Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Chocolade amandeltaart (torta caprese)

Mijn dochter is helemaal gek van torta caprese. Een chocolade taart op basis van amandelen. Ik heb dit recept ooit eens gezien in de Allerhande. Ik moet zeggen de taart is heerlijk. Zomaar, of als toetje bij een dinertje. Wanneer ik deze taart als toetje serveerde dan deed ik er vaak vers rood fruit bij en wat lobbige slagroom.

Afgelopen weekend stond deze taart op het programma om te maken samen met Sophie. Ik besloot om de helft van het AH recept te maken en om een kleine suiker-vrije variant te maken. Deze is heel goed gelukt. Ook de suikervrije variant vinden de kinderen heerlijk!

Voortaan alleen nog maar torta caprese volgens onderstaand recept. (hoewel ik nog wel wil proberen om de roomboter te vervangen door kokos olie, voor een nog gezondere variant).

Omdat de taartvorm in gebruik was voor de AH variant heb ik er cupcakes van gemaakt.

Voor een klein taartje of voor 9 cupcakes:

 • 150 gram amandelpulp (of gemalen amandelen)
 • 3 eieren
 • 100 gram dadels
 • 35 gram cacao
 • 100 gram roomboter
 • snuf zout
 • 1 tl baking soda (te koop bij de toko)
 • 1 tl appelcider azijn
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de dadels in een steelpannetje met wat water zodat ze net onder water staan. Breng aan de kook en laat een paar minuutjes doorkoken. Laat dit afkoelen. Pureer de afgekoelde dadels samen met het water tot een puree.
Splits de eieren. Klop het eigeel romig samen met de dadelpuree. Voeg de cacao en de apelciderazijn. Meng vervolgens de amandelpulp (of gemalen amandelen) door het ei-mengsel.
Klop het ei wit stijf en spatel dit door het ei-mensel.
Vul de cupcake vormpjes met het mengsel en bak 45 minuten. Test of dat de cakejes gaar zijn door er met een vork in te prikken. Wanneer de tanden van de vork droog blijven, zijn de cakejes gaar.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

8 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo Barbara
  Ik wilde de Torta Caprese maken.
  Bij de ingrediënten staat niets over diksap.
  In de receptuur wel.
  Hoeveel diksap moet ik gebruiken?
  Hartelijke groet
  Nöel

  1. Ik heb het aangepast. De diksap is niet nodig. Die kwam uit een eerdere versie… De dadels maken de taartjes al zoet genoeg.

 2. Vanmorgen gemaakt met amandelmeel en rode wijnazijn, ipv pulp en appelciderazijn. Bijna 10 minuten in de keukenmachine geklopt, met het mes, voordat het eiwit erdoor gespateld werd. 12 cupcakevormpjes kunnen vullen en ik had na 23 minuten heerlijke zachte luchtige chocolade cupcakes! (Ik denk 45 minuten alleen voor een grote vorm geldt?) . Ik ben volgende week uitgenodigd voor een high tea en neem m’n eigen lekkers mee. Moet dus nog wat meer hapjes maken. Ik ben van plan deze cakejes (niet allemaal 🙂 ) in te vriezen, dat kan toch wel?
  Vr groet!

 3. Hallo Barbara,

  Vraagje; je geeft aan appelciderazijn in het recept maar die zie ik in het receptbeschrijving niet terug en je noemt wel diksap. Bedoel je dan hetzelfde?

  Dank je wel

  Gr
  sheila

  1. Hi Sheila, de azijn moet er wel doorheen. Dit zorgt samen met de bakingsoda voor wat extra lucht in de cupcakes. Ik heb het nu toegevoegd in de beschrijving van het recept.

 4. Op het allerlaatste moment dacht ik: ik gooi het gewoon in een taartvorm.. Nu heb ik dezelfde oventemperatuur aan gehouden. 1,5 uur later is de buitenkant een beetje zwart en van binnen nog te nat…
  Jammer, de smaak is iig erg goed!!

  Heb je misschien tips voor een volgende keer?

 5. Hoi Barbara,

  Ik ben dit aan het maken, maar moet de roomboter samen met de cacao er in?

  Groetjes, Linda