Urine onderzoek

Gisteren ben ik met Tom bij de Linus Pauling kliniek in Waalre geweest. Dhr van Gils heeft de vragenlijst bekeken en ook het onderzoeksrapport van Virenze heeft hij vluchtig gelezen.

Op basis van deze gegevens en van wat ik vertelde over ons voedingstraject is hij van mening dat voeding inderdaad een oplossing zou kunnen zijn voor Tom.

De urine van Tom wordt nu opgestuurd naar een laboratorium in Noorwegen waar het onderzocht wordt op exorfinen. Exorfinen zijn morfine achtige eiwitten uit voeding (gluten, caseine, soja en spinazie) en schimmels. Ze worden normaal gezien afgebroken door het DPP-IV enzym in de darmen en op andere locaties. Exorfinen verlagen de gevoeligheid van endorfine, dopamine en insuline. Verder verhogen ze de stress hormonen.

Het is daarom belangrijk dat je lichaam deze exorfinen goed kan afbreken. Wij weten dat wanneer Tom en granen (gluten) en zuivel (caseïne) laat staan, dat het dan goed gaat. Maar nu kan gemeten worden of het aan beide voedselgroepen of aan een van beide groepen ligt. Ik ga er van uit dat het in een van deze groepen zit omdat we geen soja eten en ook niet zo vaak spinazie. Maar die laatste zou ook nog invloed kunnen hebben.

Op de site Exendo wordt alles heel erg goed uitgelegd met ook verwijzingen naar diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Het verschil met een gluten-intolerantie test is dat er nu gekeken wordt of je lichaam de gluten goed kan afbreken. Dat is iets anders dan het kijken of het lichaam een allergische reactie heeft op gluten.

Ik hoop maar dat het urine onderzoek iets uit wijst, dat er nog reststoffen van zuivel en granen in zijn urine aanwezig zijn. We zijn natuurlijk al een poos met het dieet van Tom bezig. De laatste tijd iets minder strikt. Dus ik heb wel goede hoop. Over ongeveer 4 weken is de uitslag er en gaan we weer verder. Dan kunnen we eindelijk een definitief dieet bepalen! Daarnaast zou het DPP-IV enzym een mooi supplement kunnen zijn (dit ondersteunt de afbraak van exorfinen wanneer je ze toch een keer binnenkrijgt) en kan ook LDN (low dose naltrexone) een goede ondersteuning bieden. Over LDN heb ik nog niet genoeg gelezen om uit te kunnen leggen wat dit precies inhoudt. Dit ga ik een van de komende dagen doen.

Gepubliceerd door Barbara

Er staan weer workshops gepland! Lijkt het je leuk om mee te doen kijk dan eens onder tab workshops. Misschien zit er een leuke voor je bij!

Doe mee met de conversatie

 1. Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
 4. Avatar
 5. Avatar
 6. Avatar

6 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo Barbara, Dank je voor het delen van deze informatie. Wat is je e-mail adres / telefoonnummer? Ik zou graag even contact met je hebben. Groetjes, Annette

 2. Gezien de datum is het inmiddels een jaar geleden dat Tom zijn urine is onderzocht. Omdat mijn zoon een bloedtest gaat doen via de huisarts om eventueel coeliakie vast te stellen, weet ik dat een eventuele gluten intolerantie niet uit de bloedtest zal komen. Graag zou ik meer informatie willen of uit een urinetest wel een gluten intolerantie kan worden vastgesteld en ook als je geen gluten eet ten tijde van de test of dit wel naar voren kan komen. Eerder heeft mijn zoon 4 maanden geheel glutenvrij gegeten maar nu hij getest wordt laat ik hem veel gluten eten.

  Gr. Daphne

 3. Beste Barbara,

  Wat is de status na 20 augustus 2012?

  Ik ben n.l. zeer geinteresseerd hoe het verloop is (en hoop uiteraard dat het beter gaat met je zoon), omdat ik zelf een dochter heb met gewrichtsklachten over heel haar lichaam en de diagnose fybromyalgie te horen heeft gekregen.

  gr.Dirk

  1. Hi Dirk,

   In de categorie ADHD beschrijf ik hoe het nu gaat met Tom. (deze categorie bestaat niet meer. Wanneer je op ADHD zoekt, kom je alle artikelen tegen) De laatste update daar is van 4 januari 2013. Ik kan niet anders zeggen dan dat het goed gaat. Zolang we goed op de voeding letten en uitzonderingen ook echt uitzonderingen blijven.

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag!

   Heel veel succes met je dochter!

   Grt
   Barbara

 4. Hai Barbara,

  Interessante site exendo. Weet jij of er in nederland ook onderzoeken woden gedaan naar het DPP-IV enzym?
  Ik blijf je blog zeker volgen, ik zag al een aantal heerlijke recepten!

  Groet Esther.

  1. Hi Esther,

   Dank je wel voor het volgen van mijn blog! Leuk!

   Ik weet niet of er in NL onderzoek gedaan wordt specifiek naar het DPP-IV enzym. As vrijdag zitten wij met onze zoon bij de Linus Pauling kliniek om de uitslag van het urine onderzoek te bespreken. Mocht ik er aan denken dan zal ik het daar eens vragen.

   Grt
   Barbara