Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Witlof uit de oven met rijst en gehakt

In ons Odinpakket zat weer witlof. Wat moet ik daar nou mee, behalve een salade maken? Een poos geleden stelde ik deze vraag al op Facebook. Ik kreeg veel reacties die ik in deze post verwerkt heb.

Omdat het buiten toch nog behoorlijk koud was door de wind wilde ik graag iets warms. Op smulweb kwam ik een recept tegen waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Ik vond het echt heerlijk. Ook is het heel makkelijk (van te voren) klaar te maken. Niet onbelangrijk.

In onderstaand recept heb ik gebruik gemaakt van roomkaas op basis van soja. Nu eten we nauwelijks soja dus ik vond het voor een keer niet zo erg. Ik heb nu een kaas gepakt die ik bij de EkoPlaza heb gevonden. Volgens mij hebben ze op dat gebied (roomkaas) maar 1 variant. Gebruik jij vervangers voor kaas en zo ja wat? En niet onbelangrijk hoe bevalt dat? Is het lekker? Ben je er tevreden over? Laat het me weten!

Dit recept is ruim voldoende voor 5 personen.

 • 4 stronken witlof
 • 4 eieren
 • 1 kuipje roomkaas obv soja
 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 1 fles passata (tomatensaus, ik koop die van de Albert Heijn)
 • 350 gram gehakt
 • tuinkers
 • olijfolie
 •  zout
 • peper
 • 2 uitjes, fijngesneden

kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Bak op een middelmatig vuur de fijngesneden ui totdat het zacht is. Voeg het gehakt toe en bak rul. Doe vervolgens de tomatensaus bij het gehakt-ui mengsel in de pan en laat op een laag vuur pruttelen.

Snijd de witlof in stukken en klop de eieren met soja-kaas door elkaar totdat je een romig mengsel hebt.

Neem een ruime ovenschaal en vet deze in. Verdeel de gare rijst over de bodem. Maak dan een laag van de tomaten-gehaktsaus. Doe hier vervolgens de witlof overheen. Verdeel het mooi over de schaal. Nu kan het eier-kaasmengsel eroverheen.

Zet ongeveer een uurtje in een voorverwarmde oven van 150 graden. Of net zolang tot het ei gestold is.

Garneer de witlofschotel met tuinkers. Ik vind het lekker om er aan tafel nog wat Keltisch zeezout, zwarte peper en olijfolie op te doen.

Smakelijk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

6 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wat een heerlijk recept. Ik ben dol op witlof en was op zoek naar iets nieuws ermee. Ik heb philadelphia bieslook geklopt met de 4 eieren en nog wat geraspte kaas erdoor geklopt voor de bovenlaag. Ik had veel teveel en had de bovenbuurman een stuk gebracht, en die kwam meteen na het eten vragen voor het recept. Ik hoop nog vele leuke recepten van je uit te mogen proberen.Hartrlijke groetjes van Miranda

 2. Hallo!
  Ik kom via twitter op jouw site. Nu ben ik erg benieuwd: Wie ben jij en waarom eet jij *zo veel mogelijk biologisch *vrij van slechte E-nummers *meestal glutenvrij *vaak zuivelvrij en met natuurlijke zoetstoffen?
  Ik kan je hele site wel doorlezen (en dat zal ik zeker nog een keer doen!) maar dit is even makkelijker 😉

  En vind je het goed als ik een kort blogje + link op mijn website plaats?

  Groetjes, Mirjam

  1. Hoi Mirjam,

   Ik eet vooral zoals ik eet omdat ik voel dat dit beter is voor me. Bijna 5 jaar geleden ben ik al bewuster gaan eten. Suikervrij en ongeraffineerd ivm altijd moe zijn. Deze klachten gingen over. Langzaamaan ben ik nog meer bewust gaan eten. Helemaal toen we voor mijn zoon Tom besloten om hem geen zuivel en gluten meer te geven ivm ADHD. Ik ben solidair met hem en voel me er heel goed bij.

   Ik vind het leuk als je over me blogt en een linkje plaats! Ik ga je site zeker eens op mijn gemak bekijken!

   Groetjes,
   Barbara

 3. Mmmmmmmm…… Zo heb ik ook een soort met courgette ipv witlof. Ook met gehakt en passatasaus (en kruiden). Met een sausje van melk (nu dus rijstmelk), philadelphia (wordt dan die soja roomkaas) en een bouillonblokje. Ook in de oven, erg lekker ook! Is van mijn dukandieet die ik even gevolgd heb (de recepten die ik het lekkert vond).
  Deze ga ik voor de afwisseling ook eens proberen.