Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Rabarbercompôte

Afgelopen week kreeg ik van een lieve collega een tas vol met aardbeien, rabarber, bessen, kersen en sla uit eigen tuin. Heerlijk!

Ik vind rabarber heerlijk! Dat fris-zure met een beetje zoet. Hmmm. Vroeger maakte ik de rabarber best zoet door een bult suiker toe te voegen. Nu rooster ik de rabarber in de oven en voeg achteraf wat honing of maple syrup toe. Beetje bij beetje zodat hij niet te zoet wordt. Ik vind hier de maple syrup heerlijk vanwege de karamel-achtige smaak.

De verhoudingen komen niet zo nauw en zijn vooral een kwestie van smaak.

  • 1 kilo rabarber
  • 4 eetlepel kokosolie
  • maple syrup of andere zoetstof naar smaak

Zet de oven op 190 graden.
Was de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 2 centimeter. Doe de kokosolie in een ovenschaal en leg hier de rabarber op. De olie is deels voor de structuur en deels om te voorkomen dat de rabarber aan de bodem van de ovenschaal blijft plakken. Ik roer het meestal een beetje door elkaar.

Zet de ovenschaal voor minimaal 45 minuten in de oven. Controleer af en toe of de rabarber al zacht is geworden. Haal de ovenschaal uit de oven en roer alles door elkaar. Wanneer de compote is afgekoeld breng je het op smaak met de zoetstof.

Heerlijk in de yoghurt of bij een toetje. Ik had de aardbeien die ik had gekregen gepureerd tot een soepje. Daarnaast had ik wat perziken geroosterd in een grilpan en dit met de rabarber in de soep gedaan. Hieroverheen nog een paar blaadjes basilicum. Heerlijk!!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *