Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Chocolade kokostaart

Een paar dagen geleden heb ik een alternatief recept van torta caprese (chocolade-amandeltaart) op dit blog geplaatst. Deze had ik gemaakt met boter. Ik wilde proberen of ik een nog gezondere variant kon maken. Dat is gelukt! Ik heb de boter vervangen door kokosolie. Voor het bakken gebruik ik vaak ontgeurde kokosolie. Ik vind het niet in alle gerechten lekker om een kokossmaak te hebben. In dit recept is het juist heerlijk om met extra vergine kokosolie te werken. En het is nog beter ook!

Geserveerd met fijngesneden verse ananas en munt
 • 200 gram witte amandelen
 • 5 eieren
 • 80 gram kokosolie (extra vergine)
 • 45 gram cacao
 • 50 gram kokosrasp
 • 250 gram dadels
 • snufje zout
Zet de oven aan op 175 graden.

Maal de amandelen in een keukenmachine tot “meel”.

Doe de dadels in een pannetje en voeg er water aan toe zodat ze net onder staan. Breng dit aan de kook en laat 5 minuutjes doorkoken zodat de dadels zacht worden.  Laat even afkoelen. Doe de dadels met het kookvocht in een keukenmachine en pureer dit tot een moes. Het mag lekker smeuïg zijn.

Splits de eieren. Klop de dooiers tot een creme. En klop de ei-witten met een snufje zout stijf.

Meng in een kom de gemalen amandelen, de dadel-pasta, ei-gelen, kokosolie, cacao en de kokos. Het mengsel moet de consistentie hebben wat het beste omschreven kan worden als “iets dikker dan cakebeslag”. Wanneer het deeg te droog is, voeg je wat water toe.

Spatel nu het eiwit beetje voor beetje door het deeg. Doe alles in een (siliconen)taartvorm van 24 cm doorsnede.

Zet de taart in het midden van de oven. Na 45 minuten is hij klaar. (controleer dit door een vork in het midden van de taart te prikken. Wanneer hij er droog uit komt is de taart klaar).

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

9 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wow!!!! Makkelijk om te maken en echt super lekker! Ik heb ‘m met een beetje slagroom gegeten en hij is door iedereen aan tafel meer dan goedgekeurd!

 2. Vraagje: Gaan de gezonde voordelen van rauwe cacao verloren door het bakken?
  Of maak je op deze manier een extra gezond taartje. Anders gebruik ik liever “gewone” cacao omdat dat toch aardig in prijs scheelt.
  Hartelijke groet,
  Nien.

  1. Je hebt helemaal gelijk! In dit recept kun je beter gewone (bio) cacao gebruiken. Zonde van de dure rauwe cacao!

 3. Deze taart lijkt mij heerlijk maar ik lust geen dadels… wat zou ik daarvoor in de plaats kunnen gebruiken of mag ik deze ook helemaal eruit laten? Groetjes.

  1. Ik denk dat je niet eens merkt dat er dadels doorheen zitten. Je zou het toch zo eens kunnen proberen. Ik heb niet zo 1-2-3 een alternatief zonder dat het recept verder aangepast moet worden. De dadelpasta zorgt ook voor een bepaalde consistentie. Misschien komt er in de toekomst wel een recept voor een chocoladetaart zonder dadels op de site.