zodra alle olie is toegevoegd, moet de mayo ongeveer klaar zijn.

    Dit is de basis. Je kunt naar smaak zout, limoensap, knoflook en andere kruiden toevoegen.

    Het recept is niet van mij.

    Succes.

  3. OO dat komt mij ook bekend voor……het is toch echt dat de olie er met hele kleine beetjes bij moet dus geduld hebben!!! En de maat van de eidooier is volgens mij ook wel belangrijk.

  4. Hi Barbara,

    Nee het is helaas niet gelukt. Alles was op kamertemperatuur.
    Ik blijf proberen. Heb de 24e er onderhand een heel pak eieren doorheen gejaagd haha. Toen maar een toefje gewone mayo gebruikt voor mn eierhapje.
    Je hebt er erg leuke en recepten opstaan. Bedankt.

  5. De mayonaise blijft bij mij altijd veel te vloeibaar. Is 200 ml olijfolie niet te veel??
    Ik ga het nog eens proberen.
    Alles staaf sinds vanochtend in de woonkamer en dus op kamer temperatuur.
    *zucht*

    • Hoi Heleen,

      Ik hoop dat het uiteindelijk gelukt is? De temperatuur is inderdaad erg belangrijk. Ik ben benieuwd!

      Groetjes,
      Barbara

  6. Wat een geweldige recepten! Ben erg blij dat ik je site heb ontdekt!
    Ik heb een vraag over de mayo: is 2 theelepels citroensap echt genoeg? Het lijkt zo weinig!? En kun je ook biologische zonnebloemolie gebruiken?
    Ik hoor graag van je!

    • Dank je wel voor het compliment!

      Voor de mayo is 2 tl citroensap echt genoeg. Inmiddels maak ik mijn mayo vaker met wijnazijn ipv citroensap. Dit vinden wij lekkerder. Je kunt de mayo ook zeker met zonnebloemolie maken. Ik doe dit liever niet omdat zonnebloemolie niet zo gezond is als olijfolie. Maar ik moet bekennen, ik moet zelf ook overstappen op de extra vergine olijfolie. Hij wordt dan wat zwaarder en anders van smaak. Maar dan is de mayo wel het meest gezond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here