Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Frittata met boerenkool en chorizo

De eerste keer dat ik in Portugal kwam, járen geleden, leerde ik de combinatie boerenkool met chorizo kennen. Ik at in Porto een “caldo verde”. Letterlijk “groene soep”. Dit is een traditioneel Portugese soep gemaakt van boerenkool en aardappel met daarin wat chorizo. Het was heerlijk! Die combinatie wist ik me zo’n 20 jaar later nog te herinneren toen ik boerenkool over had. Ik maakte toen deze frittata met boerenkool en chorizo.

Een frittata is een ideaal gerecht om restjes op te maken. Nu moet ik eerlijk toegeven dat wanneer ik een verjaardag heb, ik deze variant ook speciaal maak zonder dat ik restjes heb. Ik snijd de frittata in blokjes van ongeveer 2x2cm. Ideaal als hapje bij de borrel! Maar ook perfect om mee te nemen als lunch.

Tijdens mijn workshops heb ik dit gerecht ook regelmatig gemaakt. Ik kreeg er veel enthousiaste reacties op. Tijd om dit recept eens te delen! Het recept wijkt iets af van het recept van de workshop omdat ik nu beter op de hoeveelheden heb gelet… 😉

Frittata met boerenkool

Je hebt nodig:

  • Ongeveer 175 gram fijngesneden boerenkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram chorizo worst
  • 12 grote eieren
  • 1/2 tl piment
  • peper en zout

Ronde bakvorm (of iedere andere bakvorm) met een diameter van xx cm. Ik gebruik een ronde siliconen bakvorm omdat de frittata dan altijd makkelijk uit de vorm te verwijderen is.

Voor mijn gemak en de snelheid gebruik ik mijn keukenmachine om de boerenkool, ui en de knoflook te snijden. Het kan natuurlijk ook heel eenvoudig met de hand gedaan worden.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het rooster uit de oven. Snijd de ui en de knoflook fijn en meng dit door de boerenkool. Snijd de chorizo in kleine blokjes. Meng dit door de boerenkool en doe in de ovenschaal

Klop de eieren los met een scheut water, peper, zout en piment.

Zet de ovenschaal alvast op het rooster. Dan hoef dat niet meer te doen wanneer het eimengsel er in zit. Met een flexibele vorm is dat niet echt handig.

Giet het ei-mengsel bij de boerenkool in de ovenschaal. Druk de boerenkool eventueel iets aan zodat alles nèt onder staat.

Zet dit voor 40 minuten in de oven op een rooster. Wanneer je een bakplaat gebruikt kan het zijn dat door de warmte van de plaat de bodem van de frittata wat sneller verkleurt.

Dit gerecht leent zich naar mijn mening niet voor invriezen. Het ei wordt dan na ontdooien een beetje zompig. Meteen van genieten dus!

Enjoy!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *