De afgelopen 5 weken en test #1: Granen

We zijn nu 5 weken met het dieet van Tom aan de gang. Het lijkt goed te gaan. Tom is meer allert, minder snel opgefokt, heeft niet meer continu buikpijn. Een van de  leerkrachten van Tom gaf ook aan dat ze absoluut verschil merkt. Dat is fijn. Reden genoeg om door te blijven gaan. Vanaf deze week gaan we kijken op welke voedingsstoffen Tom reageert.

Voor mij was het ook redelijk goed te doen allemaal. Het enige nadeel vond ik vooral dat wanneer je een keer geen zin hebt om te koken je niet zo snel een alternatief hebt. Normaal pak je een boterham of ging je Chinees of friet halen. Dat deden we sowieso al niet vaak, maar soms was dat toch lekker makkelijk. Ik heb helaas ook niet altijd iets in de vriezer liggen wat alleen maar opgewarmd moest worden. Op zich is een ei met groenten en wat spekjes snel gebakken. Dus dat hebben we in die gevallen dan maar gedaan. Mocht er iemand een biologisch afhaal restaurant kennen in de buurt van Eindhoven (Noord), dan hoor ik het graag!

Zaterdag zijn we begonnen met het  testen van granen. Tom  heeft biologisch volkorenbrood op en biologische volkoren pasta. Voor iedere maaltijd meten we de hartslag en ook 5 en 10 minuten na de maaltijd. Wanneer de hartslag met 15 of meer slagen omhoog gaat kan dit duiden op een allergische reactie. Daarnaast observeren we het gedrag van Tom op de dag van de test en de dag daarna. Hoe voelt hij zich? Heeft hij buikpijn, hoofdpijn of is hij moe? Hoe slaapt hij de nacht na de test. We letten dus op een heleboel factoren. Ik heb hier een mooi schema voor gemaakt zodat we het overzicht niet kwijtraken. Dit schema is gebasseerd op het schema wat in het boek “is your childs brain starving” staat.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het schema: Schema Tom

Het meten van de hartslag luistert wel nauw. Van vrijdag op zaterdag hadden we een vriendje te logeren. Zaterdag was de eerste keer dat we wat gingen testen. Toen we ‘s ochtends de hartslag wilden meten waren Tom en zijn vriendje al behoorlijk druk aan het spelen geweest. Beter is het om hem een poosje met een boek of met wat te kleuren aan tafel te laten zitten. En dan te meten. Dan heb je een goede basis. Ook een computerspelletje kan soms Tom zijn bloed doen koken als het niet gaat zoals hij wil dus dat is ook geen goed idee om te doen voordat we gaan meten.

Het lijkt er op dat er geen reacties zijn op het eten van granen / gluten. Dat is fijn! Helaas voor Tom gaan we brood en alle andere dingen waar hij niet op reageert pas weer toevoegen nadat we alle mogelijke voedingsmiddelen waar hij op zou kunnen reageren hebben getest. Dat duurt nu nog ongeveer 3 weken. Dat was een tegenvaller!

Ik ben heel erg benieuwd naar de resultaten van de tests. Nog heel even volhouden en dan kunnen we hopelijk een definitief dieet bepalen.

Ik wil nog wel een kanttekening plaatsten. Marco en ik hebben afgesproken dat we sowieso hier in huis alle E-nummers blijven vermijden. Ook producten met geraffineerde suikers of witmeel producten komen er hier niet meer in. Vooral de E-nummers zijn zo goed als niet zelf te testen. Mocht je zelf zo ver willen gaan dat je dit wel wilt onderzoeken dan raad ik je aan de site van Lidy Pelsser te bezoeken. Zij heeft vorig jaar gepubliceerd in The Lancet over ADHD en voeding. Zij gaat nog een stap verder dan dat wij zelf kunnen en willen doen.

 

Gepubliceerd door Barbara

Er staan weer workshops gepland! Lijkt het je leuk om mee te doen kijk dan eens onder tab workshops. Misschien zit er een leuke voor je bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *