Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Speculaaskruiden

Misschien een beetje te laat voor Sinterklaas. Je hoeft het natuurlijk niet alleen voor pepernoten te gebruiken. Voor speculaasjes kan het ook *duh*.

Ik postte eerder al mijn recept voor pepernoten. Ik heb het de afgelopen periode vaak gemaakt. Het recept valt bij bijna iedereen in de smaak. Het enige nadeel vind ik het rollen van die pepernoten. Wat een werk. Daar ben ik maar gauw vanaf gestapt. Ik maak nu speculaasbrokken! Veel makkelijker en net zo lekker!

Helaas waren de speculaaskruiden afgelopen weekend helemaal op bij de ekoplaza. Daarnaast is het volgens mij echt een seizoensproduct. Ik kan me niet herinneren dat ik de speculaaskruiden voor deze periode bij de EkoPlaza heb zien liggen. Maar misschien heb ik het helemaal mis. Maar ja. We gingen toch Sinterklaas vieren bij familie afgelopen zaterdag. Daarom wilde ik perse onze speculaas bakken zodat ik en Tom niet in de verleiding zouden komen om ons uit te leven met de banketstaaf of fabrieks-pepernoten. Ik moest dus zelf mijn speculaaskruiden maken. Na wat zoeken op internet zag ik dat er veel verschillende variaties zijn. Ik heb het een en ander gecombineerd en gespiekt op de (lege) verpakking van de EkoPlaza speculaaskruiden. Op basis daarvan heb ik mijn mix samengesteld:

Speculaaskruiden

  • 8 theelepels kaneel
  • 2 theelepels kruidnagel (eventueel malen in een koffiemolen)
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kardemon
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl peper
  • 1 tl anijs (eventueel malen in een koffiemolen)

Meng alles door elkaar en thats it! Bewaar in een afgesloten potje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Een beetje een late reactie, maar ik heb pas je website ontdekt.
    Je kunt speculaaskruiden het hele jaar door kopen bij de Peperbol op de Albert Cuijp markt in Amsterdam. Ze zitten in het tweede gedeelte voorbij de viskramen aan de overkant.