google.com, pub-5123327830521360, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zuivelvrije vanillevla met citroen

3
872

De laatste maanden is ons eetpatroon behoorlijk gewijzigd. Zelf eet ik al jaren suikervrij en ook let ik op de E-nummers. Ik heb een mooi boekje hierover en een app op mijn telefoon. De slechte E-nummers komen er hier al een paar jaar niet meer in.

Sinds ik me ben gaan verdiepen in de relatie van voeding op de ADHD van mijn zoon Tom eten we met zijn allen veel minder gluten en zuivel. We merken dat dit heel veel doet voor hem en eigenlijk voor ons allemaal. Als we brood eten dan is het biologisch desem, volkoren of spelt. Mijn man en ik eten nauwelijks nog brood. Onze dochter Sophie is eigenlijk de enige die nog dagelijks boterhammetjes eet. Ook zuivel is sinds kort drastisch gereduceerd. Alleen Marco en ik eten nog biogarde met biologische muesli. Ik vervang dit ontbijt wel steeds meer voor een groene smoothie.

Soms is een toetje wel lekker. Ik mis het niet zo. Het is voor mij meer eten wat je eet nadat je al gegeten hebt. Niet nodig dus. Maar ja. De kinderen vinden het heerlijk. Vaak is het toetje een (gluten- en zuivelvrij) koekje bij de thee een half uurtje ofzo na het eten. Soms een appel of ander fruit. Maar laatst had ik zin om eens vanillevla te maken. Het was heerlijk!

Je hebt nodig:

 • 500 ml amandelmelk
 • honing (naar smaak)
 • merg van 1 vanilleboon
 • 1 tl citroenrasp (naar smaak)
 • 2 el arrow root
 • beetje water
 • 1 el kokosolie
Doe de amandelmelk met de vanille in een steelpan en verwarm dit op een laag pitje. Proef dit mengsel en voeg wat honing toe als je het niet zoet genoeg vindt. Meestal wordt er wat agave siroop (helaas!) aan de amandelmelk toegevoegd. Je kunt er ook voor kiezen om de amandelmelk zelf te maken.

Wanneer ik citroensap voor mijn smoothies nodig heb zorg ik dat ik voordat ik de citroen pers de zest er met een zesteur heb afgehaald. Deze citroenrasp laat ik drogen en bewaar ik vervolgens voor later gebruik (in de thee, in water of zoals nu in de vanillevla). Doe wat citroenrasp in een thee-ei en laat dit een minuut of 10 in de amandelmelk trekken. Haal dan het thee-ei uit de amandelmelk. Mocht je geen thee-ei hebben dan kun je de citroenrasp ook los in de amandelmelk doen. Zeef dan het mengsel voordat je het arrowroot papje toevoegt.

Doe de arrowroot in een klein bakje en voeg een beetje water (lepel voor lepel) toe. Roer dit door elkaar totdat je een egaal papje hebt.

Doe dit papje en de kokosolie bij de amandelmelk en roer het goed door. Breng dit mengsel nu aan de kook. Je zult zien dat het snel dikker wordt. Na een minuutje koken is de dikte bereikt. Wanneer je dit niet dik genoeg vindt maak je nog een extra papje van wat arrowroot en water om aan de vla toe te voegen.

Laat de vla afkoelen op het aanrecht. Wanneer hij afgekoeld is kun je hem in de koelkast bewaren tot gebruik.  Wij hebben het gegeten met aardbeien en geroosterde amandelsnippers.

 

3 REACTIES

 1. Hoi Barbara,

  Wat een heerlijk&lekker makkelijk recept! Maar whahah….
  ik heb er allemaal klotjes in……………..WAT DOE IK FOUT!
  Heb het uiteindelijk door de zeef gedaan,maar heb nu weer gewoon vanille melk over haha…

 2. Supertip, dank je wel! Ik eet ook geen suiker en let daarbij ook op E-nrs, mag ik vragen welke app jij gebruikt op je telefoon?
  Alvast bedankt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here