Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

iHerb – update 2

Veel vaste lezers weten dat ik een groot fan ben van het bestellen van supplementen en andere dingen van iHerb in Amerika. iHerb is een grote online shop met niet alleen alle supplementen die je je kunt bedenken,  maar ook kruidenierswaren, verzorginsproducten en meer. Ik bestel hier vooral omdat ik op mijn portemonnee wil letten. Veel spullen die ik regelmatig gebruik zijn daar stukken voordeliger dan hier in Nederland. Soms ook om eens wat te proberen wat ik in hier in Nederland niet ken.

Maar…… De laatste maanden merk ik, en met mij veel anderen die regelmatig bij iHerb bestellen, dat DHL veel vaker de BTW, die je verschuldigd bent, incasseert. In het verleden deden zij dat niet of nauwelijks.

Ik bestel nog steeds graag bij iHerb. Nu helemaal want tot en met 30 november 2015 geven ze nog eens 10% extra korting op het hele assortiment!

Hieronder leg ik uit waarom.

De regels van de belastingdienst

Volgens de belastingdienst mag je buiten Europa artikelen bestellen maar ben je vanaf bepaalde bedragen btw en eventueel invoerrechten verschuldigd.

 • Een bestelbedrag tot € 22,-: geen invoerrechten en BTW.
 • Een bestelbedrag tussen de € 22,- en € 150,- : alleen BTW.
 • Een bestelbedrag hoger dan € 150,-: zowel BTW als invoerrechten.

De BTW is 0%, 6% of 21% afhankelijk van het product wat je koopt. Op vitaminen en supplementen zit 21% BTW en op veel levensmiddelen zit 6% btw.

Wat heeft DHL veranderd?

Tot ongeveer een jaar geleden berekende DHL de BTW niet door aan de ontvanger. Wanneer je ook invoerrechten moest betalen dan kon je wel een rekening van DHL verwachten. Nu incasseert DHL ook wanneer je alleen BTW verschuldigd bent. DHL berekent daarnaast een vast bedrag aan administratiekosten: €12,10.

Soms moet je het verschuldigde bedrag meteen aan de deur betalen. Het komt ook voor dat je later via de post een rekening van DHL ontvangt. Maar meestal krijg ik een SMS met het verzoek om te betalen. Wanneer dat gedaan is wordt het pakket bezorgd.

Voorbeelden

Solgar Omnium 180 stuks kost in Nederland €176,95. Bij iHerb betaal je voor diezelfde pot $75,92. Nu is op dit moment het voordeel van dollars ten opzicht van Euro’s te verwaarlozen. €100,- Euro verschil op 1 pot is natuurlijk enorm. Daar wil ik best €8,- verzendkosten en  ongeveer €20,- voor betalen aan DHL. Ook wanneer je niet zo’n dure multivitamine koopt zijn de verschillen aanzienlijk.

Artikelen die ik regelmatig bestel bij iHerb:

Hiervoor betaal ik (exclusief $8 – $10 verzendkosten) $67,35 (de prijs die je ziet is anders omdat je bij iHerb t/m 30 november 10% korting krijgt op het hele assortiment). Inclusief verzendkosten en mogelijke heffing van DHL van ongeveer €20,-  kom ik op een totaal van €97,35.

Wanneer ik dezelfde artikelen zou bestellen bij Vitaminestore dan betaal ik €245,70. Waarbij de vitamine D3 1000ui is in plaats van 2000ui. En de omega 3 iets krachtiger is. Daar staat tegenover dat ik bij vitaminstore 460 stuks ipv 500 stuks in mijn winkelwagentje heb zitten.

Zie de schermafbeeldingen hieronder.

Screen Shot 2015-11-22 at 08.22.44

 

Screen Shot 2015-11-22 at 07.59.10

Samenvattend:

Wat mij betreft reden genoeg om bij iHerb te blijven bestellen. Houd alleen het volgende in de gaten:

 • Bestel voor niet meer dan 150 euro inclusief verzendkosten om geen invoerrechten te betalen en om per saldo zo min mogelijk aan DHL te betalen.
 • Houd je verzendkosten in de gaten. Boven de $ 40,- gaan ze terug naar $ 8,- waarna ze op basis van gewicht van de zending weer kunnen stijgen.
 • Vergelijk goed met de prijzen in Nederland. Is het prijsverschil groot, dan loont het absoluut de moeite om bij iHerb te bestellen.
 • Met code KFZ718 ontvang je ook nog eens een extra korting van 5 of 10 dollar afhankelijk van het bestelbedrag.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beste Barbara, bestel je nog steeds bij iHerb? Hoe gaat het momenteel met bijbetalen via DHL? Hoeveel betaal je ongeveer bij voor een bestelling van 149,00?
  Vr. gr.

 2. Hallo barbara,

  Voordat ik op deze pagina terecht kwam probeerde ik uit vinden hoeveel btw ik zou moeten betalen bij het kopen van vitaminen buiten de e.u.
  Op de website van canadapost vond ik een calculator die dit uitzocht en berekende.
  Zowel voor spanje als nederland gold geen tarief voor invoer van voedingssupplementen, volgens de calculator.
  Dit komt overeen met deze lijst van de belastingdienst met een btw-overzicht waar voedingsupplementen, medicatie, etc niet op voorkomen, dus vallen ze buiten belastingregelingen zou je zo zeggen.

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/internetaankopen/content/hoeveel-betaal-ik-de-douane-als-ik-iets-koop-bij-buitenlandse-webshop

  Ik heb een vraag aan je om wat preciezer uit te zoeken hoe het nou zit.

  Waar heb je gevonden dat een tarief van 21% geldt voor voedingssupplementen?

  En als er inderdaad geen btw afgedragen dient te worden, kan het zijn dat dhl geen btw rekende omdat dat niet hoeft? En dat ze dat misschien nu wel doen omdat ze of de verkeerde regelingen gebruiken of misschien wel aan het sjoemelen zijn.

  Groeten, remi

  1. Hi Remi, Bedankt voor je bericht. Eerlijk gezegd ben ik ervan uitgegaan dat er op supplementen ook een tarief zat van 21%. Nu bestel ik niet alleen supplementen maar ook andere dingen bij iHerb. Misschien dat het daarmee te maken heeft. Ik kan me voorstellen dat er geen specificatie aangeleverd wordt bij DHL op productniveau. Durf niet te zeggen dan wat de reden was waarom eerst wel en eerst niet. Het viel me alleen op dat ik het “vroeger” nooit betaalde en vanaf een bepaald moment zonder uitzondering wel.