Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Ossobuco

Dit gerecht is altijd een succes. Het is heerlijk om dit een dag van tevoren te maken. De smaken kunnen dan heerlijk in het vlees trekken. Meestal serveer ik hier een eenvoudige risotto of gekookte zilvervliesrijst bij. Dit is ook heerlijk met boeren brood. Zoals vaker maak ik meer dan dat ik nodig heb. Dit gerecht leent zich perfect om in te vriezen om op een later moment op te eten. Invriezen was niet nodig. De eerste dag heb ik dit voor vrienden gekookt en de 2e dag heerlijk met de kinderen opgegeten. Wanneer het vlees op is, blijft er vaak nog saus over. Deze gooi ik niet weg, maar vries ik ook in. Deze saus is heerlijk om nog een keer met rijst of pasta te eten. Je kunt er dan nog wat gehakt of zo bij doen, maar dat is niet eens echt nodig.

Mijn recept is geïnspireerd op een recept wat ooit eens in Elle Eten stond. Ik doe er graag wat meer groenten in en ik gebruik een biologisch bouillonblokje zonder smaakversterkers.

Je hebt nodig:

  • 3 uien, fijngehakt
  • 6 middelgrote wortelen gehakt
  • 6 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 citroenen, (rasp)
  • paar lepels boekweitmeel
  • olijfolie
  • 8 kalfsschenkels
  • 1 glas droge rode wijn
  • 250 ml water
  • 1 (biologisch) runderbouillonblokje
  • 400 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 el gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes bladpeterselie
  • peper en zout

Bereiding:

Bak al omscheppend de ui, wortel en bleekselderij in wat olijfolie in een minuut of 7 op middelhoog vuur in een grote braadpan. Voeg halverwege knoflook 3 tenen en citroenschil van 1 citroen toe.

 

Verhit olie in een koekenpan, bestrooi de schenkel met een dun laagje boekweitmeel en laat in de pan glijden. Bak ze om en om mooi bruin en leg ze op de groenten in de braadpan.


Verwijder alle olie uit de koekenpan en doe de wijn er in. Laat dit op een middelhoog vuur voor de helft inkoken. Schraap ook de aanbaksels los. Giet dit over het vlees.

Voeg ook de fond, tomaten, tijm, laurier, peterselie toe en peper en zout naar smaak. Zorg dat het vlees voor 2/3 onderstaat. Neem eventueel meer fond of een beetje water.
Zet de pan 2 uur in de oven op 180 graden. Mocht de pan niet in de oven passen dan kun je hem ook op de sudderpit zetten.

Maak ondertussen de gremolata:
Meng hiervoor, 1 el citroenrasp, 1 el gehakte peterselie, 1 tl zeer fijn gehakte knoflook.

De gremolata zet je of op tafel zodat iedereen dit naar wens over de schenkels kan strooien. Of je doet dit al in de keuken bij het opscheppen op de borden.

Smakelijk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *