Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Sukadelappen met uiensaus

Niet echt een gerecht voor de lente of zomer. Maar zoals het weer nu is lijkt het wel of de lente en zomer overgeslagen zijn en we meteen aan de herfst begonnen zijn. Gaat het mooie weer nog komen?! Ik hoop het. En wie niet!

In het rundvlees pakket wat ik een poos geleden heb gekocht zaten ook sukadelappen. Heerlijk! Ik maakte dit altijd met bier of wijn en plakken peperkoek. Maar die plakken peperkoek zijn een poos geleden al uit ons huishouden verbannen.  Wat een suiker zit daar in! Deze stoofschotel is ook echt heel erg lekker zonder de peperkoek. Meestal maak ik van dit soort gerechten extra porties. Of we eten het 2 dagen na elkaar of ik vries een deel in voor later. Ik heb hem op de volgende manier gemaakt:

Zoiets laat zich niet mooi fotograferen…. Hier met in kokosolie gebakken aardappeltjes. Zilvervlies rijst is net zo lekker en een slimmer alternatief!

Voor 8 personen of 2 dagen:

  • 8 sukadelappen
  • 3 uien – fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • peper
  • zout
  • 2 runderbouillonblokjes (zonder gist)
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • water
  • kokosolie
  • arrowroot om de saus te binden
Maak in een kommetje een papje van de appelstroop, mosterd en wat water.

Verwarm wat kokosolie in een braadpan en bak de sukadelappen aan beide kanten bruin. Waarschijnlijk moet dit in 2 of 3 keer. Wanneer de sukadelappen aangebraden zijn haal je alles uit de pan en bak je de ui even in het achtergebleven vet en aanbaksels.

Doe de sukadelappen in de pan. Voeg hierbij het appelstroop-mosterdmengsel, de bouillonblokjes, laurier en de kruidnagels. (ik prik de kruidnagels in de laurierblaadjes. meestal zijn ze dan later in een keer uit de pan te vissen).

Vul aan met water zodat de sukadelappen net onder staan. Doe de deksel op de pan. Zet dit op een sudderpit op de laagste stand en laat het vlees in een uur of 2-3 door en door gaar worden.

Wanneer het vlees gaar is probeer je de laurierblaadjes met kruidnagels uit de pan te halen en breng je de saus op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en laat alles wat afkoelen.

Je kunt nu de saus naar wens dikker maken door het te binden met Arrow root. Ik doe dit eetlepel voor eetlepel. Doe hiervoor een eetlepel arrow root in een schaaltje en maak er met water een mooi papje van. Arrow root bind meteen bij een temperatuur rond het kookpunt. Let hier op! Als de saus nog te warm is krijg je hierdoor gelatine achtige brokken in de saus omdat het arrow root papje dan al gebonden is voordat je het door de saus kan roeren.

Doe het arrow root papje in de wat afgekoelde saus en roer goed door. Doe dit eventueel nog een keer totdat de saus de gewenste dikte heeft.

Heerlijk met wat rijst.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hallo,
    Mooie website en recepten.
    Tip: bij de ‘te zure’ mayo kunt u toch bv appeldiksap bijdoen…