Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Tapenade van kippenlevertjes

Volgens mij eten steeds minder mensen nog orgaan vlees. Ik in ieder geval wel. Tenminste tot nog niet zo lang geleden had ik het in geen jaren gegeten. Ik kan me nog wel van vroeger herinneren dat we wel eens een stukje lever met gebakken uien en appel kregen. Maar dat wat nou niet iets waar ik mijn moeder om vroeg om dat te maken zeg maar. Tijdens etentjes met vrienden maakte mijn vader ook wel eens ri-de-veaux – kalfszwezerik. Dat vond ik lekker.

Omdat ik weet dat orgaanvlees goed voor je is wilde ik het weer eens maken en kijken of ik het lekker vond. Orgaanvlees zit namelijk vol met belangrijke vitaminen zoals vitamine A en de B vitaminen B1, B2, B2 en uiteraard het belangrijke B12. Ook staat orgaanvlees bekend om de hoogste concentraties vitamine D. Een vitamine (eigenlijk een hormoon) die vooral afkomstig is van zonlicht en die we over het algemeen met zijn allen drastisch te kort komen. Daarnaast zit het vol mineralen en gezonde vetten. Idealiter eet je minimaal 1x per week orgaanvlees. Zo ver is het bij ons nog niet, maar hopelijk in de toekomst wel! Ik ben heel benieuwd of jullie regelmatig orgaanvlees eten en zo ja wat dan?

20131014-132719-Canon PowerShot SX230 HS

Mijn eerste poging was een recept van Nigella Lawson. Dat was niet zo’n succes. Ook niet voor de vrienden die er toen waren. Misschien had ik het wel niet goed klaargemaakt. Later gingen wij bij vrienden eten en stond er als appertief hapje crostini met kippenlevertjes op tafel. Dit was heerlijk klaargemaakt! Het recept bleek uit Zilveren Lepel te komen. Hé dat boek heb ik ook! Zilveren Lepel is echt een Italiaans standaardwerk met wel 2000 recepten en 400 foto’s. De eerste druk dateert al van 1950! Ik heb de 8e editie. Het boek wordt af en toe bijgewerkt naar de standaarden van nu. Heb je het nog niet en je houdt van Italiaans eten. Dan is dit boek echt een aanrader! Ook voor de gluten- en zuivelvrije eter. Het is onderverdeeld in verschillende categorieën zoals bijvoorbeeld eieren en fritatta’s, groenten, vlees en orgaanvlees. En binnen de categorieën weer op ingredient. Groeten zijn weer onderverdeeld in tomaten, radicchio en prei. Dat maakt het heel makkelijk zoeken wanneer je iets met een bepaald product wilt maken. Je kunt het kopen bij Bol.com.

Anyway. Ik heb dat boek weer uit de kast gepakt om inspiratie uit op te doen. Er staat inderdaad echt zo veel lekkers in! Zonde dat ik vooral het Wereld Wijde Web als inspiratie gebruik en minder snel met een kookboek op de bank ga zitten. Terwijl dat laatste natuurlijk veel relaxter is! Niets ten nadele van dit en vele andere leuke blogs met leuke recepten……. 😀

20131013-170624-NIKON D300

Voor 4 tot 6 personen heb je nodig:

  • 2 el olijfolie
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1/2 ui fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 6 kippenlevers
  • 3 el rode wijnazijn
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 eierdooiers
  • sap van 1 citroen, gezeefd
  • 1 el kappertjes
  • zout en peper

 

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de wortel, ui en bleekselderij 5 minuten op een laag vuur. Roer af en toe. Leg de kippenlevers in de azijn, haal ze er na een minuutje uit en dep ze droog. Doe de kippenlevertjes in de pan. Doe er de wijn en zout en peper naar smaak bij. Bak de levertjes bruin. Zorg dat je regelmatig roert.

Haal de levertjes nu uit de pan en hak ze fijn. Klop de eidooiers los met het citroensap, haal de pan van het vuur en roer dit mengsel door de levertjes met groenten.

Serveer op een glutenvrije cracker. Bijvoorbeeld onze favoriet: De kastagnecrackers van Le Pain des Fleurs. oa te koop bij Ekoplaza. Maar voordeliger te krijgen bij Puur Mieke.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hey Barbara,

  Wat kan ik gebruiken i.p.v. rode wijn azijn en droge witte wijn? Ik gebruik nl absoluut geen alcohol. Ook niet als de alcohol eruit gekookt is. Heb je tips?

  Groetjes Audrey

  1. Hi Audrey,

   Moeilijk te zeggen. Maar de rode wijn azijn zou je misschien kunnen vervangen door citroensap. En de witte wijn zou ik in jouw situatie vervangen door water. Het zal een andere smaak geven. Je zult zelf moeten ervaren of het dan ook lekker is. Maar door alle andere ingrediënten geloof ik niet dat het een flauwe tapenade zal worden. Laat je me het resultaat weten mocht je dit zo proberen?

   Groetjes,
   Barbara