Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Ketchup

Dit weekend wordt het prachtig weer, tenminste als ik de berichten moet geloven. Heerlijk. Tijd om de BBQ weer eens aan te steken! Gezellig! Toevallig koos ik voor deze receptenruil voor Ketchup van Mind your Feed. Komt dat even goed uit. Burgertje op de BBQ, beetje ketchup erbij en smullen maar.

Ik vond de ketchup zo al heel lekker, maar een volgende keer voeg ik de helft van de azijn toe. Ik vond hem voor (vooral) de kinderen iets te zuur van smaak. Maar verder: niets aan veranderen!Paleo Ketchup

Ingrediënten

  • 1 fles passata di pomodori, 500 gr. (puur, dus zonder toevoegingen!)
  • 30 ml witte wijnazijn
  • 50 ml honing
  • 2 sjalotten, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • ½ theelepel zout
  • 1 laurierblad
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel

Bereiding

Doe de passata in een pan met een dikke bodem en voeg eerst de vloeibare ingrediënten toe. Voeg daarna de sjalotjes en de knoflook toe en vervolgens de kruiden. Breng aan de kook en laat circa 30 minuten pruttelen. Op deze manier is het na 30 minuten een dikke massa geworden die nog wel schenkbaar is.

Zo makkelijk is het; klaar is de ketchup!

Om de ketchup lang te kunnen bewaren, kun je deze inmaken. Na het koken doe je de ketchup onmiddellijk in gesteriliseerde potten (uitgekookt op 100 graden) en maak je deze meteen goed dicht met de deksel die tegen azijn kan. Dit zijn dus deksels met een rubberen ring aan de binnenkant, of weckpotjes met een rubberen ring.
Draai goed aan, zet de potjes nu op hun kop op een theedoek voor een 5 minuutjes en draai daarna weer om. Laat nu compleet afkoelen.

Nu zijn ze als het goed is compleet vacuüm en op deze manier op een koele donkere plaats 4 maanden houdbaar. Als je een pot geopend hebt is hij nog een maand houdbaar in de koelkast.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hoi Barbara, ik heb deze ketchup zojuist gemaakt en zelfs warm is hij heerlijk. Hij doet me een beetje denken, qua smaak, aan de tomatensaus die je bij kebab of shoarma kunt krijgen in een shoarmazaak. Hij staat nu af te koelen en gaat vanavond mee naar de BBQ die de dochter van mijn man en haar vriend geven. Ben benieuwd wat de gasten er van vinden!

    Gave site heb trouwens. Hier ga ik zeker vaker komen! Zelf heb ik ook een beetje een voeding-gerelateerde website, maar dan meer specifiek gericht op voeding en supplementen die helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden als je diabetes hebt. Is een beetje een archief voor mezelf, maar ook voor anderen.