Tortilla met aardpeer en prei

In mijn groentepakket van Odin afgelopen week zaten aardperen. Toen ik lang geleden ook al eens zo’n abonnement had had ik ook al eens aardperen. Toen maakte ik er een overschotel met room en kaas van. Naar een recept van Jamie Oliver. Dat was heerlijk. Helaas kon ik nu niet terugvallen op dit recept omdat Tom geen zuivel mag. En ik eet het zo min mogelijk. Hmm ik moest dus iets anders verzinnen.

Na even surfen op het web kreeg ik een ingeving. Een tortilla zoals ik die wel eens met aardappel en ui maak, maar dan met aardperen en prei. Zo gezegd zo gedaan.

Ik heb niet precies de hoeveelheid van de ingredienten bijgehouden. De hoeveelheden zijn geschat. Pas het gerust aan!

 • 3 teentjes knoflook
 • 8 aardperen
 • 1 prei
 • 6 eieren
 • extra vergine olijfolie
 • peper
 • zout
Schil de aardperen en snijd deze in plakjes. Pel de teentjes knoflook en snijd zo in de lengte doormidden.Doe de knoflook in een koekenpan waarin je wat olijfolie hebt verwarmd. Nu ga je batch gewijs de aarperen bakken. Ze mogen niet bruin worden. Zet het vuur daarom niet te hoog. Ze zullen eerder een beetje koken / pruttelen in de olijfolie. Wanneer de aardperen gaar zijn schep de je ze in een vergiet wat je op een bord hebt geplaatst. Laat de knoflook in de pan en voeg eventueel nog wat olie toe. Dan ga je met de volgende ronde aan de gang.

Snijd ondertussen de prei in fijne ringetjes en maak ze schoon. Wanneer alle schijfjes aardpeer gaar zijn haal je de knoflook uit de pan. Deze heb je niet meer nodig. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe. Bak de prei al omscheppend gaar. Doe wanneer de prei gaar is deze ook in het vergiet bij de aardperen en laat alles afkoelen.

Klop de eieren in een ruime kom schuimig met wat peper en zout. Doe hier de afgekoelde prei en aardperen in. Zorg dat alles goed onder staat. Laat dit een kwartiertje staan.

Maar nu de koekenpan schoon. Zorg dat alle aanbaksels verwijderd zijn. Mocht dat met een stuk keukenpapier niet lukken, was de pan dan af.

Nu kun je de tortilla gaan bakken. Doe de uitgelekte olijfolie terug in de pan. Deze heeft door het bakken en de knoflook een lekkere smaak gekregen. Laat de pan lekker warm worden. Doe dan het ei-mengsel in de pan. Druk met een spatel de groente op zijn plek. Laat het ei nu langzaam stollen. Maak het aan de onderkant los. Nu kun je de tortilla gaan draaien. Dit is een lastige klus. Zeker als je een redelijk zware pan hebt zoals ik. Doe de tortilla op een groot bord. Vervolgens heb ik de koekenpan op zijn kop op het bordgezet, het bord aan de onderkant vastgepakt en in een keer omgedraaid. Gelukkig lukte dit zonder al te veel olie op het aanrecht te knoeien :).

Laat de tortilla aan de onderkant ook nog langzaam garen. Wanneer hij gaar is is hij klaar.

Serveer warm of koud. Met versgemalen peper en zout en wat olijfolie.

Smakelijk!

 

Doe mee met de conversatie

 1. Avatar
 2. Avatar

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik lees net dit heerlijke recept en heb een handige tip. Ik maak heel vaak van dit soort tortlilla’s, ideaal want je kunt blijven varieren. Ik heb al van alles uitgeprobeerd om handig te kunnen omdraaien want als ie heel blijft word ik daar zo blij van!
  Ik doe het zo: vanuit de pan op een glazen plank laten glijden en dan de pan daar op de kop op, met mn ene hand de pan vast houden en met de andere hand de plank en draaien maar. Het voordeel hiervan is dat je ‘m op de gebakken kant laat glijden want anders heb je de ongestolde eieren overal liggen (zo deed ik het eerst dus) Ik heb een vrij grote koekenpan met een schuine kant dit is wel essentieel want anders is er van glijden geen sprake.
  Succes! en niet te vergeten eet smakelijk. Truus