Urine onderzoek

Gisteren ben ik met Tom bij de Linus Pauling kliniek in Waalre geweest. Dhr van Gils heeft de vragenlijst bekeken en ook het onderzoeksrapport van Virenze heeft hij vluchtig gelezen.

Op basis van deze gegevens en van wat ik vertelde over ons voedingstraject is hij van mening dat voeding inderdaad een oplossing zou kunnen zijn voor Tom.

De urine van Tom wordt nu opgestuurd naar een laboratorium in Noorwegen waar het onderzocht wordt op exorfinen. Exorfinen zijn morfine achtige eiwitten uit voeding (gluten, caseine, soja en spinazie) en schimmels. Ze worden normaal gezien afgebroken door het DPP-IV enzym in de darmen en op andere locaties. Exorfinen verlagen de gevoeligheid van endorfine, dopamine en insuline. Verder verhogen ze de stress hormonen.

Het is daarom belangrijk dat je lichaam deze exorfinen goed kan afbreken. Wij weten dat wanneer Tom en granen (gluten) en zuivel (caseïne) laat staan, dat het dan goed gaat. Maar nu kan gemeten worden of het aan beide voedselgroepen of aan een van beide groepen ligt. Ik ga er van uit dat het in een van deze groepen zit omdat we geen soja eten en ook niet zo vaak spinazie. Maar die laatste zou ook nog invloed kunnen hebben.

Op de site Exendo wordt alles heel erg goed uitgelegd met ook verwijzingen naar diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Het verschil met een gluten-intolerantie test is dat er nu gekeken wordt of je lichaam de gluten goed kan afbreken. Dat is iets anders dan het kijken of het lichaam een allergische reactie heeft op gluten.

Ik hoop maar dat het urine onderzoek iets uit wijst, dat er nog reststoffen van zuivel en granen in zijn urine aanwezig zijn. We zijn natuurlijk al een poos met het dieet van Tom bezig. De laatste tijd iets minder strikt. Dus ik heb wel goede hoop. Over ongeveer 4 weken is de uitslag er en gaan we weer verder. Dan kunnen we eindelijk een definitief dieet bepalen! Daarnaast zou het DPP-IV enzym een mooi supplement kunnen zijn (dit ondersteunt de afbraak van exorfinen wanneer je ze toch een keer binnenkrijgt) en kan ook LDN (low dose naltrexone) een goede ondersteuning bieden. Over LDN heb ik nog niet genoeg gelezen om uit te kunnen leggen wat dit precies inhoudt. Dit ga ik een van de komende dagen doen.

Mijn favoriete boeken