Oosterse pittige pompoensoep

0
313

8 December zijn we naar Cirque du Soleil geweest. Wat is dat toch geweldig mooi! Wat een artiesten. Super! Omdat het voor ons nog een eindje rijden is en we pas rond 19:00 thuis zouden zijn hadden we besloten om iets makkelijks te eten. Iets wat op dat moment met minimale bereiding geserveerd kon worden. We besloten om groenterolletjes van rijstvellen te maken. Zelf aan tafel je rolletjes vullen met dat wat je lekker vindt. Het enige nadeel is dat dit koud gegeten wordt. Misschien in de toekomst toch eens kijken naar zo’n fonduepan met van die netjes. Dan kun je zelf je groenten even blancheren voordat je het in je rijstvel rolt. Ik houd het in mijn achterhoofd.

Om toch iets warms te hebben heb ik als vooraf een “hot & sour” pompoensoep gemaakt. Klinkt toch beter dan pittig-zure soep. Haha!

Je hebt nodig:

  • 2 liter kippen- of groente bouillon, zelf gemaakt of van een blokje. (let op gist, dat wil je niet hebben)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1 pompoen
  • 3 stengels citroengras (toko)
  • 1 cm galangal (toko)
  • 4 Djeroek poeroet / kaffir blaadjes (toko)
  • 80 ml citroensap
  •  50 ml Fish sauce (toko)
  • 1 tl honing
  • 2 jalapeno pepers (met of zonder zaadjes afhankelijk van hoe pittig je de soep wilt.)
  • kokosolie
  • peper, zout

Snijd de knoflook, gember en ui fijn en fruit dit aan in wat kokosolie in een grote soeppan totdat de ui glazig is. Ongeveer 4 minuutjes. Voeg de gewassen en in stukken gesneden pompoen toe. Roer even door en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten op een laag pitje koken.

Hak het citroengras, de galangal en de pepertjes fijn. Mocht je de soep niet zo pittig willen zorg dan dat je de zaadjes van de pepertjes verwijdert. Verwarm  wat kokosolie in een koekenpan en smoor de galangal, citroengras en pepertjes ongeveer 2 minuten zodat de smaken goed loskomen. Zet het vuur uit.

Pureer de pompoen met bouillon met een staafmixer tot een mooie egale soep. Roer vervolgens het mengsel uit de koekenpan door de soep heen. Voeg de vissaus, citroensap en honing toe. Laat dit op een laag vuur ongeveer 2o minuten staan. Zeef de soep en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de soep met wat koriander (als je daar niet van houdt zoals ik gebruik dan peterselie). Ook kun je nog een heel klein beetje fijngehakte rode  peper op de soep strooien voor de kleur.

Smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here