Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

De grote opruiming

We zijn nu anderhalve week bezig met de supplementen. Ik merk nog niet zo’n groot verschil, maar er zijn absoluut signalen die anders / beter zijn dan anders.

Tom heeft nooit eerder iets gezegd over wat er in zijn hoofd omgaat. Na een dag of 2 nadat we begonnen zijn beschreef Tom aan mij hoe zijn hoofd in elkaar zit. Hij had het over 3 bakken, die vol zaten met dingen. De bakken waren een soort prullenbakken en zaten helemaal vol. Een paar dagen later werd het verhaal aangevuld met gele ballen die boven de bakken stuiterden. Op mijn vraag hoe lang dat al in zijn hoofd zat gaf hij aan dat dit er zat sinds zijn 4e ofzo. Toen ik hem gisteren vroeg hoe het was met de bakken vertelde hij dat de bakken weg waren en dat de ballen niet meer stuiterden, maar zweefden. Maar dat hoorde zo.

Gisteren maakte Tom ook een grapje. Hij tikte me op de schouder en ik zei: hé Tom! Hij kijkt me verbaasd aan en zei ” dat was ik niet! Dat was mijn arm die bewoog door de wind!” Ik heb hem nog nooit eerder op deze manier een grapje horen maken. Leuk!! Meestal is hij wat dat soort dingen heel serieus. Ook als wij zo’n grapje maken naar hem, kan hij dat niet goed hebben.

Tom geeft ook aan dat hij niet wil stoppen met de supplementen, ze zijn fijn. Misschien is het toeval. Hopelijk een goed begin.

Vandaag zijn we begonnen met de voeding. Om een goede start te maken heb ik alle kasten uitgeruimd en alles wat we niet mogen eten heb ik op zolder neergezet.  (we doen dit met zijn vieren, om het zo makkelijker te maken).

De kasten zijn in ieder geval heerlijk opgeruimd. Dat scheelt een boel!

Volgens mij was de volkoren pasta pas in de aanbieding!

Wat eten we dan nu?

Dokter Michael Lyon beschrijft dat je de volgende voedingsmiddelen niet mag eten:

  • Voeding waar gluten in voor komen
  • Geen zuivelproducten (melk, boter, kaas, yoghurt etc)
  • Pinda’s
  • Sinaasappels
  • Kunstmatige toevoegingen
  • Cacao
  • Eieren

 

Omdat ik nog geen dieet heb gevonden wat precies onder deze noemer valt en om het mij iets makkelijker te maken heb ik besloten om als uitgangspunt het Paleo dieet te nemen. Hierin eet men geen granen, zuivel, bonen, kunstmatige toevoegingen, fabrieksmatig bewerkt voedsel zoals suiker etc.
De reden hiervoor is dat er op het gebied van Paleo heel veel recepten te vinden zijn en omdat Marco en ik niet het gevoel hebben dat Tom reageert op eieren. We hebben we wat uitzonderingen op het Paleo dieet. Zo zullen we wel rijst eten, Marco en ik zullen nog wel onze biogarde met glutenvrije muesli eten. Daarnaast zullen we ook bonen eten. Ook zullen we de sinaasappels en cacao de komende vijf weken laten staan.

Over 5 weken gaan we een voor een de voedingsgroepen die we nu uitsluiten testen. Mits blijkt dat de komende vijf weken een duidelijke verandering te merken is bij Tom. Mochten we niets merken dan kan het nog zijn dat eieren wel een oorzaak is en zullen dit ook gaan uitsluiten van ons dieet. Wanneer er dan geen resultaat is kunnen (denk ik) concluderen dat voeding niet van invloed is op zijn gedrag / gevoel.

Maar na een halve dag op ons nieuwe dieet geeft Tom al aan voor het eerst geen buikpijn te hebben….

 

In de komende posts zal ik proberen om dagelijks ons dagmenu vast te leggen.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Barbara,
  Wat je omschrijft lijkt heel erg op het verhaal van Gerda, mijn vriendin met een dochter die ADD heeft. Ik hoop zo voor jullie dat dit gaat werken.
  Succes.
  Natasja

  1. Dank je wel Natasja! Vooralsnog gaat het goed. Ook Marco heeft het gevoel al verschil te merken. Maar we willen ons vooral niet “rijk rekenen”.