Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Vanille cupcakes van kokosmeel

Een hele poos geleden kreeg ik het verzoek al eens: hoe maak je vanille cupcakes van kokosmeel. Het is helemaal niet moeilijk. Kokosmeel is sowieso een heel makkelijk meel om lekkere luchtige cupcakes mee te bakken. Je hoeft ook niet bang te zijn dat er een overheersende kokossmaak aan zit. Als je niet weet dat de cakejes gemaakt zijn van kokosmeel, dan heb je er echt geen erg in.

Ook in dit recept maak ik gebruik van cups. Ik blijf ze ongelofelijk handig vinden. De cups die ik heb zijn erg fijn en heb ik gekocht bij Dille en Kamille. Maar ook op andere plaatsten kun je tegenwoordig cups kopen.

Ik kies in het geval van kokosmeel altijd voor de mediummaat cupcakes. Als ik ze groter maak vind ik dat je veel te veel tegelijk eet. Ze zijn best machtig en vullen dus goed.

20131120-135124-Canon PowerShot SX230 HSJe hebt nodig

Voor ongeveer 12 medium cupcakes

 • 1/2 cup kokosmeel
 • 1/4 tl zout
 • 1/4 tl bakingsoda
 • 1 tl appelazijn
 • 4 eieren
 • 1/3 cup gesmolten kokosolie (in dit recept gebruik ik ontgeurde)
 • 1/2 cup honing
 • 1 el vanille extract

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom. (kokosmeel, zout en bakingsoda). Doe hetzelfde met de natte ingrediënten in een andere kom. (azijn, eieren, kokosolie, honing en vanille extract)

Voeg de droge en natte ingrediënten bij elkaar en meng alles goed. Vul de cupcake vormen met 3/4 van het deeg / beslag. Zet in het midden van de oven. Na ongeveer 20 minuten is het klaar. Voel even of ze stevig zijn of prik er met een sateprikker in. Als deze er droog uit komt zijn de cakejes klaar.

Enjoy!20131120-135331-Canon PowerShot SX230 HS

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

29 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Als ik de bakingsoda vervang door wijnsteenbakpoeder, moet ik dan ook de azijn weglaten? Die zit erin vanwege de bakingsoda toch?

 2. Beste Barbara,
  Ik heb een vraagje over de vanillekokos cupcakes, ivm dat ik geen honing mag , zou ik deze cakjes ook kunnen maken met kokosbloesemsuiker of zoiets?
  Ik hoor graag even, dank je alvast.
  Groetjes Diana

 3. Ze zijn gelukt! Dochter vond ze niet lekker, zoon en man wel. Heb er ook nog amandelschaafsel opgedaan. Heerlijk!

 4. Hoi!

  Ik vraag me af of je met de baking soda ook echt die Amerikaanse baking soda bedoelt en niet die bakpoeder die je in van die kleine zakjes koopt. Zo ja, waar heb jij het vandaan? Want ik kan het echt nergens vinden..

 5. Hmm.. erg lekker! Heb 1/3 cup honing gebruikt en voor mij nog zoet genoeg. Heerlijk en makkelijk recept

 6. hoi barbara,
  kan ik de appelazijn ook weglaten? heb ik niet in huis en kan er ook niet tegen. en kan ik de honing vervangen door stevia of tagatesse?
  gr. marian

 7. Beste Barbara,
  Gaat er echt 185 gram honing in? Dat lijkt mij zoveel. Hoor het graag voordat ik aan het bakken ga.

  1. Het is inderdaad 185 gram honing. Je kunt het ook met wat minder proberen. Zolang het mengsel een structuur heeft van een cakebeslag is het goed. Vervang eventueel wat honing voor wat extra kokosolie. Succes!

 8. Kocht gisteren bij de discounter met de W een setje maatbekers en kwam er net achter dat die dus ook de “cup”maten aangeven

 9. Hoi, wat een leuk en simpel recept. Jammer van de cups, die zijn in Nederland niet zo veel gebruikt. Gelukkig heb ik alles om kunnen rekenen met behulp van wat omrekenprogramma’s op internet: 56 g kokosmeel, 72 g kokosolie en 170 g honing.
  Ik vraag me wel af, waarom je maar 3/4 van het beslag gebruikt en wat je met de laaste kwart doet?
  Of bedoel je dat we de vormpjes voor 3/4de moeten vullen?

  Met vriendelijke groet,
  Joanna

  1. Hoi Joanna,

   Bedankt voor je reactie!
   Ik heb een artikeltje geschreven over de cups omdat hier veel vraag naar was. Dan hoef je voor het omrekenen niet verder te zoeken op internet. Cups liggen tegenwoordig zelfs bij de Albert Heijn in het schap. Misschien is dat een optie voor je?

   Ik bedoel inderdaad dat je de cup voor 3/4 vult.

   Groetjes,
   Barbara

 10. zou je ipv 1/3 cup kokosboter ook 1/3 cup (dus ong 75 gram volgens mij?)
  zonnebloemolie kunnen gebruiken?

  1. Hi Casper, Ik denk wel dat dit kan. Ik raad het alleen niet aan. Zonnebloem olie is een omega 6 en daarvan krijgen we over het algemeen al veel te veel binnen. Daarnaast oxideert deze olie snel, zeker wanneer je het verhit. Dat is helaas ook niet goed voor je.

   Waarom zou je willen kiezen voor zonnebloemolie? Ik zou zelf dan eerder kiezen voor roomboter wat je op een heel laag vuurtje smelt. (zoals je dat met kokosolie ook zou doen.

   1. ga ik zeker doen, en thx voor de uitleg over de zonnebloem olie!
    ik dacht altijd dat zonnebloem juist gezonder was! nou weet ik dat nu ook maar goed!

 11. ik heb ipv vanille extract er 2 theel speculaaskruiden doorgedaan, heb nu heerlijke speculaascakejes

 12. Ze komen net uit de oven en ze zijn heerlijk!! En zo makkelijk te maken dat ik bijna ging twijfelen of ik geen stappen gemist had. Grappig ook dat je niks van de kokosmeel proeft, het zijn net “gewone” vanillecakejes, met dezelfde luchtige structuur. Superveel dank voor het recept!

 13. Een aantal van jullie stellen vragen over de cups. Een cup is een Amerikaanse inhoudsmaat. In het artikel hierboven verwijs ik naar een site waar ik mijn cups gekocht heb. Ze zijn ook te koop bij de Hema. Heel handig.

  Wanneer ik het recept de volgende keer maak zal ik de ingrediënten ook wegen en het recept aanpassen.

 14. Oeh, lekker recept! Ik heb alleen even geen kokosolie in huis, is daar een alternatief voor te gebruiken?