Heldere bouillon van paddestoelen

0
1048

Helaas lukt het mijn lieve schoonmama niet meer om voor alle kinderen en kleinkinderen te koken met Kerst. Ik heb samen met mijn schoonzussen deze taak op me genomen. Een van de gerechten die ik maakte is deze heerlijke paddestoelenbouillon met crostini’s met paddestoelentappenade.

Ik had de soep al 2 dagen van te voren klaargemaakt. Net toen ik de tappenade klaar had stonden mijn ouders op de stoep. Precies borreltijd. We hebben een heerlijke prosecco opengemaakt en genoten van toastjes van deze tappenade. Hij was meteen goedgekeurd!

Soep (voor 10 personen):

  • 250 gram champignons
  • 250 gram bospaddestoelen
  • 150 gram shi-take
  • 5 bosuitjes
  • teentje knoflook
  • 3 liter water
  • boullionpoeder (groenten)
  • scheutje sojasaus
  • peper
  • zout
  • bieslook
  • 8 worteltjes
  • olijfolie
Leg 8 champignons, 8 bospaddestoelen en 4 shi-takes apart. Dit heb je op het laatst nodig net voor je de soep gaat serveren.
Snijdt de overige paddestoelen en de bosuitjes in stukken, pel het teentje knoflook en snijdt ook dit in stukjes. Fruit dit alles aan in een grote soeppan in een flinke scheut olijfolie. Voeg water toe. Nu kan de bouillon toegevoegd worden (zoveel als je nodig hebt voor 3 liter water). Laat de paddestoelen 2 uur zachtjes koken in het water.
Zeef de soep en bewaar de paddestoelen die uit de bouillon komen. Deze gebruik je dadelijk voor de tappenade. Breng de soep op smaak met de sojasaus en peper en zout.
Vlak voor serveren: Maak de worteltjes schoon en snijdt ze in hele dunne plakjes. Snijdt de achtergehouden paddestoelen in dunne plakjes. Doe deze in de warme bouillon en laat dit even meeverwarmen. Knip ondertussen de bieslook. Doe in ieder bord een klein beetje bieslook. Schep hierop de bouillon met paddestoelen en wortel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here