Weer terug bij af?

Vorige week hadden we de laatste testdag. Donderdag zijn we weer wat dingen aan Tom zijn dieet gaan toevoegen. Een biologische volkoren boterham als ontbijt en een paar sneetjes bij de lunch. Vrijdag hetzelfde verhaal. Zaterdag had Tom weer zo’n buikpijn. Zo erg dat hij niet is gaan hockeyen. Hmm. Zou dat van het brood komen? Maar weer even stoppen met brood dus totdat de buikpijn weer weg is. Gelukkig ging de buikpijn in de loop van zaterdagmiddag weg.

Omdat ik zelf soms ook last van mijn buik krijg als ik brood eet en geen problemen heb met muesli heb ik Tom zondag een bord muesli (biologische 4 granen muesli van het huismerk van EkoPlaza) gegeven met volle biologische yoghurt. (zijn eczeem was eindelijk weer zo goed als weg). Hij genoot zo van de muesli dat ik hem maandag ook een bordje heb gegeven. Maandagmiddag heeft Tom nog 1 sneetje volkorenbrood op.

‘s Middags kreeg ik de volgende mail van de juf:

Even om je op de hoogte te houden:

Tom had vandaag een zeer slechte dag wb zijn concentratie.  Het lukte hem totaal niet om aan het werk te gaan.  Hij was voortdurend afgeleid, zat met van alles te friemelen (gum in stukjes breken), zijn gezicht zat onder de vlekken van zijn potlood en hij probeerde al zuchtend en kreunend toch iets voor elkaar te krijgen.  Het was sneu om te zien!Ik heb uiteindelijk maar tegen hem gezegd dat hij iets voor zichzelf mocht gaan doen, omdat hij anders erg gefrustreerd raakte.  De tranen stonden in zijn ogen toen ik tegen hem zei: “Het lukt vandaag niet he?!”

Ik had het zo met ons mannetje te doen. Dit was de eerste dag in het hele dieet dat ik echt baalde dat het niet liep zoals we hopen. Maar dat is ook precies wat we aan het ontdekken zijn. Waar reageert Tom op? Ik denk dat er sprake is van een soort van stapel effect. Dat een boterhammetje of kommetje muesli nog wel gaat, maar zodra dat er meer worden op meerdere dagen de buikpijn weer op komt zetten.

Ik moet er ook bij vermelden dat we de pech hadden dat het supplement Andohadin wat we Tom 2x daags geven op was en dat er nergens een nieuwe pot te bestellen was.

Na de mail ben ik gaan nadenken. Wat kunnen de problemen zijn en hoe gaan we verder?

 1. Ik denk dat de buikpijn wordt veroorzaakt door granen;
 2. ik weet niet of het niet kunnen concentreren vandaag en gisteren op school door het brood of door de yoghurt veroorzaakt wordt;
 3. Tom heeft geen heftige eczeem reactie op yoghurt;
 4. het kan ook zijn dat door het een week niet innemen van het supplement hij niet kan concentreren in de klas.

Wat hebben we besloten:

  1. Geen brood of granen
  2. Wel biologische volle yoghurt met glutenvrije muesli
  3. leverancier bellen van de Andohadin om te informeren hoe het zit. (Is gebeurd. Er was inderdaad een leveringsprobleem. De kleine verpakkingen waren sinds afgelopen week weer te verkrijgen. Gisteren meteen maar een kleine pot besteld, deze was vanmiddag bezorgd en Tom heeft na het eten weer 2 pilletjes op)
  4. wachten en observeren

 

We kijken dit een poosje aan en stellen zonodig bij. Misschien komt de eczeem toch nog, maar duurt het langer dan wanneer er ook melk gedronken wordt. Misschien krijgt Tom ook buikpijn van de glutenvrije muesli. Het blijft een lastige puzzel!

 

Gepubliceerd door Barbara

Er staan weer workshops gepland! Lijkt het je leuk om mee te doen kijk dan eens onder tab workshops. Misschien zit er een leuke voor je bij!

Doe mee met de conversatie

 1. Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo Barbara,

  Fijn dat je dit allemaal opschrijft! Wat me opvalt aan mezelf is de glutenovergevoeligheid en de disbalans calcium/magnesium, daar krijg ik last van mijn darmen en mijn schildklier van. Ik word er duf en ongeconcentreerd van (tarwe en zuivel vooral). Bij mijn dochter het omgekeerde (zoals ik vroeger had), ze wordt er hyper en boos van. Wij proberen de suikerspiegel in balans te houden. Verder aten we te veel koolhydraten en te weinig eiwitten. Ook nemen we visolie en vitamine D.

  Het is een hele puzzel en ik had voor mezelf al gevonden wat niet werkt. Bij een bezoek aan een orthomoleculaire therapeut kwam eruit dat ik glutenintolerant ben en te weinig magnesium en vetzuren binnen kreeg.

 2. Ha Barbara,

  zou je met Tom niet naar een natuurarts gaan?
  Dat scheelt je een hoop zoekwerk.
  Tenzij je het leuk vindt om uit te proberen wat hij kan hebben en wat niet, maar anders is het zo simpel om op een alternatieve wijze te gaan testen.
  Van 1 bezoekje kun je al veel wijzer worden…
  Scheelt voor jou, maar zeker ook voor Tom.
  Hij wordt hier ook niet altijd blij van misschien?

  Sterkte verder, hoor!
  Marjolijn