google.com, pub-5123327830521360, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Citroen-maanzaad cupcakes

11
796

Ik kwam jaren geleden al recepten tegen van “lemon poppyseeds cupcakes”. Jamie Oliver heeft er bijvoorbeeld een recept van. Het intrigeerde me wel. Cupcakes met maanzaad en citroen. Is dat lekker? Omdat ik op Engelse en Amerikaanse sites met enige regelmaat een recept hiervoor voorbij zag komen besloot ik het ook eens te proberen. Uiteraard moet het recept wel voldoen aan mijn eisen. Dat is gelukt. Manlief en Tom zijn groot fan! Ik gebruik vaak cups in mijn recepten. Ik vind dit veel makkelijker dan alles af te wegen. Om de recepten te volgen kan het lastig zijn. Binnenkort zal ik eens een omrekentabel toevoegen. Dan is het duidelijker en hoef ik niet steeds dingen terug te zoeken of opnieuw te wegen. Mocht je ook met cups willen werken, ze zijn te koop bij blokker en marskramer en volgens mij heb ik ze ook bij de hema zien liggen.

Helaas een wat donkere foto, maar je snapt het idee 😉
 • 1 cup amandelmeel
 • 4 eetlepels kokosmeel
 • snuf Keltisch zeezout
 • 1/2 tl bakingsoda
 • 4 grote eieren
 • 1/2 cup – 120 ml honing
 • 1 el maanzaad
 • 1 el citroensap
 • rasp van een halve citroen
 • 1 tl appelciderazijn

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom door elkaar. (amandelmeel, kokosmeel, zout, bakingsoda, maanzaad). Klop in een andere kom de eieren, honing en citroensap luchtig. Doe vervolgens de natte ingrediënten bij de droge. Meng nogmaals goed door elkaar en voeg tot slot de citroenrasp toe. Doe het beslag in een ingevette cupcake vorm. (medium) en bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer je er een sateprikker in kunt prikken en deze er droog uit komt.

Dit recept is voldoende voor ongeveer 13 medium cupcakes. Ik kies ervoor om medium cupcakes te maken omdat amandelmeel behoorlijk machtig is. Voor ons is een normale grotere cupcake te veel voor 1 keer.

Smakelijk!

11 REACTIES

 1. Wat een heerlijk recept! Iets aangepast; ik wil minder zoet dus doe ipv een halve cup honing die halve cup vullen met 3/4 olijfolie en 1/4 agave, rasp van 1 citroen en 3 el maanzaad. Ik doe het in 6 minitulbandvormpjes en 9 madeleinvormpjes. Super lekker voor bij de koffie/thee!

 2. Goede middag
  Ik heb de citroen maanzaad cupe cakes gemaakt maar mijn beslag was korrelig niet vloeibaar klopt dat?
  Hoor het graag
  Mvg Jennefer

  • Heb je het beslag even laten staan? Het kan zijn dat het kokosmeel veel vocht heeft geabsorbeerd en daardoor wat korrelig is. Ik kan eerlijk gezegd geen andere reden verzinnen. Ik hoop dat de smaak goed was?

 3. Update: ze zijn erg in de smaak gevallen! Ik wilde nog melden dat ik de azijn uit het recept heb weggelaten, aangezien er al voldoende zuur is toegevoegd (citroen en honing) om de baking soda ‘op te starten’. Bovendien zijn de muffin mede goed gerezen door de eieren.

 4. Ze komen net uit de oven (ik kwam tot elf stuks) en het ruikt hier heerlijk en ze zien er geweldig uit door het maanzaad. Supermakkelijk te maken ook (ik deed er amandelpulp in ipv amandelmeel). Morgen proeven. Het wordt vast smullen!

 5. Hoi Barbara,

  Waar vind je amandelmeel? Welk merk? Of gebruik je amandelpoeder? Ik gebruikte amandelpoeder en mijn deeg was nogal droog. Bij gevolg rezen de cupcakjes bijna niet. Of ligt dit aan het gebruik van bicarbonaat? Dit is toch bakingsoda, niet? Of gebruik jij (bio) bakpoeder? Verder gebruikte ik stevia in combinatie met vanille ipv honing om te zoeten. De tekstuur kan dus nog wat beter, maar de smaak is heerlijk. 🙂

  Ik kijk alvast uit naar je tips.

  Groetjes,

  An

 6. Bedankt voor je antwoord Barbara, ik heb 7 grote cupcakes kunnen maken.
  Heb er net één op die nog lekker warm was. Echt heerlijk!! Precies goede combinatie van zoet met de frisheid van citroen. En steviger dan ik verwacht had. Echt een aanrader voor ieder die er nog over twijfelt. 🙂
  groetjes!

 7. Hoi Barbara,

  Ik ben van plan deze cupcakes morgen te gaan maken. Daarom even 2 vragen:
  – Hoeveel gram amandelmeel is 1 cup? Heb nl nog geen cups in huis, maar wel een weegschaal! 🙂
  – De grootte van mijn cupcakes (12 vormpjes in een siliconenmat) is 5 cm ( doorsnee bodem) en 6,5 (doorsnee bovenkant). Is dat vergelijkbaar met die van jou? Dit ivm inschatten graden + minuten in oven.

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Marijke

  • Hoi Marijke,

   De vorm waar ik de cupcakes in bakte heeft een diameter van 5cm en is ongeveer 2,5cm hoog.
   1 cup amandelmeel weegt ongeveer 85 gram.

   veel succes met bakken en laat je weten hoe je ze vindt?

   Fijne zondag!
   Barbara

 8. Klinkt heerlijk! Alleen heb ik nog nergens kokosmeel kunnen vinden, kan ik dat vervangen voor nog meer amandelmeel of eventueel boekweitmeel o.i.d.? 🙂

  Groetjes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here