iHerb – update 2

0
861

Veel vaste lezers weten dat ik een groot fan ben van het bestellen van supplementen en andere dingen van iHerb in Amerika. iHerb is een grote online shop met niet alleen alle supplementen die je je kunt bedenken,  maar ook kruidenierswaren, verzorginsproducten en meer. Ik bestel hier vooral omdat ik op mijn portemonnee wil letten. Veel spullen die ik regelmatig gebruik zijn daar stukken voordeliger dan hier in Nederland. Soms ook om eens wat te proberen wat ik in hier in Nederland niet ken.

Maar…… De laatste maanden merk ik, en met mij veel anderen die regelmatig bij iHerb bestellen, dat DHL veel vaker de BTW, die je verschuldigd bent, incasseert. In het verleden deden zij dat niet of nauwelijks.

Ik bestel nog steeds graag bij iHerb. Nu helemaal want tot en met 30 november 2015 geven ze nog eens 10% extra korting op het hele assortiment!

Hieronder leg ik uit waarom.

De regels van de belastingdienst

Volgens de belastingdienst mag je buiten Europa artikelen bestellen maar ben je vanaf bepaalde bedragen btw en eventueel invoerrechten verschuldigd.

  • Een bestelbedrag tot € 22,-: geen invoerrechten en BTW.
  • Een bestelbedrag tussen de € 22,- en € 150,- : alleen BTW.
  • Een bestelbedrag hoger dan € 150,-: zowel BTW als invoerrechten.

De BTW is 0%, 6% of 21% afhankelijk van het product wat je koopt. Op vitaminen en supplementen zit 21% BTW en op veel levensmiddelen zit 6% btw.

Wat heeft DHL veranderd?

Tot ongeveer een jaar geleden berekende DHL de BTW niet door aan de ontvanger. Wanneer je ook invoerrechten moest betalen dan kon je wel een rekening van DHL verwachten. Nu incasseert DHL ook wanneer je alleen BTW verschuldigd bent. DHL berekent daarnaast een vast bedrag aan administratiekosten: €12,10.

Soms moet je het verschuldigde bedrag meteen aan de deur betalen. Het komt ook voor dat je later via de post een rekening van DHL ontvangt. Maar meestal krijg ik een SMS met het verzoek om te betalen. Wanneer dat gedaan is wordt het pakket bezorgd.

Voorbeelden

Solgar Omnium 180 stuks kost in Nederland €176,95. Bij iHerb betaal je voor diezelfde pot $75,92. Nu is op dit moment het voordeel van dollars ten opzicht van Euro’s te verwaarlozen. €100,- Euro verschil op 1 pot is natuurlijk enorm. Daar wil ik best €8,- verzendkosten en  ongeveer €20,- voor betalen aan DHL. Ook wanneer je niet zo’n dure multivitamine koopt zijn de verschillen aanzienlijk.

Artikelen die ik regelmatig bestel bij iHerb:

Hiervoor betaal ik (exclusief $8 – $10 verzendkosten) $67,35 (de prijs die je ziet is anders omdat je bij iHerb t/m 30 november 10% korting krijgt op het hele assortiment). Inclusief verzendkosten en mogelijke heffing van DHL van ongeveer €20,-  kom ik op een totaal van €97,35.

Wanneer ik dezelfde artikelen zou bestellen bij Vitaminestore dan betaal ik €245,70. Waarbij de vitamine D3 1000ui is in plaats van 2000ui. En de omega 3 iets krachtiger is. Daar staat tegenover dat ik bij vitaminstore 460 stuks ipv 500 stuks in mijn winkelwagentje heb zitten.

Zie de schermafbeeldingen hieronder.

Screen Shot 2015-11-22 at 08.22.44

 

Screen Shot 2015-11-22 at 07.59.10

Samenvattend:

Wat mij betreft reden genoeg om bij iHerb te blijven bestellen. Houd alleen het volgende in de gaten:

  • Bestel voor niet meer dan 150 euro inclusief verzendkosten om geen invoerrechten te betalen en om per saldo zo min mogelijk aan DHL te betalen.
  • Houd je verzendkosten in de gaten. Boven de $ 40,- gaan ze terug naar $ 8,- waarna ze op basis van gewicht van de zending weer kunnen stijgen.
  • Vergelijk goed met de prijzen in Nederland. Is het prijsverschil groot, dan loont het absoluut de moeite om bij iHerb te bestellen.
  • Met code KFZ718 ontvang je ook nog eens een extra korting van 5 of 10 dollar afhankelijk van het bestelbedrag.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here