Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Taart van kokosmeel met sinaasappel en pistache

Paleo taart van kokosmeel by Barbara Eet-2

Sinterklaas is voorbij! Om eerlijk te zijn vind ik dat best fijn. Het is natuurlijk een hartstikke leuk feest voor de kids. Maar ik snap niet dat we het met zijn allen fijn vinden om de kinderen 3 weken lang op te fokken en in de stress te laten zitten. Het is nu gelukkig veel minder erg. Maar nog steeds stond Tom flink onder spanning.

Mijn kids al lang niet meer en wisten van te voren dat we alleen maar gingen gourmetten en een klein cadeautje voor elkaar kochten. We wilden wel een surprise doen, maar dat gaf al te veel stress. Naast de surprise voor het hockeyteam en op school. Dus mocht iedereen kiezen. Een cadeautje, surprise of een cadeautje met gedicht. En zelfs dat gaf spanning.

De reden dat wij thuis maar heel weinig deden met Sinterklaas is dat we met Kerst bij mijn schoonfamilie ook al cadeautjes krijgen. Ik weet nu al niets te verzinnen voor 2 kids van 11 en 12 jaar. Laat staan als Sinterklaas daar ook nog eens aan meedoet. Onze cadeautjes los van de surprise bestond uit ieder een stok kaarten. Het enige waar ze, los van de computer, echt veel mee spelen. Daarnaast kocht ik voor ieder 2 chocolade sinterklazen bij Puur Mieke. Een melk en een pure variant.

Tot slot kwam de grote knaller voor de kids. Ze kregen ieder een envelop met een kaart en € 50,- voor hun spaarrekening. Op die manier kan Tom sparen voor zijn grotere wensen. Sophie heeft eigenlijk geen wensen en laat het lekker op haar rekening staan. We stelden 1 voorwaarde: Voor de Kerst mag er niets van de spaarrekening af….

Na het gourmetten en de cadeautjes tijdens een spelletje risk kwam de grote ontlading voor Tom. Dikke tranen bij Tom. Het paste allemaal niet goed in zijn hoofd.

Dus: fijn! Sinterklaas is weer vertrokken……

Paleo taart van kokosmeel by Barbara Eet-4

Paleo taart van kokosmeel by Barbara Eet-1

Ik maakte niet zo lang geleden deze heerlijke taart. Hij misstaat absoluut niet op een Kersttafel. Ik vind de combinatie pistache en sinaasappel altijd heerlijk.

Je hebt nodig:

  • 3/4 cup / 100 gram  kokosmeel
  • 100 ml sinaasappelsap (versgeperst)
  • 3/4 cup / 275  gram honing
  • 6 eieren
  • snuf zout
  • ½ tl bakingsoda
  • 1 tl oranjebloesemwater (optioneel) te koop bij de supermarkt of Oosterse winkel

Topping:

Tussenlaag:

  • 100 gram ongezouten pistachenoten
  • 1 el honing

Zet voor de topping de kokosroom een avond van te voren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kunt er voor kiezen om de cake in 2 delen te bakken of in 1x en hem later doormidden te snijden. Pas hier de baktijd op aan. Ik bakte 1 hoge cake in een bakvorm van 15 centimeter doorsnede.

Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar. Voeg vervolgens de eieren, honing, sinaasappelsap en het oranjebloesemwater toe. Meng alles goed door elkaar. Het beslag is redelijk vloeibaar.

Schenk het beslag in een ingevette bakvorm. Zet de vorm in het midden van de oven. Na 40 minuten is de cake gaar. Houd het vanaf een minuut of 35 goed in de gaten. Iedere oven is toch een beetje anders. De cake moet stevig aanvoelen. Maar je wilt niet dat de bovenkant te bruin wordt. Ik liet de cake na 40 minuten in de oven afkoelen totdat hij stevig was.

Pistachelaag:

Wel de pistachenoten minimaal 1 uur in water. Houdt een paar pistachenootjes achter voor de garnering. Maal in een keukenmachine de uitgelekte pistachenoten samen met 1 el honig tot een pasta. Het kan nodig zijn om de noten af en toe naar beneden te schrapen zodat de messen er weer bij kunnen. Het resultaat is een soepele bal.

Topping:

Neem het blik kokosroom uit de koelkast en draai het om. Maak het open en giet de troebele vloeistof af. Dit kun je gebruiken in smoothies. Je houdt nu de room over. Doe dit in een kom en mix het met een mixer in een paar minuten tot een stevige room. Zet in de koelkast tot gebruik. De topping wordt hierdoor nog wat steviger en zal daardoor beter om de cake blijven plakken.

De taart afmaken:

Wanneer de cake is afgekoeld is snijd je hem doormidden. Besmeer een laag met de pistachepasta en zet de bovenlaag er weer op. Druk stevig aan.

Bekleed nu de bovenkant en de zijkanten met een royale laag kokosroom. Garneer met pistachenoten. Zet tot gebruik in de koelkast.

Tip: Zorg dat je de topping niet te lang van te voren op de taart doet. Hij zal anders een beetje verkleuren door de cake. Dat is niet erg qua smaak, maar het ziet er iets minder mooi uit.

Enjoy!

Paleo taart van kokosmeel by Barbara Eet-3

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ziet er goed uit! Maar de 100 gram ongezouten cashewnoten moeten dus pistachenoten zijn?