Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Koolrolletjes gevuld met gehakt

Dit recept is gebaseerd op “Witte-kooldolmathes met lamsgehakt en rijst” uit het geweldige kookboek: De Griekse keuken van Rianne Buis en Manousos Daskalogiannis. Ik heb het recept aangepast aan de ingrediënten die ik in huis had en het was heerlijk! Ik had na het eten nog wat over en dat heb ik met de kinderen een dag later als voorgerechtje op. Het was toen te weinig voor een hele maaltijd. De reactie was: “Waarom krijgen wij niet meer rolletjes, dit is zooooo lekker!” En dat is ook zo.

Voor het gehaktmengsel:

  • 500 gram lamsgehakt
  • 60 gram pijnboompitjes (geroosterd en grof gehakt)
  • 2 handen peterselie (fijngehakt)
  • 2 el gedroogde munt (of een hand verse munt)
  • 2 uien (heel fijn gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 40 gram zilvervliesrijst
  • zout, peper en piment
En verder:

  • sap van 1 citroen
  • olijfolie
  • 1 grote witte kool
  • kleine houten prikkertjes
Het meeste werk is het losmaken van de bladeren van de kool. Deze zitten altijd stevig vast. Ik pak hiervoor een grote pan waar de kool in zijn geheel in kan. Ik doe de kool in de pan met water. Dit water breng ik aan de kook. Zodra het water kookt zet ik het vuur laag. Ik laat de kool ongeveer 10 minuutjes langzaam koken. De koolbladeren worden nu zacht en zijn nu makkelijker van de kool af te halen. Wanneer je op het punt komt dat de koolbladeren weer stug worden herhaal je het koken van de kool.

Verwijder de dikke nerf en laat de koolbladeren uitlekken.

Fruit de uien en knoflook in wat olijfolie totdat ze glazig zijn. Doe ondertussen het gehakt in een kom en voor alle ingrediënten voor het gehakt toe. Voeg daarna ook de uien met knoflook toe.

Neem een grote pan met dikke bodem. Bedek de bodem met wat koolbladeren die te klein zijn om te vullen of koolbladeren die gescheurd zijn.

Nu kunnen de koolbladeren gevuld worden. Leg een koolblad met de uitgesneden nerf van je af. Leg onderaan een eetlepel van het gehaktmengsel op het koolblad. Sla de onderkant hier over heen en vouw de zijkanten naar binnen. Rol het koolrolletje strak op en zet eventueel vast met houten prikkertjes. Leg het koolrolletje op de koolbladeren in de pan. Herhaal dit totdat alle koolbladeren op zijn. Je hebt waarschijnlijk 2 lagen nodig in de pan. Wanneer alle rolletjes in de pan zitten doe je het citroen sap er overheen samen met nog een goede scheut olijfolie. Vul de pan dan verder met water zodat de bovenste laag rolletjes voor de helft onder staan. Breng het water aan de kook en kook de rolletjes op een laag vuur in ongeveer 50 minuten. De bladeren zijn dan helemaal zacht en het gehakt is helemaal gaar.

Wij eten dit het liefst met de biologische passata van de Albert Heijn. Gewoon zo uit de fles.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *