Test #3: Fast Food

We hebben 5 dagen gewacht na het testen van de zuivel voordat we weer een andere voedingsstof / groep konden testen. De exceem was zo heftig dat we niet wilden dat je niet kon zien of hij misschien ook met exceem reageert op fast food.

‘s Morgens begonnen we met worsten- en saucijzenbroodjes van de Albert Heijn. Ik heb helaas geen een foto gemaakt van de verpakking, maar er zaten verschillende e-nummers in. Dit zijn de ingredienten van de saucijzenbroodjes:

tarwebloem, margarine [plantaardige olien en vetten, water, zout, emulgator (E471), vitamines (A,D3), voedingszuur (melkzuur)], water, 9% vlees (varken, rund), paneermeel, varkensvet, tarwezetmeel, soja-eitwit, zout, scharrelei, gejodeerd zout, gehydrolyseerd eiwit (tarwe-, soja-, selderij-), stabilisator (E451), emulgatoren (E450, E452), smaakversterkers (E621, E627, E631), dextrose, kruidenextract , specerijen (o.a. mosterd), aroma, plantaardige olie, uienpoeder, voedingszuur (melkzuur).

De E-nummers:

  • E471 Mono- en diglyceriden, glansmiddel, emulgator, geleermiddel, antioxidant en hulpmiddel voor kleurstoffen
  • E451 Pentanatriumtrifosfaat of pentakaliumtrifosfaat, synthetische emulgator. (risico’s op hyperactiviteit)
  • E450 Kalium en Natrium difosfaten, synthetische emulgator. (risico’s op hyperactiviteit)
  • E452 Natriumpolyfosfaat, synthetische emulgator. (risico’s op hyperactiviteit)
  • E621 Mononatriumglutamaat, syntetische smaakversterker , (allerlei risico’s waaronder hyperactivieit)
  • E627 Dinatriumguanulaat , syntetische smaakversterker, (allerlei risico’s waaronder hyperactivieit)
  • E631 Natriuminosinaat, smaakversterker van natuurlijke oorsprong , (allerlei risico’s waaronder hyperactivieit)

Hij reageerde met een verhoogde hartslag na het ontbijt. Maar niet schokkend. Wel had hij behoorlijk last van buikpijn. (geen wonder!)

 

‘s Middags was het eindelijk zo ver! Naar de Mc Donalds. Tom heeft genoten van een Happy Meal met een cheeseburger. Helaas reageerde hij niet zoals ik verwachtte. Het reageerde nauwelijks met zijn hartslag. Na de Mc Donalds hebben we Tom naar een kinderfeestje gebracht waar hij ook alles mocht eten. Ze gingen naar de bioscoop waar Tom paprikachips op heeft en een fruitsap. Het feestje werd afgesloten met thuis gebakken frietjes, kroketten en frikadellen. Ook hier was nauwelijks een reactie. Gelukkig maar!

Ook op zondag was er niets wat ons opviel aan Tom. Deze test is dus redelijk goed gegaan.

Marco en ik hebben al afgesproken om de E nummers zo veel mogelijk te weren. Maar het is goed om te weten dat als hij een keer ergens anders is, of er wordt getrakteerd op school dat hij voor een groot deel mee kan doen.

Gepubliceerd door Barbara

Er staan weer workshops gepland! Lijkt het je leuk om mee te doen kijk dan eens onder tab workshops. Misschien zit er een leuke voor je bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *