En weer een zoet recept…. Tijdens mijn zoektocht naar het ideale Kerstdessert kwam ik dit recept tegen van het Amerikaanse blog Against All Grain. Dit deed me meteen denken aan het recept voor een citroentaart van Jamie Oliver wat ik regelmatig maakte toen de kinderen nog echt klein waren. Het recept van Jamie stond al heel lang op mijn lijstje om een keer in een gezondere variant te maken. Als ik het me goed herinner is het vooral de bodem die aangepast moet worden. De vulling is wel ok. Misschien wat minder suiker. Eigenlijk kwam het er nooit van. Tot nu dus dit recept voorbij kwam. Dan hoef ik niet meer lang na te denken en is dit zo gemaakt!
Ik vond het een heerlijk recept. Wel ben ik van mening (net als bij veel glutenvrije of paleo baksels) dat het heel machtig is. Een taartpunt is meteen al veel te veel. Een klein blokje van 3×3 cm is meer dan genoeg per keer. Voor mij dan…. alhoewel, ik ben een ster in het heel snel nog een stukje nemen. En met dit recept zijn het er genoeg!
Ik heb het recept deze keer niet aangepast op het weglaten van de bakingsoda en een snufje zout na. Het was prima zo! De zonnebloempitten kun je prima vervangen door amandel- of hazelnootmeel. Om meel te maken van de zonnebloempitten heb je een koffiemolentje nodig. Heb je die niet, dan kun je beter voor de amandel- of hazelnootmeel gaan.
Ingrediënten
Bodem
- 60 gram zonnebloempitten tot meel gemalen
- 90 gram kokosmeel
- 2 el kokosolie
- 2 el honing
- 2 grote eieren
- 1 tl vanille extract
- 1.5 tl citroen
- snuf zout
Vulling
- 3 grote eieren + 1 dooier
- 100 ml honing
- 180 ml citroensap
- 3 el kokosmeel
- 1 tl rasp van een citroen, zest ( gebruik hiervoor een rasp)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een kom tot een deegbal. Gebruik hiervoor je handen. Vet een ovenschaal van 23×23 cm in. Of een andere schaal met een vergelijkbaar oppervlakte. Het is fijn om een bakblik te hebben met een losse bodem. Dan kun je de taart later makkelijk in stukjes snijden.
Verdeel het deeg over de bodem en druk goed aan. Ik gebruik hier vaak een klein plankje voor. Dat werkt echt heel handig! Zorg dat de bodem aan de zijkanten iets hoger is. Zet de bodem in de oven. Na 10 minuten haal je de bodem uit de oven.
Maak ondertussen de vulling. Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar. Laat de vulling 10 minuten staan zodat het kokosmeel vocht kan absorberen. Roer alles nog een keer goed door. Wanneer er nog klontjes in zitten, zeef je de vulling voordat je het in het bakblik giet.
Verdeel de vulling over de gebakken bodem. Zet het bakblik terug in de oven. Na 15-20 minuten is de taart klaar. De vulling zal stevig, maar nog een beetje wiebelig zijn. Laat alles afkoelen.
Ik snij deze taart zoals gezegd graag in kleinere stukjes omdat hij goed vult.
Ik heb de taart gegarneerd met een beetje arrowroot. Niet te veel, alleen voor het oog. Je proeft er niets van, en het ziet er meteen nog gezelliger uit!
Enjoy!
Ik wil deze taart maken en heb een ovenschaal va van 20×20 met losse bodem Zou dat ook kunnen
Tis goedgekomen, lekkerrrr
Mijn taart lekt staat nu in de oven vulling is heel dun…..ben bebieuwd
Hallo, mijn versie staat op dit moment in de oven.. Mijn vraagje is, kan ik deze ook in de vriezer bewaren?
Hoi Barbara
Gisteravond heb ik je recept gemaakt.
Ik heb een vorm gebruikt van 23×23 cm buiten maat.
Toch is die van jou hoger geworden.
Ik heb echt een heel platte koek. Zowel de vulling
Als de koekbodem.
En na het afkoelen is hij overal opengebarsten.
Heb jij misschien een tip om dat te voorkomen.
Verder smaakt hij wel erg lekker.
Vriendelijke groetjes van Saskia
Oh dit lijkt me echt heerlijk! Het water loopt me in de mond, ik ga hem opslaan en zeker een keer maken!
Lijkt me heel lekker!
Hij is heerlijk!
Alleen de bovenkant is niet 1 geheel. Hij scheurt/barst.
Te lang in de oven?
Carla
Voor de bodem. Er staat: 1,5 tl citroen dat moet dan citroensap zijn? Of begrijp ik het verkeerd? Bedankt alvast, hij lijkt me idd heerlijk. Misschien zelfs een kersttoetje! 😉