Indisch stoofvlees

22
4530

Wanneer ik stoofvlees maak is het meestal op de klassiek Nederlandse manier. Met ui, kruidnagel, laurier, mosterd, beetje appelstroop etc. Maar dat wordt op een gegeven moment wel saai. Zeker als je vleespakketten besteld waar behoorlijk wat stoofvlees in zit. Op zoek naar inspiratie dus. In andere landen / werelddelen hebben ze toch ook stoofvlees? Wie kent niet het stoofvlees van een Indische rijsttafel? Nou ik wel,  mijn man helemaal. Die is daar gek op. Ik kwam daarom al snel terecht op dit recept. Ik paste het een klein beetje aan zodat het niet te pittig was voor de kinderen. We genoten er van met sperzieboontjes en wat zilvervliesrijst. Het moet echt wel even opstaan en je moet af en toe roeren, maar dan heb je ook wat!

Indisch Stoofvlees

Ik gebruikte voor 4 personen (en nog een klein restje)

  • 500 gram stoofvlees
  • 1 blikje kokosmelk
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 theelepel laos
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • zout naar smaak
  • beetje kokosolie

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter.  Verwarm een beetje kokosolie in een stoofpan. Braad het vlees aan. op een hoog vuur. Zet het vuur wat lager en voeg de sambal, ui en knoflook toe en bak even mee. Voeg nu de laos, kurkuma, kokosmelk en het citroensap toe en meng alles goed door elkaar. Zet de pan op de kleinste pit op een laag vuur en laat het in 3 tot 4 uur gaar stoven. Roer alles af en toe om.

Let er op dat het vlees niet droogkookt. Indien nodig voeg je een klein beetje water toe. Het is de bedoeling dat je stukjes vlees krijgt waar de saus lekker aan blijft plakken. Je hebt niet echt een saus zoals we dat bij Nederlands stoofvlees hebben.

Smakelijk!

22 REACTIES

  1. Mmmmm….staat hier al de hele middag op. Ruikt heerlijk en na even proeven kan ik zeggen dat het ook heerlijk smaakt. Morgen eten we het met rijst en gebakken bloemkool. Dank je voor dit zalige recept. !

  2. We hebben gesmuld van dit recept. Een vraagje. Ik heb nu een blikje van 400 ml kokosmelk gebruikt maar kreeg de indruk dat dit teveel was. Heb na een paar uur stoven wat saus uit mijn crockpot gehaald maar dit is volgens mij niet zoals het hoort…. . Had ik minder kokosmelk moeten gebruiken? De crockpot is trouwens ideaal voor dit recept. Even aanbraden in braadpan, vervolgens alles overscheppen en dan heb je er nauwelijks nog omkijken naar. Alvast dank voor je reactie! Groet Christel

    • Hoi Christel,

      Ik gebruik inderdaad 400 ml kokosmelk. Om het gewenste resultaat te krijgen moet je de deksel niet op de crockpot doen. Ik weet niet of je dat gedaan hebt?

      Barbara

  3. Het was om te zuigen zo zacht.kinderen vonden het niet zo smaakvol.komt vanzelf door zonder smaakversterkers.top

  4. kwam dit heerlijke recept tegen en wil het morgen gaan proberen ik heb een crockpot moet ik dan de zelfde tijd aan houden als wat er hier gezegd word !!!

    alvast bedankt voor het antwoord

    groetjes Sharon

  5. Heerlijk, had het 2 dagen geleden gemaakt en vanavond opgegeten. Ik vind het altijd lekker als je het 1 a 2 dagen later eet, dan zijn de smaken goed iingetrokken. En inderdaad, dat was zo. Manlief vond het iets te heet, dus wat minder sambal de volgende keer. Maar ik vond het super zo!

  6. Toevallig heb ik vandaag een slowcooker bestelt van Crock-pot. Ik ben al heerlijke gerechten tegen gekomen. Ik kan niet wachten tot ik hem heb. Als ik alle recensies moet geloven wordt het heerlijk gezond smullen.

  7. Het was heerlijk! Ik ga het zeker vaker maken. Ik heb er wel echt de tijd voor genomen en het vlees de hele middag zachtjes laten pruttelen. Het was heerlijk zacht en smaakte super.

  8. Heb gisteren je recept uitgeprobeerd. Het smaakte heerlijk! Had helaas geen sambal badjak in huis, maar met sambal oelek smaakte het ook al super 😉

  9. Nu weet ik wat ik woensdag kan koken. Ik ga wel een pittigere versie proberen want ik heb geen kinderen maar wel een vriendje dat gek is op pikant eten. Bedankt voor de inspiratie.
    Leuke blog trouwens

    • Dank je wel voor je compliment! Gewoon meer sambal er bij doen. (maar dat zie je wel in het originele recept). Ik zou het leuk vinden te horen hoe je het vond…

  10. Ik ga dit recept van het weekend uitproberen. Morgen kan ik weer 20 kilo hooglandervlees halen en daar zit altijd veel stoofvlees bij. Ik denk dat ik het in de slow cooker doe, we moeten flink klussen dit weekend. Je hoort van me hoe het smaakt!

    Groetjes!
    Heleen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here