Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Havermout 2

Ik ontbijt vaak met havermoutpap. Zeker in de winter omdat het heerlijk is dan iets warms te eten. Havermout is een graansoort die een heel klein beetje gluten bevat. Dit heeft alles te maken met het productieproces. Van nature is de havermout glutenvrij. Omdat het verwerkt wordt in fabrieken waar ook producten met gluten verwerkt worden vindt er een kruisbesmetting plaats. Je kunt ook glutenvrije havermout kopen bij bijvoorbeeld de natuurvoedingswinkel of online. Daarnaast bevat havermout veel vitamine B.

Waar ik eerder altijd de havermoutpap maakte met oa amandelpasta maak ik hem nu alleen nog maar met water. Ik vond de vollere smaak die je door de amandelpasta kreeg altijd erg lekker. Ik voeg nu wel extra vergine kokosolie toe. Kokosolie heeft onstekingsremmende eigenschappen, verhoogt je basaal metabolisme (je stofwisseling in rust) en verhoogt het goede cholesterol. Via je ontbijt heb je een makkelijke manier om dagelijks een portie kokosolie binnen te krijgen!

Het is een slechte foto, ik weet het. Een keer snel gemaakt met mijn iPhone. 🙂

De laatste weken maak ik de havermout eigenlijk alleen nog maar zo:

Basis recept per persoon:

  • 3 volle eetlepels havervlokken
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 el extra vergine kokosolie
  • water (ik heb geen precieze hoeveelheid. Naar wens kun je het dikker of dunner maken)
Doe de havervlokken, kaneel met zoveel water dat alles onder staat in een steelpannetje. Zet op een laag vuurtje en breng aan de kook. Laat een minuutje of 2-3 op een laag vuurtje doorkoken. Roer af en toe even door. Voeg eventueel wat meer water toe. Voeg op het laatst de kokosolie toe en roer dit door de pap. De pap is klaar wanneer de kokosolie gesmolten is.

Afhankelijk van je smaak en het seizoen kun je allerlei dingen toevoegen: rozijnen, goiji bessen, noten, zonnebloempitten of pompoenpitten, gehakte walnoten, banaan, bessen, kokosrasp, paar druppels stevia en ga zo maar door.

Ik gebruik eigenlijk standaard goiji bessen, pompoen- en zonnebloempitten en 1 tl maca. Met soms daarbij nog een halve appel in stukjes.

Hoe eet jij het liefst havermout?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

11 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik kook de glutenvrije havermouth (AH) twee minuten in cocosmelk (Fair Trade) en dat vind ik met een beetje stroop heel erg lekker maarrrrr: nu lees ik hier over het weken van havermouth. Waarom en wat is het verschil voor de spijsvertering?

  2. Ik eet om de dag havermout, doe 40 mg havermout in een grote soepkom en daarover 250 ml rijstmelk, De volgende morgen 3.20 minuut in de magnetron. Dan 1/2 theelepel kaneel en 1 theelepel kokosbloesemsuiker en een handvol blauwe bessen, mmmmmmm lekker hoor

  3. Geweldig om te lezen!
    Ik ben ook een echte havermoutpap fan!
    Ik at het met gekookt water maar lees dat je het eigenlijk moet door koken.
    Morgen gelijk proberen!
    Bij mijn pap eet ik rozijnen zonnebloempitten. Heerlijk!
    En 6 of 7 pillen spirulina. Vaak nog ‘n multi vitamine van de kids erbij van ortica.
    S middags brood van de bakker gemaakt van spelt.
    Dus wel aardig goed bezig hoop ik maar nog steeds te veel slechte dingen waar ik moeite heb afscheid te nemen. Zoals koffie, varkensvlees, koekjes. Nobody is perfect maar toch slecht excuus.
    Ik ga meer op jouw blog kijken en zien wat ik nog makkelijk kan aanpassen!

  4. Ik ben van thuis uit gek op havermout, ben er zo wat groot meegeworden.
    Vroeger at ik het met melk en honing, helaas kan dat nu niet meer.
    Mijn alternatief is 1 kopje rijst melk en een flinke hoeveelheid havermout, een aantal zwarte bessen en een handje cocos. Ook voeg een klein scheudje tarwekiem olie toe.

  5. Hey Barbara,

    Hier ook een die pas havermout eet. Een leek dus nog. Voor mij is nog een beetje experimenteren.
    Ik vind zelf de amandel melk lekkerder dan met water. Alhoewel met banaan, kaneel, chiazaden, hennepzaden, stevia en cacao wel oke was maar erg waterig nog….. (Qua smaak). Van de week ook brinta met amandelmelk op en dan is het al lekker zoet. Nu dus havermout in amandelmelk aan het weken voor morgenvroeg….
    Ik kom ook regelmatig ff recepten stelen van je voortaan hoor.
    Overigens is kokosolie hetzelfde als die kokosboter? Die waar je mee kint bakken, als boter op je brood kunt smeren? Ja ja zelfs die heb ik……. 😉
    Groetjes

    1. Hey Snellen!

      Leuk dat je een berichtje achter hebt gelaten! Je bent goed bezig zo te lezen!

      Ja het is even wennen, maar we vinden het nu allemaal het lekkerste zo. Kokosolie / boter is hetzelfde. Bij 25 graden is kokosolie vloeibaar. In nl is het vaak (heeeel vaak ;)) kouder waardoor het hard is. In de havermout gebruik ik de extra vergine kokosolie. Dus die nog echt naar kokos ruikt. Dan heb je alle goede eigenschappen van de kokosolie. De ontgeurde heeft deze eigenschappen niet meer. Maar omdat deze heel stabiel is kan het goed verhit worden zonder dat hij verbrand of gaat walmen. En dat is ook weer beter.

      Heb je ook stevia? Daar kun je havermout wat mee zoeten. Dat deed ik in het begin nog. Maar nu de stevia op is, doe ik dat er ook niet meer door.

      Groetjes!

  6. Hoelang moet havermout nou eigenlijk koken? Op de verpakking uit het groene winkeltje staat 15 min. koken en nog 10 min. wellen. Maar hier lees ik recepten waarin 2 min. koken staat.
    Eerste keer had ik met water gekookt…dat vond ik niet echt lekker. Vanochtend met magere melk, dat was lekkerder, maar half uur s ochtends in de keuken is niet echt haalbaar. Vandaar mijn vraag.

    1. Ik kook de havermout echt maar een minuut of 2. Dat is voor de vlokken die ik heb voldoende. Ik gebruik de havervlokken van het huismerk van EkoPlaza en voor mijn zoon de glutenvrije havermout van Rosies.

  7. Ik eet ook elke ochtend havermout. Is klaar in een wip. Beetje melk en een beetje water, 2 minuutjes laten koken, banaan erbij en smullen maar. Ik neem jouw ideetjes zeker mee! Bedankt

  8. Ik kook mijn havermout in water en als ik zin heb in een wat vollere smaak voeg ik aan het eind nog een scheutje soja- amandel of wat voor -melk dan ook toe.
    Verder doe ik er ook bij wat er maar net in huis is. Ik kook bijvoorbeeld even wat stukjes appel en rozijnen mee (en kaneel!). Of ik voeg aan het eind gewelde goji-, incabessen en geweld chiazaad toe (niet meekoken).

  9. Ik week de havervlokken de avond tevoren. Smelt kokosolie in de pan, voeg de haver toe met amandelmelk en laat het een paar min. doorkoken. Doe er net als jij, wat ik maar voorhanden heb bij de pap. Amandelmelk is al wat zoet van zichzelf dus ik voeg geen zoet bij.