Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Chocolade fudge (to die for!)

Ik had al zo lang de wens om zelf eens iets met cacaoboter te maken. Het leek me heerlijk om een zelf chocolade te maken en te weten dat er alleen maar goede dingen inzitten. Uiteraard kun je op onderstaand recept eindeloos varieeren. Voeg eens cayennepeper, gojibessen, kokos, kaneel of misschien iets anders toe en je hebt weer een andere heerlijke variant. Uiteraard kun je ook varieeren met de noten. Ik maakte het ook al eens met pompoenpitten en zonnebloempitten in plaats van de pecannoten. Ook erg lekker!

Dit is nog niet echt chocolade in de zin van een chocoladereep. Het is door het toevoegen van dadels meer een fudge geworden. Zo lekker! De hoeveelheden leveren een flinke portie op. Mocht je je zelf niet in de hand kunnen houden (zoals ik soms) maak dan wat minder want echt het is in no-time op!

20130430-124855-Canon PowerShot SX230 HS

  • 2/3 cup – 75 gram pecan noten
  • 1/2 cup – 75 gram hazelnoten
  • 1/2 cup – 75 gram paranoten
  • 2/3 cup – 75 gram walnoten
  • 150 gram dadels
  • 100 gram (rauwe) cacaoboter
  • 50 gram (rauwe) cacao
  • 1 vanille boon
  • snufje zout

Meng alle noten door elkaar. Doe ongeveer 3/4 van de noten in een keukenmachine. Doe ook de dadels, cacao, vanille en het zout in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en laat draaien tot je een heel fijn gemalen plakkerige substantie hebt. Dit duurt even. Je kunt de keukenmachine gerust een minuut of 3 laten draaien.

Zet ondertussen een pannetje met een bodem water op een laag vuur. De pan moet zo groot zijn dat je er een soepbord op kan zetten zo dat het midden van het bord in de pan hangt en de rand van het bord op de rand van de pan ligt. Doe hier de cacaoboter in. Houd dit in de gaten. Helemaal wanneer je rauwe cacaoboter gebruikt. Je wilt niet dat de cacaoboter te warm wordt, dan gaan alle goede eigenschappen verloren en dat is zonde. Zodra de cacaoboter gesmolten is doe je dit in de keukenmachine en meng je dit door het noten-cacaomengsel. Eventueel beetje bij beetje om te voorkomen dat de al gesmolten cacaoboter te warm wordt.

Hak de 1/4 noten die je apart gehouden hebt grof en meng ze door de chocolademassa. (de chocolademassa deed ik hiervoor vanuit de blender in een mengkom) Ik verdeelde het nu over kleine vormpjes. Je kunt het ook in een met bakpapier bekleed bakblik doen. Druk het mengsel goed aan. Zet het een paar uur in de koelkast of in de vriezer om op te laten stijven. Wanneer het goed stevig is geworden is het klaar. Je kunt dit een paar dagen in de koelkast bewaren.

Enjoy!

20130430-124957-Canon PowerShot SX230 HS

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik heb er bolletjes van gedraaid en bestuift met kaneel en gemalen cocos, heerlijk!! Bedankt voor het recept!

  2. Hoi Barbara,
    Wat zou ik ipv de dadels kunnen gebruiken? Dadels zijn zo zoet dat ze mijn bloedsuikers laten pieken dat ik er raar van wordt

  3. Vanmiddag gemaakt, zojuist getest en goed bevonden! Heerlijk rijk door de cacaoboter