Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Clafoutis met pruimen

Clafoutis is een Frans gebak. Je maakt het van een beslag wat nog het meeste lijkt op een dik pannenkoeken beslag. Oorspronkelijk wordt dit recept in Limousin met niet ontpitte kersen gemaakt. Deze geven namelijk minder vocht af dan ontpitte kersen wat weer een ander effect heeft. De pruimen in dit recept geven ook vocht af. Ik vind dit juist wel lekker.

Je kunt clafoutis ook met allerlei ander fruit maken. Denk aan appel, perzik, blauwe bessen of zoals ik heb gedaan met pruimen. Onderstaand recept is gebaseerd op”clafoutis! clafoutis! clafoutis!

In dit recept gebruik ik weer cups. Ik vind het echt ideaal. In het verleden kon je ze kopen op bol.com. Helaas zijn ze daar niet meer te koop. Maar Dille en Kamille hebben hele mooie metalen cups, ze noemen ze pannetjes. Volgens mij zijn deze dingen inmiddels ook gewoon bij de Hema te koop.

Je hebt nodig (voor 10-12 porties):

 • 1/4 cup rijstmeel
 • 1/4 cup amarantmeel (ik had nog amarantvlokken die ik in mijn koffiemolentje fijnmaalde)
 • 1/2 cup amandelmeel
 • 1/3 cup kokosbloesemsuiker of andere zoetstof
 • 4 eieren
 • 1 1/4 cup water
 • snuf zout
 • merg van 1 vanille stokje
 • 1 doosje pruimen (500 gram?)
 • kokosolie om de ovenschaal mee in te vetten
 • een (lage) bakvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Geen springvorm

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Doe alle ingredi├źnten behalve de pruimen in een kom en mix alles goed door elkaar. Omdat dit beslag de dikte heeft van een pannenkoekenbeslag kan dit ook prima in de blender gemengd worden.

Vet een ovenschaal in. Wanneer je dit maakt wanneer het heel warm is dan is de kokosolie vloeibaar. Ik verdeel dan een lepel kokosolie over de ovenschaal en zet hem dan even in de vriezer zodat de olie kan stollen. In het verleden gebruikte ik wel eens een lage glazen ovenschaal met een geribbelde rand. Omdat ik de clafoutis daar niet altijd goed uit kreeg heb ik nu een siliconen vorm gebruikt.

Doe ongeveer 1/3 tot de helft van het beslag in de overschaal en zet dit in de oven totdat het beslag stevig is. Dit om te voorkomen dat de pruimen op de bodem terechtkomen. Haal de schaal uit de oven en verdeel de in blokjes gesneden pruimen over het gestolde beslag. Giet de rest van het beslag hierover en zet voor ongeveer 30 minuten in de oven. Het is klaar wanneer het helemaal gestold is.

Serveer dit taartje lauwwarm.

Smakelijk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

7 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beste Barbara ik heb een recept uit de Margriet en ik heb dit recept gemixt met de manier waarop jij het bakt omdat het zoals het in de Margriet beschreven was te zompig werd. Dit recept maak je zo.
  Voor 8 personen

  2 rijpe bananen 100 gram amandelmeel, 6 eieren, 1 vanillestokje, 200 gram fruit, kersen, blauwe bessen, frambozen of wat je maar wilt, eventueel wat kaneel.
  Maak van de meel, bananen, schraapsel van vanillestokje en eieren een beslag. Maak het fruit schoon.
  Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de helft van het beslag in een ingevette of met bankpapier bekleedde 20 centimeter grote bakvorm een kwartier in de oven, daarna fruit en rest van het beslag toevoegen en nog een kwartier in de oven.
  Je hebt met dit recept geen boter of suiker nodig, het kan lauwwarm gegeten worden als toetje of bij de koffie.
  Groetjes Anneke

 2. Hallo,

  Wat is amarant meel? Kan ik die vervangen door de rijst of amandelmeel? Ik heb de rest in huis en de pruimen komen uit de tuin dus wil ik ze zo snel mogelijk verwerken.

  Ik hoor het graag, alvast bedankt,
  Mirjam

  1. Oh geweldig! Pruimen uit eigen tuin. Jaloers…. ­čÖé
   Ik zou amarant vervangen door 50% rijst en 50% amandelmeel.

   Laat je weten hoe het is uitgepakt? Groetjes!

 3. Ziet er heerlijk uit! Wat ik mis, is hoe groot de vorm moet zijn, en/of voor hoeveel personen het berekend is… Zou je dat nog kunnen vermelden, hier en/of op FB?
  Alvast bedankt. En sowieso bedankt voor alle inspirerende dingen die je deelt!
  Petra

  1. Bedankt voor je mooie compliment Petra!

   Ik heb het aangepast. Taart is voor ongeveer 10 tot 12 porties. Maat van de vorm stond er al wel bij en is een diameter van 24 centimeter. Mocht je het recept proberen dan ben ik heel benieuwd naar wat je ervan vindt!