Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Witlofbootjes met gerookte zalm

Dit gerechtje doet het goed als amuse hapje of op de borrelplank. Het is lekker, gezond en heel makkelijk te maken. De laatste keer dat ik het maakte was tijdens een workshop. Ik gebruik altijd mosterd van Tons, maar toen we het deze keer maakte was de dressing veel te scherp. Ondanks de extra honing die de meiden toevoegden.  Ik vraag me af of de receptuur van de mosterd van Tons is aangepast. De mosterd smaakte echt veel en veel scherper dan normaal. (Inmiddels weet ik dat het mosterdzaad in scherpte kan variëren. Daardoor was de mosterd deze keer veel sterker dan voorheen) Let dus ook op de smaak. Het moet natuurlijk wel een lekkere dressing worden.

Nog even over de zalm. Ik kies altijd voor zalm met het MSC keurmerk. Dan weet je in ieder geval dat dit wilde zalm betreft. Misschien heb je de docu gezien die VTM uitzond. Heb je het gemist? Tot 11 februari 2015 kun je deze docu gratis bekijken.

witlof met zalm-1

witlof met zalm-3

Je hebt nodig:

  • 1 stronk witlof
  • 100 gram gerookte zalm (MSC)
  • wat verse dille als garnering

Dressing:

  • 2 el olijfolie
  • 1 el mosterd (neem een milde mosterd, gebruik anders wat minder)
  • 1 tl honing
  • 1 el fijngesneden verse dille of 1 tl gedroogde dille

Maak de dressing door de ingrediënten hiervoor doorelkaar te mengen in een bakje. Het moet een mooie homogene massa worden. Wanneer dit niet lukt voeg je nog een beetje mosterd toe.

Snijd het kontje van de witlof en verdeel de witlof in de losse blaadjes. De blaadjes zijn meestal “wiebelig” als je ze zo neerlegt. Ik snijd dan de nerf aan de achterkant een beetje weg, zodat je een plat stukje krijgt. Doe dit met een scherp mes. Dan gaat het het makkelijkste.

Leg op ieder blaadje witlof wat zalm. Verdeel hier een beetje van de dressing over. Garneer met een klein beetje dille.

Enjoy!

witlof met zalm-2

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *