De Hormoonfactor

Sinds kort ben ik in het bezit van beide boeken van Ralph Moorman. Eerder kocht ik al De Hormoonfactor. Ik werd getriggerd doordat ik op een blog las dat wanneer je hormonen niet in balans zijn, dit je kan belemmeren in het afvallen. In dat blog werd verwezen naar het boek het Hormoonbalansdieet. Dat boek heb ik toen meteen gekocht.

Zelf ben ik goed op gewicht.¬†Maar manlief die toch in al die jaren wat kilootjes was aangekomen was al een paar weken / maanden erg aan het opletten op zijn voeding om wat kilootjes kwijt te raken. Maar zonder resultaat. Het frustreerde hem behoorlijk. “Nu laat ik al een hele poos al die slechte dingen staan en ik val geen gram af. Waar doe ik het allemaal voor, wat heeft het nog voor nut?” Ik had ook geen antwoord. In theorie zou je zeggen dat hoe hij op zijn voeding lette toch echt resultaat moest gaan opleveren. Niets dus.

Na het lezen van het boek de hormoonfactor heb ik een magnesium supplement en vitamine D3 gekocht en ben ik (zei de gek) het ontbijt en de lunches van manlief gaan maken. Manlief gaf aan dat hij meteen een positief effect voelde na het innemen van de supplementen. Hij is inmiddels 12 kilo afgevallen! En dit vind hij misschien niet zo leuk dat ik het schrijf, maar hij is minder mopperig geworden dan voorheen. Ik kan nu zelfs merken wanneer hij de magnesium een poosje heeft laten staan.

Het boek biedt de juiste handvatten om zelf te onderzoeken waar voor jou de problemen kunnen liggen. Het was een en al herkenning. Het boek bestaat vooral uit de beschrijving van de hormonen die van invloed zijn op je gewicht en geeft tips om eventuele verstoringen aan te pakken. Wanneer je daarna nog consequent goed gaat eten, gaat het afvallen prima!

In het boek de hormoonfactor wordt ook de link gelegd naar bewegen. (dat zouden wij absoluut beter / meer kunnen doen!). Bewegen in combinatie met goede voeding, eventueel supplementen en het verminderen van stress is de basis om je gezond en fit te voelen.

Het mooie is dat sinds we nog gezonder eten mijn man geen antibiotica kuur meer nodig heeft gehad. Voorheen ging hij 2x per jaar een antibiotica kuur halen bij de dokter omdat dit op dat moment echt nodig was. Ik noem het steeds een “placebo effect” want voeding kan immers nooit zo veel invloed hebben, toch :)?

Door het boek de Hormoonfactor was ik ook nieuwsgierig geworden naar het boek Het Hormoonbalansdieet. Dit heb ik nog niet zo lang geleden gekocht en gelezen. Ook dit is een interessant boek. Ralph stelt dat je zo min mogelijk gluten, zuivel, suiker (in welke vorm dan ook)  moet eten. Ook wijst hij er op alert te zijn op E-nummers. Ook iets waar ik helemaal achter sta en zelf al jaren op let. Aangezien we bij onze zoon Tom merken dat gluten- en zuivelvrij eten enorm veel doet voor hem is dit boek een mooie aanvulling.

Voor mensen die nog niet zo lang heel bewust met voeding bezig zijn staat er een goede lijst in met producten die je kunt eten en waar je dit kunt kopen. Het enige wat ik niet begrijp is dat Ralph schrijft dat je het beste biologisch kunt eten ivm de bestrijdingsmiddelen die op groenten zitten en de antibiotica in vlees en gevogelte. Op de lijst staan bijvoorbeeld aardbeien van de Albert Heijn. Ik heb daar nog nooit biologische aardbeien gezien. Het is een fruitsoort die je zo eet zonder te schillen. Dus dat lijkt me niet zo’n goed idee. Ook op foto’s staan biologische vleeswaren waarvan ik weet dat er toch bepaalde E-nummers in zitten. Dit soort dingen kunnen verwarrend zijn.

Wat ik heel leuk vind is dat er een behoorlijk actief forum is waar je je vragen kunt stellen mochten er dingen onduidelijk zijn. Trouwens, op de hele site van de Hormoonfactor is veel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld maar eens onder het tabje kennisbank.

Een van de weinige minpuntjes van de boeken vind ik de opmaak. Ik vind het soms wat druk en rommelig ogen. Maar ik ben nu eenmaal gevoelig voor dit soort dingen. Neemt niet weg dat het om de inhoud gaat en die is zeer interessant!

Ik vind beide boeken een aanrader!

Gepubliceerd door Barbara

Er staan weer workshops gepland! Lijkt het je leuk om mee te doen kijk dan eens onder tab workshops. Misschien zit er een leuke voor je bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *